kanapkowego naturalnego ) 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 45 ml wody Nasączenie : 60 ml soku z pomarańczy, u mnie świeżo wyciśnięty 30 ml likieru pomarańczowego ( proporcje można odwrócić czyli można dać więcej likieru w stosunku do soku; w wersji bezalkoholowej można użyć samego soku ) Dodatkowo : około 6 łyżek powideł śliwkowych około pół szklanki orzechów
Opowieści z piekarnikadżemu z czarnej porzeczki) Krem: 1 litr mleka 2 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka (200 g) miękkiego masła 4 łyżki cukru 3 łyżki likieru kokosowego Malibu (opcjonalnie) Do dekoracji: 50 g chałwy 3 ciemne lub jasne herbatniki starta gorzka czekolada (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chałwowca bez pieczenia: Z litra mleka odlać szklankę, przelać(...)kubka. Pozostałe mleko przelać do rondla. Dodać 4 łyżki cukru. Rondel wstawić na gaz i zagotować mleko. Do pozostałego mleka wbić 2 żółtka. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i likier kokosowy. Dokładnie wymieszać do połączenia składników, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty budyń
Danka Pichciwody Bita śmietana: 250 ml śmietanki 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody Dodatkowo: 50 g masła 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki likieru lub kawy do ponczu Jak przygotować ciasto Królewski Faworyt? Opis przygotowania krok po kroku Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny(...)niej wyraźne ślady. Cały czasu miksując, zacznij wlewać cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksuj, aż oba składniki się połączą. Złożenie ciasta: Blaty biszkoptu nasącz kawą lub likierem. Krem kukułkowy wyłóż na spodni blat od razu po jego przygotowaniu. Nakryj drugim blatem biszkoptu i rozsmaruj bitą śmietanę, również od razu jak tylko ją przygotujesz. Na patelni rozpuść masło, wsyp
e-PrzepisyKulinarneNalewka ze śliwek węgierek na spirytusie . Sprawdzony przepis, dzięki któremu w prosty sposób wykonasz ten domowej roboty likier. Do przygotowania naszej nalewki użyliśmy śliwek z pestkami. Nalewkę można stosować ostrożnie w postaci leczniczej, na przykład przy problemach trawiennych. Świetnie sprawdzi się też jako ozdoba świątecznego stołu. Użyj śliwek węgierek, ponieważ są gwarancją odpowiedniego smaku oraz koloru gotowej nalewki. Najlepiej(...)własnego ogrodu. Nalewka ze śliwek zasypanych cukrem jest nie tylko wyjątkowa w smaku, ale też cudownie pachnie i świetnie rozgrzewa. Warto mieć świadomość, że dobra nalewka, podobnie jak likier limoncello , z pewnością nie będzie szybka. Choć wymaga odpowiedniego czasu, samozaparcia oraz cierpliwości, to warto zaczekać na efekt końcowy. Jak wiec zrobić dobrą nalewkę ze śliwek? Zobacz koniecznie nasz przepis! Zapraszamy
Kuchnia Na WypasieKorfu jadłam pyszny grecki sernik jogurtowy polany limocello. Po drodze do domu kupiłam kupiłam greckie limocello, które jest naprawdę bardzo intensywne w smaku. Do wypieków i deserów to idealny likier cytrynowy. Jagodzianki udekorowałam nie tylko migdałową kruszonką, ale też lukierem o smaku cytrynowym. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Nie pożałowałam masła. Tak więc, jeśli jeszcze macie jagody to polecam(...)Wymieszać cukier ze skrobią, dodać jagody i lekko przemieszać. Rozgnieść palcami masło z cukrem i obiema mąkami. Kruszonka powinna być sypka. Wymieszać cukier puder z limocello. Dodawać po łyżce likieru lub soku z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać więcej płynu. Wyrośnięte ciasto podzielić podzielić na 14 kawałków o wadze około 130 g każdy. Z każdego kawałka uformować prostokąt
codojedzeniakajmak garść migdałów około 200 g cz akolady, pralin, ptasiego mleczka, cukierków czekoladowych czy innych słodyczy pokrojonych w drobną kostkę Dodatkowo: 100 g okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki likieru słony karmel do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną(...)najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i kajmaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Złożenie ciasta: Blaty biszkoptu nasączamy likierem. Spodni blat wkładamy z powrotem do blaszki i nakładamy na niego gorącą frużelinę. Na niej układamy okrągłe biszkopty i odstawiamy, aż frużelina wystygnie. Następnie na biszkoptach rozsmarowujemy krem. Nakrywamy drugim blatem
e-PrzepisyKulinarneodlaniu wody z puszki mleka kokosowego ( ewentualnie zwykłej śmietanki kremówki 30% lub 36% ), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru lub więcej - do smaku 1 łyżka likieru kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego opcjonalnie -1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan-fixu 1/3 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo : 450 g truskawek, umytych i odszypułkowanych(...)temperaturze 180°C przez około 15 minut, do ładnego zezłocenia i wypieczenia ciasta. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem kokosowy : Śmietankę kokosową, serek mascarpone, cukier puder, wanilię oraz likier kokosowy umieścić w naczyniu i ubić do otrzymania gęstego kremu ( nie należy ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zwarzyć ). Pod koniec ubijania można dodać śmietan-fix dla większej stabilności
Opowieści z piekarnikatrzykrotnie zmielonego 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 6 jajek (temperatura pokojowa) 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej kilka kropel ekstraktu waniliowego Polewa kawowa 30 ml likieru kawowego 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody Przygotowanie 1. Ciasteczka owsiane miksujemy w blenderze(...)Wsypujemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy żelatynę i całość energicznie mieszamy. Kolejno dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy likier kawowy. Polewę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przestudzony sernik polewamy przygotowaną polewą i całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Artykuł Sernik z polewą kawową pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Share Pinterest Print Wspaniała tarta migdałowa z gruszkami zapewne umili niejeden podwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…? Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 140 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru szczypta(...)soli Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów 180 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek likieru Amaretto Gruszki: 4 gruszki 1 szklanka wody 2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu 4 goździki Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Kruche
Oryginalny smakciut więcej - 2 duże łyżki wody Składniki na krem: - 500 g serka mascarpone - 500 g słodkiej śmietanki 30-36% - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżka likieru amaretto Składniki na poncz do biszkoptu: - ok. 250 ml zaparzonej kawy - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: - biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się - 200 g słodkiej śmietany(...)głęboki talerz, dodaj amaretto Teraz przygotuj krem. Zimną śmietanę i mascarpone przełożyć do misy robota i zmiksować na krem. Pod koniec ubijania dodać cukier , cukier wanilinowy oraz likier amaretto. Nie miksuj długo bo masa się zwarzy. Dolny biszkopt nasącz połową ponczu. Włóż trochę mniej niż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie. Biszkopty podłużne zanurzaj na krótko w kawie i układaj
Z Kuchni Do Kuchnibiałej czekolady około 700 g sera z wiaderka 40 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1 kieliszek (25 ml) likieru Malibu Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 70 ml śmietanki 30% wiórki kokosowe do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sernika Raffaello: Wafelki śmietankowe pokruszyć lub zblendować w blenderze. Dodać(...)kąpieli wodnej. Do miski przełożyć ser, ricottę. Dodać śmietankę i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać jajka, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną czekoladę, likier, cukier puder i zmiksować do połączenia składników. Spód ciasta wyjąć z lodówki. Wylać przygotowaną masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę
Danka Pichciśmietanki kremówki 30% ekstrakt waniliowy Polewa kawowa 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g białej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody 40 ml likieru kawowego (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka owsiane drobno pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy(...)rondelku. Wsypać kawę i wymieszać. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę i całość energicznie wymieszać. Kolejno dodać pokrojoną czekoladę. Całość mieszać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać likier kawowy (opcjonalnie). Polewę odstawić do lekkiego zastygnięcia. 9. Przestudzony sernik polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku
Przepiski.pl