samym wyjmując z niej ciasto (W przypadku wystygnięcia ciasta, karmel zastygnie i nie będzie chciał się ładnie odkleić od patelni :( ). Wykładamy ciacho na talerz z dodatkiem pyszniutkich śmietankowych lodów iiiii...... Smacznego
Wspólne smakiSkładniki: (2 porcje) -2 banany -300 g jogurtu naturalnego -100 ml mleka -gorzka czekolada do dekoracji -ew. 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Podajemy w wysokich szklankach, można posypać czekoladą. Smacznego
KasiekGotujedziś szybki przepis na koktajl truskawkowo - truskawkowy!!! składniki na 2 szklanki: 1,5 szklanki mleka ok10 sztuk truskawek ( akurat tyle mi zostało) 3 łyżki lodów śmietankowych 3 łyżki sorbetu truskawkowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu Wszystkie składniki wsypujemy do miksera , miksujemy. Gotowe! Buziaki Kasia
Cukier&PuderDeser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki:3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk
W kuchni wieczoremkruchy blat wylewamy orange curd i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Pomarańczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Podajemy z kleksem śmietanki albo lodami śmietankowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtakie zaserwowałyśmy sobie na lunch. A żeby nie było nudno sporządziłyśmy przepyszny, aromatyczny syrop cynamonowy z wyczuwalnymi nutami cytrusów. Syrop idealnie pasuje również jako dodatek do śmietankowych lodów, gorącej herbaty i grzanego piwa ( wszystko sprawdzone(:). Można go spokojnie przechowywać w lodówce i wyciągać kiedy tylko jest potrzeba - np. gdy łapie nas przeziębienie. Ale żeby nie schodzić
Symfonia Smakówjabłka , lekko po-nakłuwaćPiec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienieniaGotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami śmietankowymi , waniliowymi lub cynamonowymi
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez
Niezły MłynekTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz
Niezły MłynekDzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam
bastalenadodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę
Mia Cucina Sofietasmaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki na 12 sztuk 250 ml mleka skondensowanego bez cukru 250 ml mleka zwykłego 3/4 szklanki cukru pudru 200 g malin przepis Do miski wrzucamy opłukane(...)gotową bazę do lodów dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy łączymy z malinami dokładnie mieszając. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym. Tak przygotowane masy wlewamy do pojemniczków na lody, nakładamy pokrywki z patyczkami i wstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. ( Opcjonalnie zamiast pojemników na lody możemy
Smakowite Daniatylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze(...)kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchniaulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21(...)foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Warstwa śmietankowa: 2 galaretki (niebieska i granatowa) 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą
Trzeci talerz