likier - 5379 przepisów (strona:22/359)

Tiramisu z wiśniami 36

Lotus i oczywiście klasyczne tiramisu ). Czy taka wariacja na temat tiramisu smakuje dobrze? Oczywiście, że tak :D Ba! Dobrze to mało powiedziane - połączenie wiśni z kremem tiramisu, kawą i likierem Amaretto jest wręcz obłędnie pyszne! A do tego taki deser jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam :) Składniki na 4 pucharki : 250 g serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki(...)likieru Amaretto  4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto lub likieru wiśniowego kilka biszkoptów savoiardi lub lady fingers 300 g wiśni ( świeżych lub mrożonych ) około 50 g cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki zimnej wody kakao do posypania Wykonanie : Zaczynamy od przygotowania wiśni : Wiśnie umieścić

Opowieści z piekarnika
Rafaello z likierem kokosowym i kremem mascarpone 33

zrobić zdjęcie. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się jednak odmieni i znów na blogu będą królowały moje ciasta . Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone. To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone. Obiecuje przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna(...)przyjęcie karnawałowe. SKŁADNIKI: (25×40 cm) BISZKOPT: * jajko – 7 szt * cukier – 300 g * mąka pszenna – 230 g * budyń śmietankowy – 3 łyżki * sól PONCZ: * likier kokosowy – 220 ml * woda – 220 ml KREM: * śmietana 30% – 750 ml * mascarpone – 750 g * cukier puder – 6 łyżek * kokos – 3/4 szkl POLEWA: * czekolada

Ostra na Słodko
Fozen White Russian Frappé 34

śmietanka. To połączenie składników nadaje koktajlowi charakterystyczny kolor i smak. Pochodzenie Kahlua Liqueur Kahlua liqueur, który jest jednym z głównych składników White Russian, ma swoje korzenie w Meksyku. To likier kawowy o bogatym smaku kawy i wanilii. Nazwa – Kahlua – pochodzi od słów – kahve, czyli kawa po turecku, i – luvan, co oznacza miłość. To idealnie oddaje charakter(...)tego likieru. Składniki White Russian Klasyczny White Russian to proste połączenie kilku składników: – 45 ml wódki – 22,5 ml Kahlua liqueur – 22,5 ml mleka lub śmietanki – Kilka kostek lodu Rozwijające się Rodzaje White Russian White Russian to koktajl, który zainspirował wielu barmanów do eksperymentowania z jego składnikami i smakiem. Oto kilka ciekawych odmian tego klasycznego

RafalCook
Kawa z lodami waniliowymi 47

kawiarni. Kawa z lodami na ciepło składa się z dwóch głównych składników: gorącego, aromatycznego espresso i "utopionej" w nim gałki lodów. Do caffe affogato możesz też dodać niewielką porcję likieru migdałowego amaretto albo likieru kahlua (tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy kahlua ).  To kwintesencja prostoty i włoskiego stylu. We Włoszech kawę z lodami podaje się zazwyczaj po obiedzie(...)Kawa z lodami waniliowymi składniki na 1 porcję 1 świeżo zaparzone, gorące aromatyczne espresso, 1 duża gałka lodów waniliowych opcjonalne dodatki - wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej proponowanych likier migdałowy amaretto likier kawowy kahlua gęsty sos czekoladowy lub o innym ulubionym smaku, z wyjątkiem sosów owocowych. drobno posiekane orzechy lub migdały  bita śmietana Jak zrobić włoską kawę affogato

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny z likierem o smaku słonego karmelu 46

gwarantujący wypiek o ciekawym posmaku, puszystej strukturze  i charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Wnętrza babeczek wypełniają kawałeczki czekolady a wierzch pokrywa czekoladowo - orzechowa masa. Wykorzystałam w końcu pyszny likier karmelowy,  który sprezentowała mi koleżanka, wiedząc,  że przepadam za wszystkim,  co w swej nazwie zawiera słoność karmelu.  Jeśli jednak posiadacie w swych zasobach likier o innym smaku(...)oczywiście możecie użyć go w zastępstwie. Muffiny, przed pieczeniem których się wzbraniam,  nabrały dzięki butelce wypełnionej słodkim,  gęstym likierem wyrazu zupełnie godnego uznania.  Namawiam! Składniki: proporcje na 9 muffinek jaja i składniki płynne - w temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego lub migdałowego 1 - 2 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Makowo-wiśniowa fantazja 71

sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej   Krem czekoladowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella   Nasączenie ciasta: 50 ml likieru pomarańczowego cointreau 50 ml przegotowanej wody   Dodatkowo: 12 dag okrągłych biszkoptów 2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy  2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau 1 szklanka frużeliny(...)serek z miękką nutellą krem nam się zwarzy) Serek mascarpone mieszamy w misce razem z nutellą za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji . Nasączenie: W jednej szklance mieszamy likier z wodą. W drugiej szklance,  wystudzony napar kawowy mieszamy z likierem cointreau.   Złożenie ciasta: Ciasto makowe oderwać od pergaminu , pergamin włożyć z powrotem do blaszki razem z ciastem

Wanilia i Kardamon
Likierek z kinderek 80

Likierek z kinderek Ten likier jest już od dłuższego czasu bardzo popularny w internecie. Naczytałam się dużo pozytywnych opinii, więc i ja postanowiłam go spróbować. I powiem Wam, wcale nie żałuje, co więcej muszę zrobić kolejną turę, i to z większej ilości składników, bo ten pierwszy nawet nie zdążył się dobrze przegryźć. Jest naprawdę niebiańsko pyszny, a przy tym banalnie(...)prosty i szybki w przygotowaniu. Przelany do ładnych buteleczek, może być pięknym upominkiem świątecznym   *** Uwaga! Likier zawiera alkohol i mogą go spożywać wyłącznie osoby pełnoletnie! ***   Składniki: 200g czekoladek Kinder – 2 duże opakowania 200ml śmietanki kremówki 36% 300ml mleka 3,2% 2 łyżki cukru 250ml wódki     *** Do garnka wlewamy śmietankę oraz mleko. Dodajemy cukier oraz połamane

Blog z Apetytem
Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką 146

gruby). Biszkopt upiekłam o średnicy 23,5 cm, zaś tort wyszedł wysoki na ok. 16 cm. Myślę że będzie nie tylko doskonałym tortem urodzinowym, ale też komunijnym/na chrzest (pomijamy likier) czy weselnym. Pracę nad wypiekiem rozkładamy na kilka dni. Biszkopt z olejem (23-24 cm): 8 dużych jajek w temp. pokojowej (L/XL) 250 g drobnego cukru do wypieków(...)rzepakowego (30 ml) 280 g mąki pszennej tortowej (niepełne 2 szklanki) 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) nasączenie: kubek wody (300 ml), 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka cukru pudru Kokosanka migdałowa: ½ szklanki mielonych migdałów (50 g) ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g) 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru pudru 3 białka

Poezja smaku
Likier kokosowy z białą czekoladą 59

Przy okazji robienia porzeczkówki, pisałam Wam, że nastawiłam coś jeszcze. Był to likier kokosowy. Nie jest to do końca mój smak (w dużych ilościach), ale postanowiłam go zrobić, z myślą o innych przepisach. Jeżeli lubicie smak kokosu, będzie Wam smakowało. Ukłon tutaj głównie w stronę pań. Składniki: 200 g wiórków kokosowych pół litra spirytusu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać. Po tym czasie wiórki odcedzamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zwarzył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml pozostałego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie

Kardamonovy
Kawa z adwokatem 80

Kawa z adwokatem mleczna kawa z likierem jajecznym. Kawa z adwokatem, bynajmniej nie tym od spraw sądowych, ale z likierem jajecznym smakuje obłędnie. Ten przepis bazuje na bardzo popularnym w Portugalii gorącym napoju kawowym Galão, który pija się zazwyczaj przed południem. Portugalska kawa galao najbardziej przypomina cafe latte. Podawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam(...)zarówno do  ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek. Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak. Kawa z adwokatem 80 ml espresso  240 ml mlecznej pianki 40 ml likieru jajecznego adwokat lub ajerkoniak (podana ilość to moja ulubiona proporcja, ale możecie

Cztery Fajery
Biała Dama Drink 141

Opis Biała Dama Drink: Biała Dama Drink (White Lady) to mocny napój alkoholowy, który wykonuje się na bazie ginu, z likierem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Przeważający smak tego drinka to smak cytrusowy z nutką kwasowości. Jednak nie dajmy się zwieść i pamiętajmy, że drink jest jednak stosunkowo dosyć mocnym drinkiem. Pomimo nazwy, drink nie jest przeznaczony tylko dla kobiet(...)Uwielbiają go również mężczyźni, a pewnie przez to, że jest dosyć mocy i przepyszny w smaku. Pięknie prezentuje się w kieliszkach koktajlowych ozdobionych skórką cytrynową. Początkowo napój zawiera: pomarańczowy likier Cointreau, likier miętowy i brandy. Jednak MakElhon znacząco zmienił recepturę. Dodał sok z cytryny, a zamiast brandy zaczęto stosować gin. Natomiast likier Cointreau, zastąpił Triple Sec. W tej ostatecznej wersji

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barraquito – Kanaryjska kawa z likierem 77

wołają o więcej. A zdarzyło się, że wołały… Było to na Wyspach Kanaryjskich a obiektem pożądania była kawa Barraquito. Jedna filiżanka kawy zawiera ok. 20 ml 31% likieru, więc barraquito niekoniecznie nadaje się jako napój do śniadania, jednak do weekendowego brunchu pasuje jak ulał! Kawa Barraquito – Składniki 20 ml słodkiego mleka kondensowanego 20 ml hiszpańskiego likieru(...)Składniki należy wlewać do szklanki powoli, jeden po drugim, tak aby układły się one na sobie warstwami. Przygotowanie barraquito zaczynamy od wlania do szklanki mleka skondensowanego. Następnie wlewamy likier – należy to zrobić powoli, zwracają uwagę na to, aby alkohol spływał po wewnętrznej ściance szklanki. Najlepiej użyć do tego łyżeczki. Następnie dodajemy gorące, spienione mleko oraz espresso. Korzystamy

helloforest.pl
Keto Baileys (Paleo, LowCarb) 266

Keto likier Baileys Kochaj mnie jak Irlandię Z czym Wam się kojarzy Irlandia? Bo mi z pięknymi widokami i likierem Baileys. Co prawda nigdy tam nie byłam, więc malownicze irlandzkie krajobrazy znam tylko ze słyszenia… Co innego Baileys- z tym produktem rodem z Irlandii miałam okazję się zaznajomić. I pokochać! Niestety bez wzajemności, bo trunek w oryginalnej wersji jest(...)jeszcze tona cukru! Kwintesencja zła, ale w smaku petarda! Dzisiaj jestem już zbyt świadoma tego, jaki wpływ na organizm miałaby taka wybuchowa mieszanka. Wolę sobie odpuścić… albo zrobić likier zgodny z dietą ketogeniczną . Własny wyrób gwarancją dobrej jakości Z okazji dnia świętego Patryka postanowiłam uwarzyć sobie własnego Baileys’a. Dalej zawiera on alkohol, jednak

Modern Cave Girl
Likier Cassis (CRÈME DE CASSIS) wg Aleex 150

znacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach 1945-68. W latach(...)powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii smaku

W mojej kuchni
White Russian 97

składnika, czyli kojarzonej z Rosją wódki. W szerszej perspektywie, geneza White Russian sięga 1949 roku. Wówczas belgijski barman Gustave Tops stworzył Black Russian, czyli drink na bazie wódki i likieru kawowego. Ten słodki, czarny koktajl był bezpośrednim przodkiem, a zarazem siostrzanym odbiciem swojej późniejszej białej odmiany. White Russian zyskał popularność w latach 70., jednak prawdziwą sławę przynieśli(...)właśnie tym koktajlem raczył się wielokrotnie (dokładnie – siedmiokrotnie!) główny bohater filmu, pierwszorzędnie wyluzowany „The Dude”. Pod nazwą White Russian kryje się bardzo smakowity koktajl, przyrządzany na bazie wódki, likieru kawowego oraz śmietany, podawany na lodzie. Drink jest przyjemnie słodki i, nie ukrywajmy, wysokokaloryczny, więc po kilku Białych Ruskach zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z deseru. Na marginesie, w niektórych przepisach na White

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciastko managera.... czyli włoski deser 105

podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy(...)mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto

Cztery Fajery
Tort z advocatem 166

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżeczek kakao Krem advocatowy: 300ml likieru advocatowego 600ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1/2 wrzątku 80g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku(...)łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka advocatowa: 250ml likieru advocatowego 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 280g podłużnych biszkoptów bezy do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe

Szalona Kuchnia Eweliny
Tiramisu amarula 120

Dzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone  800 g śmietanki kremówki 30%  biszkopty 1 opakowanie  250 ml kawy świeżo(...)zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego  2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder. Po chwili dodajemy mascarpone  i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu.  Deser podajemy w pucharkach lub w małych szklaneczkach.  Kolejność nakładania składników : -  1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony

noteskulinarnyfiga
Tort z Wiśniami i Advokatem 239

Witajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny(...)łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 120-150g podłużnych biszkoptów około 350ml śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Domowy likier BAILEYS 144

Domowe likiery cieszą się powodzeniem. Przekonaliście, prawda? Oboje z moim M. nie pijemy mocnych alkoholi. Natomiast likiery i nalewki idealnie się sprawdzają na spotkaniach ze znajomymi. W barku stoją m. in. butelki z koniakiem, whisky szkocką i irlandzką. I właśnie...stoją a nikt ich nie pije. Postanowiłam irlandzką wisky przerobić na domowy, doskonały likier BAILEYS Składniki: 200 ml śmietanki(...)Wymieszałam. Dodałam rozpuszczone w mleku kakao, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Ekstraktów nie należy zastępować „aromatami”. Wszystko razem dobrze wymieszałam. Nie przerywając mieszania małym strumieniem wlewałam whisky. Teraz już gotowy likier można przelać do butelki. Zachęcam Was do zrobienia domowego likieru Baileys. Smakowały Wam i likier z kukułek i kajmakowy i ajerkoniak ... Spróbujcie więc Baileys... Polecam. CIN, CIN! Krys  Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Likier jajeczny Thermomix 223

Thermomix przepisy. Likier jajeczny Thermomix. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 . Składniki: 150 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix 250 g białego rumu 250 g śmietany 30% lub mleko skondensowane niesłodzone 8 żółtek Thermomix przepisy. Likier jajeczny. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki, podgrzewamy czas 8 min/temp. 70/obr. 4 . Likier wlewamy do butelki (wychodzi(...)schładzamy. Likier trzymamy w lodówce. The post Likier jajeczny Thermomix appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Ciastko managera.... czyli włoski deser 743

podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy(...)wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DOMOWE MALIBU 1276

Produkcja nalewek i likierów trwa u nas pełną parą 😉 Tym razem jest to mój wyrób - likier kokosowy a'la malibu. Jest to likier wykonany na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem mleka kokosowego. Smakuje prawie identycznie jak ten ze sklepu. Jest on delikatny i mimo, że wykonany na spirytusie to nie wykrzywia buzi 😉 Nie jest też za słodki. Pije się(...)dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie zagotowujemy. Studzimy i wlewamy do wcześniej uzyskanej mieszaniny z mlekiem skondensowanym. Dokładnie mieszamy i przelewamy przez sitko. Gotowy likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Likier podajemy schłodzony w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 279

Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą     Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy

Kulinarne przygody Gatity
Grzaniec, czyli grzane wino 134

polecam Wam jego przygotowanie, cudnie rozgrzewa i pięknie pachnie. I oczywiście wprowadza w  doskonały nastrój 😃. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Likier z owoców czarnego bzu 171

Wiosną robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu czyli hyćkę na biało. Teraz, pod koniec lata, przyszła kolej na hyćkę czarną więc zebrane, dojrzałe owoce przeznaczyłam na likier. Robi się go szybciej niż nalewkę bo nie wymaga nastawiania owoców na kilka tygodni. Cała robota to w sumie może ze 2 godziny, wliczając studzenie, i likier gotowy. Można go pić od razu(...)jest dla mnie przyjemny, wspaniale komponuje się na przykład w dżemie z truskawkami , to zapachu owoców czy soku z nich bardzo nie lubię i aż mnie drażni. W tym likierze jednak jeden dodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam

Smaczna Pyza
Torcik bez pieczenia z owocami lata 173

waniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut.  Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy

Bajeczna Kuchnia
PUMPKIN PIE 150

wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę(...)goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego wymieszanego z likierem cointreau. Bita śmietana nie jest konieczna, ale moim zdaniem idealnie dopełnia całość. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru

cool and minty
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 157

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne.  Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla   250 g serka mascarpone(...)śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć

Smakołyki Asi
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys 328

Przepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam…   Zapraszam(...)FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys Składniki: Spód: 24 ciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu

Mała Cukierenka
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2918

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu

Wanilia i Kardamon
Domowy likier kawowy 270

końca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas

Kulinarne przygody Gatity
Likier kawowy 227

Zaglądają na bloga jacyś koneserzy kawy? Albo alkoholu? ;) Mamy coś dla Was! Pyszny, kremowy, intensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu(...)jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce - smak “procentów” nie powinien być w ogóle wyczuwalny. SKŁADNIKI: Na około 1 litr gotowego likieru. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml wrzącej wody 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka cukru pół laski wanilii 100 ml spirytusu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy

W kuchni Katie
Ryba niespodzianka na Wigilię 149

orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy: – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki(...)bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki mieszamy w osobnym naczyniu z rodzynkami (wcześniej namoczonymi

Szybko Tanio Smacznie
Likier z cukierków raczków 255

Jakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne. Jak się pospieszycie to jeszcze przed świętami zdążycie zrobić. Taki likier to zarówno fajna rzecz żeby na stół postawić i gości poczęstować jak również fantastyczny pomysł na prezent dla bliskich. Zwłaszcza kobiety się ucieszą(...)delikatny napitek, w sam raz do spożywania na babskich imprezach. Ten likier na raczkach oparłem na identycznym pomyśle co wcześniejszy na werthersach. Pomysł sprawdzony więc nie było potrzeby nic zmieniać. Jeżeli lubicie raczki to ten likier pokochacie. Taka raczkowa esencja lekko wzmocniona alkoholem. I wcale nie za słodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie

Marder&Marder Manufacture
Krem z likierem Baileys 296

Wyjątkowy krem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają likier Baileys ! To właśnie jego smak dominuje w delikatnym kremie z dodatkiem serka mascarpone. Prosty do przygotowania i pyszny do spożywania ! SKŁADNIKI NA KREM Z LIKIEREM BAILEYS: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 500 g. serka mascarpone pół szklanki likieru szklanka cukru pudru Przygowowanie kremu(...)serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem nakładamy do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. [ Polecana końcówka

Domowe Torty
Likier na cukierkach Werther's Original 34043

Nalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)werthersy, raczki i kawowe cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój gust smakują doskonale tylko

Marder&Marder Manufacture
Muffinki z likierem wiśniowym 134

Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki kakao  Dodatkowo:   150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu )  70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić

Kto ugości moich gości?
Tort z czereśniami. 195

stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru(...)duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 342

lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki(...)schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach) do nasączenia: 120 ml likieru Amaretto* * W wersji dla dzieci, likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie. Wykonanie tortu: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt

maniapieczenia
Cassata - Włoski tort z ricottą 324

koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt(...)ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy pokrojone owoce i płatki czekoladowe. Wstawić masę do lodówki. oraz: 50 ml likieru Maraschino lub likieru Amaretto 3 łyżki konfitury lub dżemu morelowego kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy

maniapieczenia
Crepes Suzette 198

ramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych - limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu. Efekt był świetny - cytrusowy aromat i delikatnie pomarańczowy smak. Składniki 3/4 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki(...)cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru zrobić ciasto. Rozpuścić masło i lekko ostudzone dodać do ciasta. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez dodawania tłuszczu (masło jest już w środku). Przygotowanie sosu Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder i likier, podgrzewać, aż zrobi się klarowny sos. Każdy naleśnik posmarowac sosem i złożyć

Kulinarne Inspiracje
Torcik malinowy 374

białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin  + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków(...)częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50ml likieru kokosowego i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy likier z żelatyną. Całość mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Bezę smarujemy malinami, następnie wykładamy porcję kremu. Biszkopt kroimy

Zapiski Młodej Żony
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 183

innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość(...)przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić

KUCHARNIA
Tarta frangipane ze śliwkami 183

całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto  oraz 600 g śliwek 1/2 szkl likieru Amaretto  2 łyżki konfitury morelowej Śliwki przekroić, wypestkować.Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły(...)aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego

maniapieczenia
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 150

cukru, 250 g płynnego miodu, 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 żółtka, 4 łyżki śmietany 30%, lukier na bazie białka: 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą) 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny, dodatkowo: posypka kolorowa, barwniki spożywcze, perełki, posypka waflowa(...)dłużej niż 10 min. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie. P ierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową. Przepis na lukier na bazie białka: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli

