maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki: Na blaszkę 36x24cm Ciasto: 300g masła 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka 3.2% 6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku(...)budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem. Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek
Kuchnia w czekoladziebiałej czekolady 3) 180 g śmietany 36% 4) 180 g mascarpone Krem śmietankowy 1) 200 g śmietany 36% 2) 250 g mascarpone 3) 1-2 łyżki cukru pudru Tynk(...)czekoladowe drażetki (ok. 100 g) 4) kilka herbatników 5) 1- 2 wafelki do lodów 6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt: 1) Żółtka oddzielamy od białek
Na kulinarnym poligoniesernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a po schłodzeniu przypomina posmak lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1 kg twarogu minimum 3 krotnie mielonego 1 szklanka cukru 4 jajka roz. M 200 gr. masła (co najmniej 82% tłuszczu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1 op. cukru waniliowego 200 ml mleka( do wymieszania
Olcia gotuje!wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół łyżeczki cukru Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów- można kupić w kartonie np. w sklepie sieci Auchan wychodzi około(...)śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. 3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu
KreatywnePinysobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie.W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy.Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym(...)łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Aromat śmietankowy można zastąpić
Gospodyni Miejskawersji większej (taką miałam ja), czyli z wyciętymi dużymi kółkami. SKŁADNIKI 1/2 czerwonej cebuli 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 pęczek koperku 1/2 słoika buraczków wiórki 150 g serka śmietankowego (np. Almette) 2 płaty śledziowe z zalewy octowej sól, pieprz 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym) WYKONANIE Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać. Z tostów wyciąć kółka szklanką i upiec je w tosterze lub piekarniku na chrupiąco. Na każdy tost nałożyć sałatkę (ja wykorzystałam w tym celu gałkownicę do lodów). Na górze ułożyć kawałek śledzia i koperek do dekoracji
Passions hobbies lifeKtóregoś dnia, w poszukiwaniu dobrego masła, bez dodatku kurkumy, tłuszczy roślinnych, wzmacniaczy smaku, odkryłam że to wcale nie jest takie oczywiste.Kupiłam więc śmietanę od miłej
Pasje Jolkiprzepisu < klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców i kremem czekoladowym - efekt był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów
Kto ugości moich gości?wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i lentilki.W drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jaja, jogurt, olej i aromat śmietankowy.Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić poszczególne otwory ciastem.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym(...)minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego
Gospodyni MiejskaDlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć(...)Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki 36%2 łyżeczki cukru pudru0,5 l lodów waniliowych300 g owoców (malin/jagód)100 g malinSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka
Słodkie Przyjemnościduży kubek jogurtu naturalnego (nie musimy zużyć całego, dodawaj go stopniowo patrząc na konsystencję masy) 4 tabletki stewii 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 2 jajka (oddzielić białko i żóltko) 3 łyżki nasion chia PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać ser (rozdziabać go), budyń, odzywkę, rozgniecione tabletki stewii, nasiona chia i dwa żółtka, stopniowo dodawać(...)sztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond . Ustawić program CAKE i czas 1 godzina. SKŁADNIKI NA LODY: 3 łyżki serka mascarpone 1 łyzka jogurtu naturalnego miąższ z 1 marakuji garśc mrozonych owoców lesnych PRZYGOTOWANIE: Składniki zmiksować i zamrozić
ClauditteMissCookingzrobiłam z połowy porcji. Mała odmiana i odejście od lodów, ponieważ jak dla mnie smak obłędny. Co prawda na początku po wyjęciu z zamrażalnika twarde, po pewnym czasie idealne. Mi co prawda przyszło jeść w formie rozpuszczonej - tak tak Miśka górą. Ale w tej wersji również smakowite - pianka śmietankowa z nutą lekko kwaskowatej maliny... Niebo w gębie. Składniki
Gotowanie z pasjąsłonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik dla nas składam :) Składniki (na 6 naleśników na patelni 29 cm) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka(...)łtłusty 250 g jogurt naturalny lub serek homogenizowany typu Danio cukier cynamonowy lub cukier waniliowy i cynamon (w ilości według upodobania do jego smaku) opcjonalnie cukier Ostatnio mieszam serek śmietankowy z Międzyborza z serem mascarpone, dodaję cukier waniliowy i cynamon - wychodzi pychotka:) Wykonanie : Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie
cucinaretruskawkami na zimno Deser angielski z truskawkami Śmietankowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką Jogurtowe placki z truskawkami Nalewka truskawkowa Muffinki z truskawkami Ciasto z truskawkami bez pieczenia Crumble z truskawkami Trójkolorowy sernik na zimno z truskawkami Deser z truskawkami i białą czekoladą Pierogi z truskawkami Lody truskawkowe Ciasto jogurtowe z truskawkami Kostka truskawkowa Kruche
My simple kitchenłyżkami wody. Do mocno schłodzonej śmietany* dodaj kostkę lodu i ubijaj na sztywno, dodając do niej stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę, i delikatnie mieszając. Wstaw do lodówki, i przykryj miseczkę folią żywnościową do momentu serwowania. Wlej purée z kiwi do szklaneczek lub pucharków. Nałóż na wierzch mus czekoladowo-śmietankowy i przyozdób startą białą czekoladą. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska