szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 2 łyżki kakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać(...)proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec około 40 minut do suchego patyczka lukier: cukier puder 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia
W Mojej Kuchni Lubiędyni lecz bardzo lubię robić i dekorować ciast, ciasteczka, pierożki w motywy Halloween`owe. Dziś właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym(...)jaja 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/4 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dyni 250 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru Kawałeczek lukru plastycznego w kolorze pomarańczowym i brązowym Przygotowanie: Do twarogu dodajemy puree z dyni, cukier, jaja, mleko i dokładnie miksujemy przez ok. 3 min, po tym dodajemy mąkę, sól
Kuchnia Łukaszajajka 100 ml mleka 100 ml oleju Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kajmaku Wykonanie: Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski. Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie(...)przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć. Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć. Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie. Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając. 1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając
kolorowotorcikowoCiasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej(...)dodatkiem lukru z odrobiną konfitury wiśniowej i migdałami, mmmmmm.... Poezja. Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa. Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: - 310g
Smaczne Zdrowecukier waniliowy) - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru - 2 łyżki spirytusu - 50g roztopionego, letniego masła +dodatkowo: - konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego - olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić(...)Rękaw cukierniczy też jest ok.ale trzeba go później wymywać, a tu - robota skończona woreczek do śmieci, tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem. Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość
Smaczne Zdrowepasta biscotto” ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą. Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony(...)powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema
Mia Cucina Sofietaklasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao. Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą(...)wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do kawy dodajemy likier. Odstawiamy
Mia Cucina Sofietanajpiękniejszych wysp hiszpańskiego archipelagu. Jak każdy miłośnik kawy, z entuzjazmem próbowałem lokalnych specjałów. Na Teneryfie bardzo popularnym napojem jest klasyczne Barraquito, które łączy w sobie aromatyczną kawę , mleko skondensowane, likier 43, cynamon i limonkę. Ta kawa stała się dla mnie inspiracją do stworzenia czegoś zupełnie nowego. Podczas mojego pobytu, odwiedziłem wiele kawiarni i rozmawiałem z mieszkańcami, pytając, czy słyszeli(...)unikalną okazję stworzyć coś oryginalnego, co nie tylko będzie nowym doświadczeniem dla mnie, ale również dla innych miłośników kawy. Mrożone Barraquito to idealne połączenie kremowego mleka skondensowanego, aromatycznej kawy, Likieru 43 i lodów. Likier 43 dodaje niepowtarzalnego, smaku, który doskonale współgra z resztą składników. Dodatek spienionego mleka nadaje napojowi lekkości i puszystości, tworząc wyjątkowe doznania smakowe. To napój, który doskonale
RafalCookCześć Kochani, dawno na blogu nie było żadnego napitku, więc dziś zapraszam Was na pyszny, kremowy likier Kinder. Do jego przygotowania potrzeba tylko 3 składników. Jest łatwy, słodki, pyszny. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi około 700ml likieru -200g czekoladek kinder -500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego -150-200ml wódki(...)rozpuszczą. Nie zagotowujemy. Mieszaninę przelewamy przez sitko, studzimy. Na koniec dodajemy wódkę ok 150-200ml Można sobie skosztować czy moc nam odpowiada, ale po "przegryzieniu" w lodówce likier złagodnieje. Likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Może leżeć ok 2 tygodnie, a pić polecam po przegryzieniu po ok 2 dniach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOpis Black Magic drink: Black Magic drink to nowa odsłona pysznego drinku. Jest to połączenie likieru kawowego z klasyczną wódką. Dopełnieniem całego drinka i smaku jest odrobina soku z cytryny. Zaczynają się przygotowania do Sylwestra czy też karnawału. Cały czas poszukujemy nowych przepisów, żeby w jakiś sposób zaskoczyć swoich znajomych i wszystkich gości. Jeżeli w tym roku chcecie zaskoczyć wszystkich(...)drinka. Jest to bardzo ciekawy i zaskakujący smak. Z pewnością znajdzie swoich miłośników na przyjęciu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki czy też przepisy na drinki z likierem kawowym . Składniki: 50 ml likieru kawowego 50 ml wódki Sok z cytryny Kostki lodu Opis przygotowania: Najlepiej użyć trochę wyższych szklanek, a nie tych niskich do whisky. Wygląd będzie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLikier bananowy kolorem może nie grzeszy, ale za to w smaku jest przepyszny! Z podanych składników wychodzi ok. 1 litr likieru bananowego. Dałam tylko 200ml wódki, dzięki czemu jest to delikatny trunek, typowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocn The post Likier bananowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesłony karmel Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda. Kruche terteletki twarogowe z żelem z likieru o smaku słonego karmelu. Ciasto: 200 g sera twarogowego półtłustego 100 g masła 150 g mąki Wypełnienie: 250 ml likieru o smaku słonego karmelu 2 łyżeczki agar(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Ciastka są gotowe, gdy będą zrumienione. Wykładamy je do ostudzenia. Agar agar rozpuszczamy w likierze. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, stale mieszając, przez ok. 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wylewamy na upieczone ciastka. Pozostawiamy do stężenia. 1 tarteletka
Kucharzycaużycia wyszukanych alkoholi. Świetnie się sprawdza na imprezie, gdyż wystarczy raz dwa ze sobą wymieszać wszystkie składniki i drink gotowy! Drink Portofino jest średnio słodki, jednak jeśli zamiast likieru Blue Curacao dodamy syropu o tej samej nazwie, to powstanie nam nieco słodszy drink. Zamiennie zamiast Sprite można użyć napoju 7UP. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Portofino – Składniki: 50 ml wódki(...)soku pomarańczowego 25 ml likieru Blue Curacao (lub ewentualnie syropu – wtedy drink będzie bardziej słodki) 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku) 2-3 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Portofino: Wódkę, sok pomarańczowy i skruszone kostki lodu wymieszać w shakerze (chociaż można też to zrobić po prostu w szklance). Wlać zawartość shakera do szklanki, dodać
Kulinarne PrzebojeLikier idealny na świąteczne spotkania lub poświąteczne w babskim gronie. Próbowałam i chociaż nie przepadam za kawą to ten likier naprawdę bardzo mi smakuje :) Składniki na 500 ml likieru: 350 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego 2/3 szkl cukru 4 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku do zalania kawy 200-250 ml wódki 1. Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy(...)wódkę. Najpierw, najlepiej 200 ml i spróbować czy już nam odpowiada, jeśli nie dolewamy 50 ml. Mieszamy i przelewamy do butelek/butelki i chowamy do lodówki. Po 2-3 dniach likier jest już gotowy do picia. Więc zdążycie przed świętami ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !Genialny babski likier zrobiony domowym sposobem, na bazie kajmaku, rozpuszczalnej kawy, wódki i mleka skondensowanego, nadaje się do wypicia od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest na drugi dzień po solidnym schłodzeniu. Ten kilkuskładnikowy smakuje świetnie i zachwyca podniebienia gości, słodki, gęsty, aromatyczny idealny na babskie pogaduchy. Z tej porcji wychodzi 750 ml likieru. Polecam! Składniki: 1 puszka(...)kajmaku (masy krówkowej) 1 szklanka czystej wódki 40% ½ szklanki mleka skondensowanego 7,5 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki wrzącej wody 1 torebka cukru wanilinowego Dr.Oetker Przygotowanie likieru: Mleko skondensowane podgrzewamy aby było lekko ciepłe-nie gotujemy, wsypujemy torebkę cukru waniliowego, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Kawę rozpuszczalną zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Puszkę kajmaku przekładamy
Wanilia i Kardamon