Moniki Smakołyki
Domek z piernika 962

cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest(...)większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo

Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 142

łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakao Jeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2) . Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo

Świat Ciasta
Cynamonowe choinki 248

Cynamonowe choinki... Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione. O delikatnym smaku i aromacie cynamonu. Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami. Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 170 g masła; 1/2 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu; Skórka otarta z całej, średniej cytryny; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 jajo; 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)piekarnika. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz

Gospodyni Miejska
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 167

mój sposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia(...)dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam: opakowanie mieszanki skórek Gold Pack ,otrzymane od firmy VOG , posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier,  cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krótki poradnik lukrowania 275

mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu ) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików czy żelków. Dalej uwielbiam takie pierniki i obowiązkowo mam przygotowany na święta przynajmniej jeden duży słój, lubię też jednak mieć zapas takich, w których zrobienie dekoracji trwało nieco dłużej i można dać je komuś(...)prezent. Jeśli Wy także przygotowujecie takie prezentowe pierniki zapraszam na krótki poradnik lukrowania :) Przepis na lukier Przepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu . Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody. Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki

Ciastkozercy
Pszczeli tort z jagodami 214

Udekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki. Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk) : 200 g masy marcepanowej* 50 g białego lukru plastycznego** żółty barwnik w proszku lub paście płatki migdałów 4 kostki gorzkiej  czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%) Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia(...)koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie. Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi

Food Square
Serduszkowe ciastka - lizaki 197

tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)masła 1 łyżeczka śmietany   Składniki na lukier   Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około

Ciastkozercy
Babeczki kurczaki 197

więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem , do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 171

Dziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy(...)lukrze i wyrównujemy za pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernikowe kolorowe gwiazdki 343

masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej(...)wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.   Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora

Kulinarne przygody Gatity
Serowe pączki nadziewane frużeliną 186

Karnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku(...)margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru 80 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia cukier puder, barwnik i woda do przygotowania lukru frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka misie 237

Przepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy(...)drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. Czas pieczenia

Ala piecze i gotuje
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 243

czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin.     Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić(...)Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin.     Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku

Z miłości do słodkości
Pączki 223

szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie   powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu(...)odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia. Patyczkiem należy sprawdzić czy pączek jest gotowy (ma być suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie 29

cukru 2 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych migdałów szczypta soli Warstwa kawowa: 500 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: około 90 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy 4 łyżki likieru Amaretto + do nasączenia brownie(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto likierem Amaretto. Warstwa kawowa: Do rondelka wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować

Oryginalny smak
Adwokatowy torcik z truskawkami 43

jest doskonale zharmonizowany z kremem śmietankowo ajerkoniakowym. Ten aksamitny krem   adwokatowy otula mus truskawkowy , nadając torcikowi wyjątkowej delikatności i gładkości.  Na wierzchu torcika znajduje się polewa z likieru jajecznego , która nadaje mu kuszący połysk i intensyfikuje smak ajerkoniaku , czyniąc go bardziej zauważalnym i wyrazistym dla podniebienia. Całość dekorują soczyste truskawki ,  które dodają nie tylko estetyki, ale również(...)Wstawiamy do lodówki do stężenia. Krok 3: Krem adwokatowy. Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystudzenia. 250 ml likieru jajecznego adwokat, 250 g serka mascarpone, oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą ( składniki te powinny być o temperaturze pokojowej).   400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % i 4 łyżki

Rita creative
Włoskie tiramisu 51

kubku. Ważne jest jednak, aby w momencie jej użycia do deseru nie zawierała fusów. Zaparzoną kawę odstawiam na chwilę, aby wystygła po czym łączę ją z odrobiną cukru oraz likierem. Kiedy nasączenie jest już niemalże zimne zabieram się za przygotowanie kremu z cukru, jajek oraz mascarpone. W pierwszym kroku ucieram żółtka z cukrem, później dodaję do nich mascarpone(...)serka mascarpone 28 dkg biszkoptów lady fingers 250 ml zaparzonej mocnej kawy np. espresso 3 jajka “L” 8 dkg cukru pudru 3 dkg ciemnego kakao 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Tiramisu Jak zrobić włoskie tiramisu. Zaparzoną, zimną kawę espresso wlać do miseczki, dodać likier, wanilię, 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Serek

