pieczeniem 25 minut. Bo po co się dogrzewać piekarnikiem jeszcze 😊 No, ale rodzina mnie docisnęła- i musiał powstać przekładaniec - taki na lato- jak lody – przyjemnie chłodzący podniebienie i orzeźwiający galaretkowymi warstwami. Masa śmietankowa z mascarpone zabezpieczona żelatyną, więc nie popłynie 😉 No i polewa przykryta odrobiną włoskich orzechów- na pamięć 😊 - żebyśmy nie zapomnieli o upalnych dniach, gdy w grudniu
Domowe ciastacórki również mają to uwielbienie. Dobre lody kosztują, a i tak nie są do końca "prawdziwe", dlatego postanowiłam wgłębić się w temat lodów domowych i tak powstała pierwsza ich wersja. Mocno śmietankowe- nie przypominają tych kupnych, dość twarde -trzeba chwilkę potrzymać je w temp. pokojowej. Zapraszam... Źródło: program "Ugotowani" Składniki: 500 ml śmietanki kremówki
Kubki smakuLody śmietankowo-owocowe Najlepszy letni deser? Oczywiście lody. Dziś mam dla Was przepis na proste lody śmietankowo-owocowe. Takie domowe lody przygotujecie dosłownie w kilka chwil i z minimalnej ilości składników. Do tego przepisu na lody nie potrzeba specjalnej maszynki do lodów. Wystarczy mikser, 3 składniki, 3-4 godziny(...)owocową i krótko miksujemy do połączenia składników. Próbujemy. Jeśli smak wyda nam się za słaby, to dokładamy więcej pasty. Owocową masę wykładamy łyżką na śmietankową warstwę. Pojemnik przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy zamrażalnika). Jeśli zostawimy lody na dłużej w lodówce
Słodkie okruszkitabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym
KreatywnePinykilkoma kostkami lodu będzie wspaniałym chłodzącym i smacznym napojem na lato. Ja właśnie piję kolejną szklaneczkę. A póki co zapraszam Was na zdrowe lody owocowe , w których składzie znajdziecie również czerwone porzeczki oraz śmietankowe ciasto owocowe z kawałkami czekolady. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie w ten upalny, letni dzień i zachęcam do korzystania z wszelakich owoców, bo teraz smakują najlepiej
Słodkie okruszkigorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam masą dzień przed podaniem. Polecam i życzę smacznego !:) Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez
cucinaregorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam masą dzień przed podaniem. Polecam i życzę smacznego !:) Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez
cucinaremleka skondensowanego (można użyć domowego wg. tego przepisu ) 50 g wiórków kokosowych 15 szt. pralinek Raffaello Jak zrobić lody Raffaello? Do schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy słodzone mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Do masy śmietankowej dodajemy wiórki kokosowe i pokruszone pralinki Raffaello. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę lodową do pojemnika
Kuchnia Łukaszaostatnią pozycję w rankingu wszystkich dań z tej degustacji. Beza miała ciągnącą konsystencję, a wedle mojej wiedzy, powinna chrupać z wierzchu. Lody orzechowe nie koniecznie pasowały do całości, wybrała bym neutralne waniliowe lub śmietankowe, ewentualnie kwaskowaty sorbet z truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki
kolorowotorcikowoTruskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym Lody rabarbarowo - truskawkowe Bajeczny deser z truskawkami Pijana stefanka z truskawkami Torcik śmietankowy z musem truskawkowym Truskawkowa kopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami
Z miłości do słodkościdnia muszę je zrobić. Jak widać zrobiłam :) I powiem Wam, że przepis bazowy zostanie ze mną na baardzo długo, lody są rewelacyjne i już wiem co zmienię w smaku truskawkowym i do czego posłuży mi bazowy smak śmietankowy. Dodatkowym plusem jest sposób przygotowania, w którym to żółtka są podgrzewane, co daje nam komfort psychiczny,że nie musimy się
Blondynka Gotujelody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko dodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody Mus jagodowy: 4 łyżki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem(...)białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin
VioletoweKucharzeniesłodkie, momentami słone, niesamowicie śmietankowe i momentami chrupiące dzięki dodaniu orzechów. Oczywiście do dietetycznych nie należą, ale przynajmniej można mieć pewność, że nie zawierają żadnych dodatków typu spulchniacze itp. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz możliwość – to rozłóż przygotowanie lodów na dwie części. Dzień wcześniej przygotuj sobie mleko(...)posiekaj. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją mikserem. Mikser odstaw, dodaj do ubitej śmietany mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką. Przygotuj pojemnik, w którym zamrozisz lody – wlej do niego połowę masy śmietanowo-mlecznej, potem rozprowadź łyżką połowę karmelu i posyp połową orzechów. Wlej pozostałą część masy, polej resztą karmelu i posyp orzeszkami. Teraz
Eat me! Fit me!lodach! Choć w sumie lody o za dużo powiedziane. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam dwa typy lodów - rożki i kanapki lodowe. dziś przygotowałam dla Was tą drugą propozycję - Lodowe kanapki śmietankowe z truskawkami! Śmietankowy smak i słodycz truskawek są według mnie idealną kompozycją na ciepłe dni. To co, też chcecie już lato?"Składniki:2 duże
Słodkie Przyjemności. Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;) Składniki: 1,5 kg arbuza 300 ml śmietany 30% 3-4 łyżki miodu Miąższ z arbuza
Życie zaczyna się w kuchni