ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki
Słodkie okruszkicałkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo
Karo in the KitchenSemifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie
Chocolate Muffin BlogPieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały śmietankowe lub waniliowe, ale ja miałam dziś toffi i również się sprawdziły :) Smacznego! Przed włożeniem do piekarnika... ...po wyjęciu z piekarnika... ...tuż przed podaniem :) PS. Kruszonka, którą zaproponowałam
Ratunku obiadblaty. składniki na przełożenie i dekorację: 2 l lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę
Domowy Smak Jedzenianiewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha! Składniki (6 lodów jak na zdjęciu) Warstwa śmietankowa 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru łyżka cukru z wanilią Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia. Rozdzielić masę do pojemniczków na lody
Słodkie inspiracjedodać jagody i zmiksować (użyłam w tym celu miksera, a nie blendera, bo chciałam mieć w lodach kawałki owoców). Do pojemników (np. po lodach) wlać najpierw nieco masy śmietankowej, następnie jagodowej i tak na przemian. Na koniec obie masy lekko połączyć mieszając delikatnie widelcem. Włożyć do zamrażalnika na godzinę, po czym wyciągnąć i jeszcze raz przemieszać
Passions hobbies lifeWitam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali: 500 g truskawek 3 żółtka 50 g cukru (około 4 łyżek) 40 g masła (około 3-4 łyżek) 500 ml śmietanki(...)około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową. Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin. Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeśmietankowe z solonym karmelem. Każde z lodów, oblane są prawdziwą belgijską czekolada. Podczas spotkania miał miejsce pokaz przygotowywania deserów lodowych, na bazie lodów Haaen-Dazs prezentowała Ewa Wachowicz - przemiła i sympatyczna osoba, która potrafi zaciekawić publiczność. Pani Ewa przygotowała 3 desery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami
kolorowotorcikowoszklanki 3 łyżki dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej 30-40 dag lodów, ja użyłam Algida kawowo-śmietankowe 1 cukier wanilinowy 100 g mleka Wykonanie: Zalewamy kawę około 3 szklankami przegotowanej gorącej wody ,odstawiamy do wystudzenia . Do blendera wlewamy wystudzoną kawę .lody .cukier wanilinowy oraz mleka i mieszamy
Ugotujmy Cośróżanej. Deser wspaniale łączy w sobie różne struktury – mamy chrupiące, zrumienione ciasto nitkowe i ciągnący się, kremowy ser. Do kunefe tradycyjnie podaje się tradycyjne tureckie lody mastyksowe dondurma o smaku śmietankowy, a całość posypuje się zmielonymi na proszek pistacjami. Spróbujcie koniecznie! 10. Baklava Wieczór w Stambule z baklavą w roli głównej To zestawienie nie byłoby pełne, gdyby
Na-talerzu.plwlewać zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć
Smakołyki Asibazylii. Deser pyszny i kaloryczny, ale czasem trzeba sobie poprawić humor :-) Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone lody u mnie tiramisu, mogą być śmietankowe lub inne 3 okrągłe biszkopty napar kawy lub herbaty (wersja dla dzieci) kakao truskawki miód do posłodzenia kremu (niekoniecznie) 1. W misie miksera ubijamy(...)się składników. 2. Biszkopty nasączamy posłodzoną kawą lub herbatą i układamy na spodzie pucharka, posypujemy kakao, następnie dajemy część kremu ze śmietany i mascarpone, na niego po 3 gałki lodów. Kolejne idą pokrojone truskawki, pozostała część kremu, który posypujemy kakao. 3. Wierzch dekorujemy truskawkami i listkami bazylii lub mięty. Smacznego
kruche babeczkirazem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;) Składniki biszkopt: 2 jajka 100 gramów cukru 55 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej odrobina barwnika Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas
Krakowskie smaki Anipiekarnika mówię sobie „nie”. Jednak nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zostaje. Dlatego sięgam wówczas po pyszne, proste i sprawdzone desery idealne na lato. Domowe lody (np. ciasteczkowe lub cytrynowo-śmietankowe ), liczne desery w pucharkach i… ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami
Słodkie okruszkilodów. Mało tego, uważam, że domowe lody są najlepsze. Zrobić i zamrozić lody to nic trudnego. Lody jagodowe z leśnych jagód są hitem tegorocznego lata. Nie zawierają jajek, są kremowe i bardzo mocno jagodowe. Dodałam do nich skondensowane mleko i zamroziłam przy pomocy maszynki do lodów. Posiadam jedynie maszynkę do lodów(...)domowe lody, bo zawsze miksuję takie lody, na które akurat mam ochotę. Dodam, że są to lody ekologiczne bez żadnych dziwnych dodatków i konserwantów. Chętnie korzystam z sezonu na letnie owoce. Latem dominują u mnie lody jagodowe , ale również pyszne lody malinowe czy nawet lody rabarbarowe . Domowe lody
codojedzeniatemu wrzucałem przepis na likier truskawkowo-śmietankowy . Teraz mam dla Was podobny trunek, mianowicie likier truskawkowo-waniliowy. Bo to jest jak z tymi lodami: od dziecka nie mogę się zdecydować, które lubię bardziej. Śmietankowe czy waniliowe... I tu tak samo, oba likiery dobre, oba inne i nie wiem, który bardziej mi smakuje. Oba są lepsze ;) Tak, zdecydowanie
Marder&Marder Manufacture