MeCooks
Likier krówkowy 54

Bardzo szybki i prosty likier, do którego przygotowania wystarczą 3 składniki: masa kajmakowa krówkowa, śmietana i wódka. U mnie dodatkowo gorzkie kakao i esencja waniliowa, bo moim zdaniem podkreślają smak likieru. Likier krówkowy można przygotować na dwa sposoby i oba znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, aby nie miksować likieru ze śmietaną zbyt długo, bo śmietana może się Wam ubić ;-)  SKŁADNIKI(...)masę kajmakową, dodać kakao, esencję waniliową i wlać nieco wódki, po czym włączyć urządzenie. Gdy masa będzie już jednolita, to wlać śmietanę, pozostałą wódkę i bardzo krótko zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). SPOSÓB NR 2 Masę kajmakową krówkową przełożyć do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i esencję waniliową

Passions hobbies life
Świąteczny likier i życzenia 48

Świąteczny likier i życzenia Moi drodzy chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Niech śpiew głośnych kolęd rozbrzmiewa w waszych domach, a pyszne potrawy będą wspaniałym uzupełnieniem wesołych rodzinnych rozmów. Dużo radości i miłości w tym pięknym czasie Wesołych Świąt Zostawiam Wam jeszcze obiecany przepis na pyszny świąteczny likier Składniki: 500 ml śmietany 30% 500 ml wódki 2 puszki masy(...)garnuszku. Dodajemy kajmak i wszystko energicznie mieszamy aż nasze składniki się połączą. Na tym etapie można dostać przyprawę. Zmniejszamy płomień na minimalny, wlewamy wódkę cały czas mieszając. Nasz likier przecedzamy przez sitko i… Można już przelewać do butelek. Odstawiamy na przestudzenia i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wesołych Świąt The post Świąteczny likier i życzenia first appeared on Słodkie

Słodkie okruszki
Trufle kokosowe 43

trufle. Są one nie tylko niezwykle proste do przygotowania ale również obłędne w smaku. Trufle kokosowe robię na bazie biszkoptów, śmietanki, masła oraz białej czekolady. Do smaku dodaję odrobinę likieru koksowego, po czym masę obtaczam w drobnych wiórkach kokosowych. Masa, z której formuję trufle musi być w miarę sztywna, dlatego też po jej przygotowaniu wkładam ją na kilka godzin(...)oraz Facebook:  MeCooks Trufle Składniki na trufle kokosowe. 18 dkg biszkoptów lady fingers 20 dkg białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki (36%) 2 dkg masła 2 łyżki likieru kokosowego 5 łyżek wiórków kokosowych Jak zrobić trufle kokosowe. Biszkopty zmiksować za pomocą malaksera bądź pokruszyć tłuczkiem. Konsystencja biszkoptów po ich zmiksowaniu/pokruszeniu, powinna być sypka, niemalże identyczna jak konsystencja mąki

MeCooks
Ciasto Kokosowy Chlejus z malinami – smakołyk z procentami 726

Masa budyniowa: 1 l mleka 3 żółtka 100 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy) łyżka maki ziemniaczanej 60 g cukru (5 łyżek) 50 ml likieru kokosowego   Dodatkowo: 150 ml likieru kokosowego (może też być nalewka kokosowa, albo syrop barmański kokosowy wymieszany z mlekiem i wódką w proporcji 1:1:1)   Przygotowanie Masa budyniowa(...)garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i likier kokosowy, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Krem jest gotowy. Biszkopty Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy

e-PrzepisyKulinarne
Paradise Drink 160

należy do jednych z najpopularniejszych drinków na świecie. Jest to bardzo prosty drink, który składa się tylko z 3 składników takich jak: gin, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz likieru Apricot Brandy. Z pewnością tego drinka spotkamy w każdym dobrym barze. Likier Apricot Brandy wytwarzany jest na bazie świeżego soku morelowego z drobnym akcentem rześkiej pomarańczy. Cały urok tego likieru(...)dumą serwuję do dla swoich przyjaciół na przyjęciach. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 40 ml Gin 40 ml świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 20 ml Likieru Apricot Brandy Kilka kostek lodu Opis przygotowania: Do shakera wrzucamy kostki lodu. Następnie wlewamy do niego brandy, likier oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość energicznie mieszamy. Następnie zawartość shakera

