likier - 5379 przepisów (strona:25/359)

Sernik Amaretto 122

Jeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakujecie, to nie będziecie mogli się od niego oderwać ;). Sernik piekłam w kąpieli wodnej, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nie pęka i wychodzi równiutki jak stół. Wykończyłam go polewą(...)tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 3 jajka 330 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80 ml likieru Amaretto pół łyżeczki aromatu/olejku migdałowego Polewa kawowa: 50 g białej czekolady, posiekanej 100 ml pełnotłustego mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej opcjonalnie - 20 ml likieru kawowego pół czubatej łyżeczki żelatyny Wykonanie

Opowieści z piekarnika
Likier świąteczny 121

przygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz  odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to  przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy(...)ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy. Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając.  Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi.  Dodaj białka

Niezły Młynek
Likier świąteczny 125

przygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz  odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to  przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy(...)ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy. Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając.  Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi.  Dodaj białka

Niezły Młynek
Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym 93

codziennością, to muszą być zdrowsze od klasycznych lodów, które można znaleźć w każdym sklepie. Wegańskie lody z bananów , to mój sprawdzony lodowy kompromis! Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym Tym razem postanowiłem ukręcić domowe lody z bananów o smaku kawowy . Likier kawowy który użyłem do dzisiejszego przepisu to Tia Maria – popularny i wegański likier kawowy. Jeśli unikasz alkoholu(...)możesz zastąpić likier ostudzoną czarną kawą i syropem lub aromatem o smaku kawy. Gotowe lody możesz udekorować wiórkami gorzkiej czekolady, posiekanymi orzechami i ziarenkami kawy. Lubisz zdrowe słodkości? Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowe ciastka owsiane oraz batoniki z płatków owsianych ! Artykuł Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Likier truskawkowy. 109

Pyszny, delikatny likier truskawkowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy,  stał się moim ulubionym. Od razu powiem, że nie lubię mocnych alkoholi, a ten likier  jest naprawdę delikatny. Prawie wcale nie czuć w nim alkoholu. Także jeśli lubicie  mocniejsze trunki, dodajcie go więcej. Tym razem zrobiłam likier z białym rumem,  ale wcześniej robiłam z wódką. Był(...)przestudzenia.  Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać do wystudzonej wody z cukrem.  Dolać rum i wyciśnięty sok z cytryny.  Wszystko razem dokładnie zmiksować blenderem.  Powstały likier przelać przez gęste sitko, a następnie rozlać do wypatrzonych butelek.  Wstawić do lodówki żeby składniki się przegryzły.  Likier należy przechowywać w lodówce. U mnie, najdłużej stał 3 tygodnie

Agusiowe smakołyki
Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem 124

Lady Fingers 300 g słodziutkich truskawek do dekoracji 3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem TRUSKAWKOWY PONCZ 300 g świeżych, słodkich truskawek 3 łyżeczki cukru 1/2 cytryny cytryny 50 ml likieru Amaretto (można pominąć i zastąpić przefiltrowaną wodą) 1/2 łyżeczki Agar – agar (roślinnej żelatyny) KREM MASCARPONE 4 jajka 6 pełnych łyżek drobnego cukru do wypieków (nie cukru pudru!) ziarenka wydłubane(...)Tryskawki umyj w chłodnej wodzie, osusz na ręczniku papierowym, oczyść z szypułek. Tak przygotowane truskawki przełóż do szklanej miski, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i odrobinę likieru Amaretto. Truskawkowi delikatnie wymieszaj by równomiernie rozprowadzić dodane do nich składniki. Miskę szczelnie okryj przezroczystą folią spożywczą i odstaw na bok na 1 godzinę. W tym czasie truskawki puszczą nieco

ProstePesto.pl
Calimero - kawa z ajerkoniakiem 120

żeby poczuć przyjemnie ogarniające nas ciepełko. Te napój to prawdziwa  podróż smakowa wprost ze stoków włoskich Alp. KAWA CALIMERO   Składniki: (2 porcje) 2 filiżanki espresso 200 ml likieru adcovat 80 ml whisky (opcjonalnie) bita śmietana 2-3 kostki startej czekolady do posypania Przygotowanie: Likier advocat łączymy z whisky (dodajemy ją opcjonalnie, bez niej też się uda) , podgrzewamy(...)rondlu uważając, żeby likier nie przekroczył temperatury 80 stopni. Parzymy espresso. Podgrzany likier przelewamy do 2 szklanek, a potem za pomocą łyżeczki na likier ostrożnie nalewamy espresso (powinny pojawić się dwie oddzielne warstwy).  Na kawę nakładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą

Bon appetit mon amie
Śmietankowy sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladowym musem 127

swoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem   treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji.  Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie i po upieczeniu  jest równy jak stół. Bez pęknięć. Jest(...)nieprzyzwoicie smaczny. Zamiast likieru pomarańczowego możecie dodać do musu ciemny rum czy nawet kawowy likier kahula, odrobina alkoholu wspaniale podkręca jego smak.  Myślę, że będzie prawdziwą słodką ozdobą świątecznego stołu. Bajka!   Składniki na tortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła   Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka

Wanilia i Kardamon
Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy 150

Malakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu.   Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi   ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny(...)szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów   Poncz: 120 ml   dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau   Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych   Sposób

Wanilia i Kardamon
Tiramisu kokosowe 112

szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam :). Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki na 4 pucharki: 250 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 ml mleka 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego 2 duże jajka 4 łyżki cukru 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i cały czas mieszając podprażyć na średnim ogniu, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Całkowicie(...)wystudzić. Jajka sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 2 łyżki likieru kokosowego i zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować, do połączenia składników.  Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Przygotować 4 pucharki. Mleko wymieszać

Opowieści z piekarnika
Migdałowe ciasteczka Amaretti 123

Ciasteczka bez mąki, na bazie mielonych migdałów i białek. Składniki: 2 białka jaj 100 g cukru drobnego, do wypieków 160 g zmielonych migdałów 3 krople olejku migdałowego 20 ml likieru Amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Białka w temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Do puszystych białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubijaj do rozpuszczenia cukru i sztywności. Dodaj(...)zmielone migdały, likier Amaretto i olejek migdałowy. Zmiksuj jedynie do połączenia masy lub wymieszaj przy pomocy silikonowej szpatułki cukierniczej. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą okrągłej tylki wyciskaj niewielkie kółeczka. Ciastka najlepiej piecze się na silikonowej macie (takiej jak do makaroników) lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przesmarowanej cienką warstwą masła. Ciasteczka piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku

ProstePesto.pl
Nalewka wiśniowa 120

wszystkich lubiących nalewki dzisiaj przepis 3 w 1, nalewka, pestkówka i likier. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A to wszystko z 3 kg wiśni. Ja osobiście najbardziej lubię nalewkę, pestkówka jest dość mocna, a jeśli chodzi o likier to jest on dla osób lubiących słodkie trunki. Spróbujcie zrobić chociaż raz, a z pewnością będziecie ją robili co roku. Mój sprawdzony przepis(...)pyszną nalewkę wiśniową. Drukuj Nalewka wiśniowa Składniki Na nalewkę: 3 kg wiśni 60 dag cukru 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu Na pestkówkę: 1 l wódki Na likier: 1 kg cukru Instrukcje Nalewka Wiśnie dokładnie umyć, wrzucić do słoja lub gąsiora. Dodać 60 dag cukru, odstawić na 3 dni co jakiś czas wstrząsając żeby cukier się rozpuszczał

To co lubię - gotuję i polecam
Rafaello deser kokosowy 97

deser kokosowy o właśnie tej nazwie. Deser kokosowy Rafaello [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 80 g wiórków kokosowych 150 ml mleka 60 ml likieru kokosowego 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g białej czekolady 100 ml śmietany do ubijania 3 łyżki cukru pudru(...)Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia. Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą. Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort z musem kawowo czekoladowym 101

masła 1 łyżeczka ekstraktu kawowego opcjonalnie 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 średnie jajka 1 łyżka kakao 75 g cukru 50 ml likieru kawowego Składniki na mus z białej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 średnie jajka 2 łyżeczki żelatyny skórka otarta z jednej pomarańczy 50 ml likieru Cointreau lub likieru cytrynowego(...)stopniowo cukier ciągle miksując, całość ubijać do momentu aż masa białkowo cukrowa zrobi się bardzo gęsta. Wcześniej namoczoną żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub w rondelku dodać do niej likier kawowy lub inny alkohol. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i przestudzoną żelatyną, należy zrobić to bardzo delikatnie! Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce przez godzinę

SprawdzonaKuchnia.pl