likier - 5379 przepisów (strona:34/359)

Babka migdałowa z Amaretto 282

Kolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek(...)łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Babka migdałowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta

Oryginalny smak
Tiramisu z malinami 174

przygotowałam nadzienie do pączków , z reszty - tiramisu. Co chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem, bo to mój ulubiony deser. Tym razem postawiłam na wariację malinową; jest więc kawa, malinowy likier i trochę owoców. Muszę przyznać, że jest to zaskakująco udane połączenie; kto nigdy nie próbowałam malin z kawą, powinien jak najszybciej nadrobić braki! Delikatny, puszysty krem, mocno nasączone kawą biszkopty(...)porcji) 3 żółtka 2 białka 60 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej, ostudzonej kawy 250 g malin 2 łyżki likieru malinowego 2 łyżki kakao Maliny zalać likierem, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić, dodać do masy serowo-żółtkowej, delikatnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej 197

tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony w mocnej słodzonej kawie, a na górze krem z mascarpone, jajek i likieru Amaretto (choć ja zrobiłam wersję bezalkoholową i była równie pyszna). Wierzch jak to na Tiramisu przystało, obsypałam naturalnych, gorzkim kakao. Smaki tak cudownie ze sobą współgrają, koniecznie upieczcie te tartaletki(...)mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka mocnej zimnej kawy, np. espresso Krem: 500 g serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru 2 jajka (wcześniej sparzone wrzątkiem) 1- 2 łyżki likieru Amaretto (u mnie wersja bezalkoholowa) Dodatkowo: mały słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 200 g) 9 okrągłych biszkopcików 1/4 szkl mocnej, słodzonej, przestudzonej kawy, np. espresso kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche

Nastoletnie Wypiekanie
Bombardino 252

Thermomix przepisy. Bombardino. Składniki: likier jajeczny wg tego przepisu śmietana min 30% Thermomix przepisy. Bombardino. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Śmietanę mocno schłodzoną wlewamy do naczynia Thermomix . Ilość śmietany zależy ile porcji chcemy przygotować. Ubijamy śmietanę czas orientacyjny 1-3 min/obr.4. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy motylek. Do naczynia Thermomix wlewamy likier jajeczny i podgrzewamy czas 3 min/temp.60(...)stopni/obr.2. Do naczynia wlewamy likier. Na likier dajemy bitą śmietaną. Możemy posypać kakao. The post Bombardino appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Chałka nadziewana makiem 186

Chałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet(...)świeżych drożdży 60 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na masę makową: 200 g suchego, mielonego maku 180-200 ml mleka 120 g skórki pomarańczowej 2 łyżki likieru pomarańczowego 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 lyżki masła Dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka 1 łyżka maku do posypania Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Likier kukułkowy 280

Łyżka i motyka przysłała mi swoje przetwory 😊 Takie prezenty zawsze bardzo mnie cieszą i sama też staram się innych obdarowywać właśnie w taki sposób. Jednym z upominków był przepyszny likier kukułkowy . Wypatrzyłam go na blogu Małgosi i pewnie dlatego dorzuciła go do paczuszki dla mnie 😊 Zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Mój likier jeszcze(...)Spirytus rozmieszać ze 100 ml wody i przelać do słoika z kukułkami. Dokładnie wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić na 2 miesiące w chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Likier jest wystarczająco słodki i dość mocny.  Dlaczego spirytus mieszałam z wodą przed dolaniem go do kukułek? Małgosia pisze tak: dodając spirytus do nalewek z zawiesin gdzie owoce są gotowane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Likier orzechowy 267

Wiem, że zdjęcie nie jest zachęcające, ale likier jest w fazie przygotowania. W zeszły weekend pojechałam do Babci zerwać orzechy, na miejscu zrobiłam likier, a zdjęcia postanowiłam zrobić po przyjeździe do Wawy. Oczywiście o zdjęciach zapomniałam, a gdy sobie przypomniałam, to likier zdążył się zrobić czarny jak smoła, że ledwo można dojrzeć w nim orzechy. Ale warto go przygotować! :) Dlaczego(...)pokroić w grube plastry. 4. W słoju 4-litrowym umieścić wszystkie składniki, zamieszać.  5. Zamknięty słój pozostawić w temp. pokojowej na 8-10 tygodni. Po tym czasie przecedzić likier przez gazę i rozlać do butelek. Orzechów nie wyrzucamy (będą teraz ciemnobrązowe), tylko kroimy na małe kawałki i dodajemy do lodów, smakują wybornie.  Źródło/ Inspiracja: Sielskie Życie, 3/2016

Domowa Cookierenka Agi
Tęczowy drink Blue Curacao 518

Dzisiaj propozycja na kobiecy, niebieski drink na bazie likieru Blue Curacao. Kolorowy i słodki. Wygląda efektownie, a jest bardzo prosty do zrobienia. Warstwy tworzą się same dzięki użyciu składników o różnej gęstości. Takie małe czary mary, bo składniki  wlewamy  w innej kolejności, niż są w drinku. Z czym mi się kojarzy taki drink? Z letnią beztroską, wakacjami(...)ciepłych krajach, szumem morza,... * Tylko dla dorosłych  Składniki: lód 30 ml wódki 30 ml likieru Blue Curacao 80 ml - 100 ml soku ananasowego 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy sok ananasowy. Wlewamy syrop barmański blue curacao. Syrop jest gęsty, więc opadnie na dno, nie mieszając się z sokiem ananasowym. Delikatnie wlewamy

Smak mojego domu
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 179

przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę o której pisałam  tutaj  . Do przygotowania użyłam  likieru Blue Curaco,zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał takę drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż żadne słowa nie oddadzą(...)musicie sami zrobić ten deser.  Składniki :  300 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 3,2% 40 g cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego sok z ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej

vaniliowoczekoladowa
Likier jajeczny 267

dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która jest wielką fanką wszelkich likierów jajecznych :) Składniki: 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 laska wanilii  100 ml spirytusu rektyfikowanego   50-100 ml wódki 400 ml śmietany kremówki(...)jasnej, kremowej konsystencji. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożem wyskrobać ziarenka i dodać do kogla-mogla. Następnie (ciągle miksując) dodać alkohol i śmietanę, ubijać przez kilka minut. Tak przygotowany likier rozlać do trzech małych butelek, zamknąć i schłodzić. Przed podaniem wstrząsnąć butelką. W przypadku tego likieru nie trzeba czekać aż się "przegryzie", bo najlepszy jest świeży

Domowa Cookierenka Agi
green kamikadze 240

Opis: Green kamikadze to kolejna wersja znanego wszystkim shot kamikadze. Jest kilka wersji więc trudno powiedzieć która jest prawdziwa ale najczęściej spotykana jest wersja którą robimy z połączenia likieru mango, wódki, soku z cytryny oraz soku pomarańczowego. Jego smak jest bardzo podobny do niebieskiego kamikadze jednak w tym shocie wyraźnie czuć smak likieru melonowego. Składniki: 20 ml wódki(...)soku z cytryny 20 ml likieru melonowego 20 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Wszystkie składniki czyli 20 ml wódki, 20 ml soku z cytryny, 20 ml likieru melonowego, 20 ml soku pomarańczowego oraz lód mieszamy w shakerze i nalewamy do kieliszków Artykuł green kamikadze pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Likier krówkowy. Najlepszy! 10703

Wszystko co domowe smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ma się satysfakcję, że przygotowało się to samemu. Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam domowy likier. Okazuje się, że przygotowanie domowych trunków wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowanie tego likieru nie zajmuje dużo czasu a jego smak jest obłędny. Oczywiście pierwszym degustatorem był mój mąż i potwierdza, że wcale nie przesadzam(...)się skusi? Składniki na 750 ml likieru: 600 g krówek 250 ml kremówki 36% 250 ml wódki  Przygotowanie: Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki. Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia. Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj

Ze smakiem i z pasją
Fale Dunaju z czereśniami z likieru 204

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd(...)jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao czereśnie z likieru Masa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 4 żółtka 300 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki

Ciasteczkowy Potwór
Likier kajmakowy 328

liczyć na to, że nie będzie zbyt wietrzna i zimna. Przynajmniej na początku, zanim przyzwyczaimy się do tego, że wybieganie z domu w krótkim rękawie nie jest zbyt rozsądne :) Likier, na jaki chcę Was dzisiaj zaprosić, kojarzy mi się własnie z chłodnymi wieczorami. Jest rozgrzewający, bardzo słodki i ...kobiecy :) Niebawem moje święto i planowana babska impreza, więc może własnie(...)likier na niej zagości :) Składniki: 0,5 litra wódki 1 puszka masy kajmakowej 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki esencji waniliowej klik Masę kajmakową z puszki przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę. Podgrzewając mieszać aż do połączenia składników - masa powinna być dobrze ciepła, nie musi się gotować. Przestudzić, dodać esencję waniliową i wódkę. Dokładnie wymieszać. Przelać do butelki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 175

Rewelacyjne ciasteczka z dodatkiem suszonych jagód goji  i likieru o smaku kawowym. Małe co nieco do pochrupania. 150 g margaryny 1 szklanka płatków owsianych górskich z siemię lnianym 200 g maki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml likieru kawowego  CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę(...)cukrem na gładką masę. Kolejno dodajemy żółtka jajek. Dosypujemy płatki owsiane oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.  Dokładnie mieszamy i podlewamy likierem. Na samym końcu wsypujemy suszone jagody goji. Z gotowej masy formujemy kuleczki i spłaszczamy je ręką. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180*C przez 15 minut.  Po wspaniałe likiery

VioletoweKucharzenie