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomarańczowe tiramisu 94

serka mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 200 g podłużnych biszkoptów  np. „ladies fingers” 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wystudzonej kawy 4 łyżki likieru Cointreau lub innego dobrego likieru pomarańczowego 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, wtedy zacząć stopniowo dodawać serek mascarpone, a na końcu 1 łyżkę likieru oraz(...)skórkę pomarańczową. Kawę wymieszać z resztą likieru. Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy, w której będzie zrobione tiramisu i nasączyć je kawą z likierem i posypać jedną łyżką kakao. Na biszkoptach rozsmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, posypać kakao i rozsmarować resztę sera. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao

Gotujemy i jemy
Likier kawowy w 5 minut! 11268

Likier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;) Likier kawowy – Składnik The post Likier kawowy w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego 153

Pewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś c The post Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Likier czekoladowy z Nutelli 217

Likier czekoladowy z Nutelli – pyszny prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by cieszyć się domowym likierem czekoladowym, który idealnie sprawdzi się na babski wieczór i nie tylko. W przeciwieństwie do innych nalewek i likie The post Likier czekoladowy z Nutelli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Likier czekoladowy z piernikową nutą 146

pojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie jesiennym czy zimowym. Dzisiaj(...)przedstawię Wam przepis na likier, który zdecydowanie sprawdzi się w obecnej porze roku. A to wszystko przez dodatek przyprawy do piernika, dzięki której jego zapach przynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia

Życie ze smakiem
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 132

masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np.   Crème   de Cassis  lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny  3-4 łyżki likieru  reszta przecieru(...)Gęsty krem zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ok.60 ml wody i dodać do wystudzonego kremu jajecznego, następnie dodajemy większą część przecieru malinowego oraz likier z czarnej porzeczki( **  Jeśli nie macie likieru możecie wymieszać sok/ nektar z czarnej porzeczki z wódką w stosunku 2:1 . ) .Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę

vaniliowoczekoladowa
Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia 168

Sernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Mocno miętowy likier z anyżem i limonką. 182

Jakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy(...)nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-). MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ. Składniki: 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej 700 ml spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 6 - 7 gwiazdek anyżu 5 sztuk goździków limonka Sposób przyrządzania: Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Mrożona kawa z likierem Canari 199

Uwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach,  taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol  który  dostałam w ramach testowania   i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego  CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem,  wlewamy kawowy likier.  Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Domowy likier kawowy 145

Jeśli ktoś jest fanem delikatnych, słodkich alkoholi, a na dodatek lubi smak kawy to ten likier na pewno będzie smakował :) Powinnam teraz napisać kilka słów o nim jednak mam kompletny mętlik, ponieważ tak naprawdę każde pozytywne określenie jakie mi przychodzi do głowy pasuje do niego. Jest i słodki i jednocześnie nie za słodki, delikatnie kawowy, jednak na tyle wyrazisty(...)czuć że to likier kawowy, a nie jakiś inny no i jak to likier (a w sumie jak każdy alkohol) - jest rozgrzewający. Mogłabym o nim pisać same superlatywy ponieważ nie potrafię znaleźć żadnej jego cechy, która mi by nie odpowiadała. Gorąco wam go polecam bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze bardzo prosty! :) Składniki: 0,5 l mleczka skondensowanego

Jedzeniomania
Likier kokosowy 352

Likier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia(...)zmiksować- wszystkie walory wizualne i smakowe likieru wrócą do normy.  Likier kokosowy puszka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 125ml wódki. Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić. Dodać spirytus.Przelać do butelek. Podawać do deserów, kawy, lub dobrej książki

Zapiski Młodej Żony
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 238

pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych. Jeśli nie lubicie(...)szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu. 5. PIECZENIE (15 min) Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów. 5. LUKIER (5 min) Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy nim górną część (omijając kleks budyniu) ostudzonych bułek

Nerds Kitchen
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 239

złoty samowar. ” No i wprowadziłam słowa piosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie(...)duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Choinki z piernika 182

były ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło(...)wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek

Kulinarne przygody Gatity
Gniazdka pomarańczowe 144

ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki na 16 sztuk: 1 szklanka soku(...)pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 181

wielkanocnym stole, albo zapakowane w folię mogą być słodkie pisanki prezentem dla gości. Pokombinowałam trochę z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasteczko-pisanki, które udekorowałam zielonym lukrem, oraz złotymi kulkami. Przepis na idealne Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki: Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła(...)łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię