kakao. Uwielbiam takie piec, znikają niemal szybciej, niż zdążyły się pojawić. Tym razem miałam jednak apetyt na coś innego; idealną propozycję znalazłam na blogu Kuchenne fantazje . Ciasto z dodatkiem likieru kawowego wyszło wyśmienite; wszyscy wiedzą, że banany i kawa to wyjątkowo zgrany duet. Delikatnie pachnące cynamonem, wilgotne i mięciutkie - zasmakuje każdemu. I na podwieczorek też się nada... Ciasto jogurtowo-bananowe(...)bananami w likierze kawowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 500 g mąki pszennej 300 ml jogurtu naturalnego 75 g cukru 50 g jasnego cukru muscovado 3 jajka 175 ml oleju 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 banany dodatkowo: 3 banany 150 ml likieru kawowego 3 banany obrać ze skórki, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)likieru kokosowego 1 3/4 szklanki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki wiórków kokosowych masło i bułka tarta do wysmarowania formy Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka likieru kokosowego 1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy. 2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą
Kto ugości moich gości?Dziś ciąg dalszy słodkości z likierami Canari . Tym razem w moje ręce wpadł kawowy, dla takich fanów kawy jak ja- czysta poezja :) Składniki: Na 4 duże szklanki lub słoiczki: 2 serki homogenizowane 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci(...)jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy. Do jednej części kremu serowo-jogurtowego
Kuchnia w czekoladzieKolejne pyszne, słodkie ciacho z jednym z likierów Canari. Tym razem wykorzystałam (prawie w całości) butelkę o smaku Pinacolada. Co z tego powstało zobaczycie już poniżej. Dodam jeszcze, że do przygotowania nie trzeba włączać piekarnika, bo spokojnie można użyć gotowych (równie smacznych) biszkoptów do tiramisu. No chyba że ktoś koniecznie chce się piec w kuchni razem z domowym biszkoptem(...)jednak odradzam :) Składniki: 1 opakowanie gotowych biszkoptów do tiramisu (3 warstwy- 350g) 1 puszka ananasa krojonego (waga netto 565g) 150g wiórek kokosowych 60g herbatników kakaowych 20g budyniu śmietankowego 300ml likieru Canari pinacolada Sposób przygotowania: 1. 100g wiórek kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki
Kuchnia w czekoladzieIdealny na jesienne i zimowe przeziębienia :) Niektórzy mówią na ten likier "nalewka z aronii". Bywają też tacy, którzy myślą, że piją nalewkę z wiśni. Cóż, nalewkę robi się zdecydowanie dłużej i - jak sama nazwa wskazuje - trzeba robić nalew, a potem wykazać się cierpliwością i czekać, aż owoce oddadzą swoje dobro alkoholowi. Likier, który proponuję, powstaje w ciągu jednego dnia(...)niektórych jest gotowy do picia następnego dnia. Moim zdaniem im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Składniki (na prawie 6 l likieru): 1,5 kg aronii (zważyć przed mrożeniem) 400 liści wiśni 4 litry wody 70 dag cukru łyżeczka kwasku cytrynowego 1,5 litra spirytusu Aronię przemrozić przez 24 godziny. Liście wiśni moczyć kwadrans w wodzie i dobrze opłukać. W dużym
Weekendy w domu i ogrodziewiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie : 100 ml wody
Chocolate Muffin Blogzaparzacza z połowy dozy; rozpuszczalną daję dla siebie w proporcji 2 łyżeczki na 250 ml, więc na całość daję około 8 łyżeczek na litr wrzątku 1-2 łyżki likieru śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego(...)opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą: foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku. 2. Ostudzić 3. Ostudzoną kawę przelać do pojemniczków na lody.Zamknąć wieczka 4. Włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Może to potrwać od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia
KreatywnePinylimonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja(...)suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około
wcinaj toniektóre wstrząsając, niektóre filtrując wpadłem na pomysł zrobienia bardzo prostej nalewki, która właściwie nie musi dojrzewać. Jest gotowa do picia od razu po zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier od nalewki, ale Madzia twierdzi, że to nie nalewka tylko właśnie likier. W porządku, niech jej będzie. Zatem zrobiłem pyszny likier na kukułkach. Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna(...)Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi. Zresztą nawet teraz, w tym momencie jak to piszę, likier chłodzi się w lodówce, a my czekamy na znajomych, mają być lada moment. 500 ml spirytusu 95% 500 ml wody 800 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 600 g kukułek Wszystkie przepisy w internecie, które znalazłem, mówią
Marder&Marder Manufacturebabki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 2. Twaróg sernikowy zmiksować
Kto ugości moich gości?Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie : 100 ml wody
Chocolate Muffin BlogPrzepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak , który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów(...)łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :) *Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej
Smakowy Rajowoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić. Mus z gorzkiej czekolady: 150 gram gorzkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki(...)delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników. Do przybrania: 300 gram malin 50 gram czekolady gorzkiej
Krakowskie smaki AniMarcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Lukier królewski (na 12 babeczek) : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny dodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodów Białka
Food Squarebabć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI na 3 placki: 1 kostka (200 g) miękkiego(...)łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka SKŁADNIKI na krem cynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła 3,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao odrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe. Na patelni rozgrzej
Słodko-Słony Świat Ilony