Zanim doszło do tego, że domowe lody różane jem kiedy chcę, musiało wydarzyć się kilka rzeczy i minąć trochę czasu. A wszystko zaczęło się
gotować!Crumble latem gości u nas obowiązkowo. Robię je zawsze z sezonowymi owocami jednak najlepsze to chyba jest z truskawkami. Do tego śmietankowe lody i mówię wam poezja smaku. A na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Składniki: 200 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa 100 g masła 100 g cukru 3 łodygi rabarbaru 400 g truskawek 2-3 łyżki
Ala piecze i gotujeSkładniki 2 banany 1 cytryna 1 łyżka masła 1 gałka lodów śmietankowych 1/2 szkl truskawek gałązki mięty 1 łyżka wiórek kokosowych przyprawa do deserów cynamon Wykonanie Cytrynę dokładnie myje ścieram skórkę, wyciskam sok. Banany obieram ze skórki. Grubą folię aluminiową smaruję masłem posypuje wiórkami kokosowymi i cynamonem. Na tak przygotowanej folii układam banany
Kulinarne pyszności Molkiszybko dla ochłody czyli deser lodowy. Brzoskwinia, biszkopty, sos kiwi oraz trufle a do tego lody śmietankowe to fajne połączenie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniosłodzić sobie życie ? A mam taki pomysł - deser lodowy z pomarańczą i żurawiną. Fajne połączenie słodkości, lekkiej kwaskowatości a to wszystko dopełnione lodami śmietankowymi. Szybko, smacznie, słodko, kwaśno i zimno - od koloru do wyboru. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitalerz, aby każdy spróbował czyjegoś. Popołudnie mija za szybko…Ale cieszymy się ze wspólnych wrażeń w tę piękną, wrześniową, pełną słońca niedzielę. Zatrzymujemy się jeszcze na śmietankowe lody i jemy je, siedząc na schodach przy lanckorońskim rynku. Artykuł „Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej
Raj dla Podniebieniamiejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując zakalec. Każdy kawałek można podawać z gałką śmietankowych lodów, choć wybornie smakuje też z łyżeczką kwaśnej śmietany. Składniki Ciasto 200 g zimnego masła 3 szklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej
Słodkie inspiracjewłożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. • Piec około 40 -45 minut. • Podawać (najlepiej na ciepło ale smakuje równie dobrze na zimno), posypane cukrem pudrem, z gałką lodów śmietankowych. Autor: Mama
Moja Mama Gotujegarść pestek z dynii Przygotowanie: 1. Dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy owoce. 2. Owoce i natkę kroimy, dodajemy jogurtu i dokładnie blenderujemy. 3. Na dnie serwujemy gałkę lodów śmietankowych, nalewamy nasz mus. Dekorujemy pestkami dyni i truskawkami :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1) TRUSKAWKI - zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B. Posiadają także działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm. 2) MARCHEWKA
FITBUuKodżywczych. Zawiera równie błonnik, któr usprawnia działanie układu trawiennego! Składniki: *1 awokado *truskawki (użyłam mrożonych, aby nie czekać, aż koktajl ochłodzi się w lodówce :) ) *1 gruszka *100ml lodów śmietankowych *200ml mleka *bita smietana *cynamon *łyżka miodu Przygotowanie: 1. Awokado i gruszke obieramy 2. Dodajemy wszystkie składniki do wysokiego pojemnika i blendujemy 3. Dodajemy miód i całość przyprawiamy cynamonem
FITBUuKdość dużej ilości tłuszczu - jak przy tradycyjnych krokietach. Uważamy, by się nie przypaliło. Deser doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas podaliśmy z odrobiną śmietankowych lodów i kakao. Bardzo dobrze sprawdza się także bita śmietana. Smacznego
Kuchnia od dwojgaŚmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki i obtoczyć w kakao. Podałam z śmietankowymi lodami i listkami mięty do ozdoby.. Smacznego
Gaździnka warzyciasta usmaż naleśniki na wysmarowanej masłem patelni i przełóż gorącymi jabłkami. Całość oprósz cynamonem a jeśli miałaś na prawdę ciężki dzień dołóż łyżkę bitej śmietany albo gałkę lodów śmietankowych. Gwarantuje Ci że zaraz humor będzie lepszy! ;-) Zadbaj w prosty sposób o swoje zdrowie, dzień zaczynaj od szklanki letniej wody z cytryną i plasterkiem imbiru, podziała to na Ciebie oczyszczająco
SMYKWKUCHNIłyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 - 45 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjąć i lekko wystudzić. PROPOZYCJA PODANIA: Cukier puder i lody śmietankowe lub waniliowe Follow my blog with Bloglovin
Calzonella.commuszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką
Szybko Tanio SmacznieCiasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Smacznego
Biały fartuszekAmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Szarlotka jest to ciasto, które składa się z półkruchego ciasta i owoców jabłek. W wielu miejscach zawsze podawane jest na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. Moim zdaniem ciasto jest tak świetne, że nie trzeba niczym ulepszać. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie . Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie . Składniki Ciasto robię na tortownicy
Mój SmakSkładniki: 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych borówek 2 banany, obrane i pokrojone 2 łyżki lodów śmietankowych 1 łyżeczka zielonego jęczmienia Przygotowanie: Składniki koktajlu wrzucić do blendera i miksować … Czytaj dalej Koktajl mrożony
czarrna od kuchniWłosi słyną nie tylko z doskonałej pizzy, ale również z... Artykuł LODY MORELOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego etc. - ogranicza Was tylko wyobraźnia. Latem można dodać także gałkę lodów śmietankowych - mniam
Cooking Monsterlodu. Kostki lodu można zmiksować razem z kawą i mlekiem. Przed podaniem szklanki lub specjalne słoiki możemy dodatkowo schłodzić, wkładając je do zamrażarki. Kawę mrożoną można podać z lodami śmietankowym lub wanilowymi
Moja smaczna kuchniatemperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą listonic
moj przepis natego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania
moj przepis napapierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami. Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi. Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie: http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/ Smacznego
kgwjanczewojajka 1/2 szkl cukru kostka margaryny 2 łyżki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2-3 kg jabłek 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon ponadto lody śmietankowe bita śmietana Przygotowanie : Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody z cukrem wanilinowym. - schłodzić Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, smalec, jajka - wszystko siekamy. Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia
Garnkowe fanaberieLodowy deser na pożegnanie wakacji - ciasteczkowa tarta grzechu warta, czyli połączenie lodów śmietankowych z ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo - zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 400 g ciemnych ciastek typu oreo 1 łyżka nalewki wiśniowej 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 1/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Domowa Cookierenka AgiTarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną
Słodka Kraina Wypiekówupieczeniu pozwól aby ostygły. 5. Połóż na półmisek rozłóż wiśnie i skąp talerz w wiśniowo- amatettowym sosie. Podawaj gorące wiśnie z kulką lodów śmietankowych. Pycha
AZgotuj!Jedno z moich ulubionych ciast, proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najbardziej lubię je w zestawieniu z zimnym mlekiem lub śmietankowymi lodami. Niebo w gębie. Co nam trzeba: - 3 większe jabłka - 1 łyżka ciemnego kakao - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto
upichconacytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty. Smacznego
DefinicjaSmakujego sekret polega na odpowiednich proporcjach i odpowiedniej temperaturze składników. Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI (1 duży shake) 200 ml waniliowego mleka sojowego duża garśc mrożonych malin 2 łyżki lodów śmietankowych lub wamiliowych 1/2 łyżeczki herbaty matcha do posypania. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Maliny można kupić od razu mrożone lub dzień wcześniej zamrozić świeże. Bardzo ważne jest to by owoce były
DefinicjaSmakupowinna sięgać do 2/3 ich wysokości. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na masie, tak aby przykryła owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Podajemy z lodami śmietankowymi lub kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego
DefinicjaSmakuskłada się z trzech warstw. Podstawą jest perfekcyjne, kakaowe ciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały
Chocolate Muffin Blognatrzeć przygotowanym sosem i wyłożyć na ruszt. Grillować około 5 minut od czasu do czasu obracając. Prawidłowo przygotowany ananas powinien mieć brązową powierzchnię. Tak przygotowane kawałki ananasa podawać z lodami i pozostałym sosem. Deser ananasowy z grilla Polecamy wam przepis na fantastyczny deser z grilla, który jest również bardzo szybki. Jeśli chcemy możemy zastąpić rum tequilą. Składniki(...)czasie grillowania od czasu do czasu podlewać wcześniej przygotowaną mieszaniną. Od czasu do czasu obracać i podlewać mieszaniną. Grillować około 10 minut, Podawać na ciepło z gałką lodów śmietankowych na wierzchu. Grillowany ananas może być nie tylko składnikiem wspaniałych deserów z grilla. Może być również doskonałym dodatkiem np. do mięs z grilla czy burgerów. Trzy wyjątkowe pomysły na ananasa
naRuszcielodowego. W rezultacie powstał pyszny deser i zachęcam do zrobienia. Lody których użyłam są według tego przepisu [ klik ] A teraz zabieramy sią za pyszny deser, zapraszam. Lody śmietankowe z musem z mango i galaretką Pina colada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświetnym źródłem witamin. Łatwo je przygotować, a ich zawartość to samo zdrowie ;) Polecam bardzo! Składniki: 300 g truskawek 100 g świeżego szpinaku 3/4 szklanki mleka 2 gałki lodów śmietankowych Truskawki i szpinak umyć. Z owoców usunąć szypułki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewyrozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi
Luźna Kuchniasamym wyjmując z niej ciasto (W przypadku wystygnięcia ciasta, karmel zastygnie i nie będzie chciał się ładnie odkleić od patelni :( ). Wykładamy ciacho na talerz z dodatkiem pyszniutkich śmietankowych lodów iiiii...... Smacznego
Wspólne smakiSkładniki: (2 porcje) -2 banany -300 g jogurtu naturalnego -100 ml mleka -gorzka czekolada do dekoracji -ew. 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Podajemy w wysokich szklankach, można posypać czekoladą. Smacznego
KasiekGotujedziś szybki przepis na koktajl truskawkowo - truskawkowy!!! składniki na 2 szklanki: 1,5 szklanki mleka ok10 sztuk truskawek ( akurat tyle mi zostało) 3 łyżki lodów śmietankowych 3 łyżki sorbetu truskawkowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu Wszystkie składniki wsypujemy do miksera , miksujemy. Gotowe! Buziaki Kasia
Cukier&PuderDeser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki:3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk
W kuchni wieczoremkruchy blat wylewamy orange curd i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Pomarańczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Podajemy z kleksem śmietanki albo lodami śmietankowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtakie zaserwowałyśmy sobie na lunch. A żeby nie było nudno sporządziłyśmy przepyszny, aromatyczny syrop cynamonowy z wyczuwalnymi nutami cytrusów. Syrop idealnie pasuje również jako dodatek do śmietankowych lodów, gorącej herbaty i grzanego piwa ( wszystko sprawdzone(:). Można go spokojnie przechowywać w lodówce i wyciągać kiedy tylko jest potrzeba - np. gdy łapie nas przeziębienie. Ale żeby nie schodzić
Symfonia Smakówjabłka , lekko po-nakłuwaćPiec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienieniaGotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami śmietankowymi , waniliowymi lub cynamonowymi
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez
Niezły MłynekTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz
Niezły MłynekDzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam
bastalenadodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę
Mia Cucina Sofietasmaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki na 12 sztuk 250 ml mleka skondensowanego bez cukru 250 ml mleka zwykłego 3/4 szklanki cukru pudru 200 g malin przepis Do miski wrzucamy opłukane(...)gotową bazę do lodów dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy łączymy z malinami dokładnie mieszając. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym. Tak przygotowane masy wlewamy do pojemniczków na lody, nakładamy pokrywki z patyczkami i wstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. ( Opcjonalnie zamiast pojemników na lody możemy
Smakowite Daniatylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze(...)kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchniaulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21(...)foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Warstwa śmietankowa: 2 galaretki (niebieska i granatowa) 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą
Trzeci talerz