likier - 5379 przepisów (strona:101/359)

Grzany cydr 191

macie, więc zajrzyjcie tutaj . Grzany cydr możecie podawać w szklankach lub w słoikach z uchwytem i słomką. Gdybyście mieli ochotę na inne trunki zajrzyjcie na moją listę nalewek i likierów . Szczególnie polecam wam likier jagodowy z nutą cynamonową. Nawet nie pytajcie jaka ona jest dobra. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania grzańca

Kuchennyviral.pl
Tiramisu z malinami 227

podłużnych) – 250 g mascarpone – 150g malin (świeże lub mrożone) – 40 g cukru – 1-2 jajka – 1 ½ łyżki gorzkiego kakao – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone(...)Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie szerokie literatki), przełóż masą mascarpone i malinami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao i udekoruj wierzch kilkoma malinami. Smacznego !   Artykuł Tiramisu z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 175

innego, niż zaprosić was na jesienne ucztowanie.  Składniki :  1000 g (1 kg) obranego miąższu dyni  200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (2 pomarańcze) 2 łyżki likieru pomarańczowego (można pominąć) 3 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej 75 g gęstego prawdziwego miodu rzepakowego lub akacjowego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 160 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej(...)minut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy.  2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz likier. Do masy dodajemy również jogurt, sok cytrynowy oraz przesiewamy obie mąki.  3. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy

vaniliowoczekoladowa
Limoncello 222

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Limoncello to cudownie cytrynowy w\u0142oski likier pochodz\u0105cy z Kampanii, po\u0142udniowego regionu W\u0142och. Powstaje w bardzo \u0142atwy spos\u00f3b, tradycyjnie z cytryn typu Sorrento, a jego pi\u0119kna \u017c\u00f3\u0142ta barwa cieszy oko i dusz\u0119 Idealny jako dodatek do drink\u00f3w, deser\u00f3w i potraw, a przez W\u0142och(...)u0142adnie rozpuszczamy w niej cukier. Nast\u0119pnie do s\u0142oika, u\u017cywaj\u0105c sitka, przelewamy nasz cytrynowy spirytus. Wszystko razem mieszamy. Gotowe!"]} Limoncello to cudownie cytrynowy włoski likier pochodzący z Kampanii, południowego regionu Włoch. Powstaje w bardzo łatwy sposób, tradycyjnie z cytryn typu Sorrento, a jego piękna żółta barwa cieszy oko i duszę Idealny jako dodatek do drinków, deserów

Mostek w kuchni
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 148

pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej kremówki) Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok ze wszystkich owoców i wlej do cukru. Dodaj startą skórkę i odsączone z likieru rodzynki. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę. Ubij wszystko

Korniszonki
Biała dama – czyli likier z białej czekolady 9346

jajko i mieszamy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Studzimy. Gdy śmietanka jest letnia dodajemy amaretto i żubrówkę. Wkładamy do lodówki, żeby likier zgęstniał. Przed podaniem należy zamieszać.     Artykuł Biała dama – czyli likier z białej czekolady pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Tiramisu bez jajek 215

wypróbowaliście. :) Składniki:  250 gramów serka mascarpone 130 gramów śmietany kremówki  100 gramów podłużnych biszkoptów 50 gramów cukru pudru filiżanka kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 50 gramów likieru amaretto (w mojej wersji jest to ZAWSZE RUM, mój ukochany Bacardi Black) kakao do posypania Wykonanie: W moim domu robię tiramisu z podwójnej ilości składników podanych w przepisie. Wszyscy jesteśmy(...)łasuchami i deser pomimo podwojenia składników i tak znika w oka mgnieniu. :) Zrób espresso (lub mocną kawę rozpuszczalną) i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszaj ją z likierem (lub rumem, jak u mnie).  Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników (w innym przypadku masa się zważy

Garniec Magalie
Eggnog, likier jajeczny 206

mamy Karnawał ! To ten czas kiedy częściej spotykamy się na imprezach, balach, ale także i na domówkach. Eggnog, likier jajeczny możemy przygotować jako słodki prezent dla gospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w  domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog(...)likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml rumu Wykonanie: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.  W garnuszku podgrzewamy mleko, śmietankę z ziarenkami wanilii i przyprawami. Uważamy, żeby mleko

Kulinarne przygody Gatity
Drink tiramisu 259

tiramisu nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. A drink? Dacie się skusić? Aromatyczny, słodki, pyszny, typowo kobiecy d rink tiramisu. Aksamitny w konsystencji, delikatny w smaku, drink na bazie likieru śmietankowego. Nutę smakową podkreślają dwa syropy barmańskie: tiramisu i waniliowy. Jak słodko grzeszyć, to tylko z tiramisu   :) Składniki: 15 ml syropu barmańskiego tiramisu ( polecam syropy   Victoria(...)syropu barmańskiego waniliowego (Victoria's) 50 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego 7,5% 30 ml likieru śmietankowego, typu Baileys 20 ml wódki Wykonanie: Alkohole i mleko powinny być schłodzone. Wszystkie składniki wlewamy do shakera. Mieszamy. Przelewamy do kieliszka

Smak mojego domu
Drink "Kokosowa Mandarynka" 328

curacao ( polecam syropy   Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości(...)szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe

Smak mojego domu
Serniczek z likierem Baileys 211

włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez(...)temperaturze 180°.  Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha

Luźna Kuchnia
Pralinki z likierem kawowym 219

teraz do rzeczy :D. Składniki: na 15 sztuk 10 dag czekolady deserowej 50% kakao (może być również gorzka ;))  ok 75 g białej czekolady 7 łyżeczek likieru 1/3 mlecznej czekolady ( ok 33 g)      Silikonową foremkę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę deserową. Za pomocą pędzelka smarujemy boki i spód foremek. Ta warstwa(...)czasie smarujemy kolejną warstwę czekolady. W sumie smarujemy 4 razy. Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, kiedy już będzie miała płynną konsystencję wlewamy likier. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min. Kiedy nadzienie zmniejszy temperaturę, nadziewamy za pomocą łyżeczki foremki. Odstawiamy na ok pół godz do lodówki. Przed końcem upływu czasu roztapiamy mleczną czekoladę i wylewamy spód pralinek. Wkładamy

Gotuj z Agnes
LIKIER POMARAŃCZOWY 190

pomarańcz.  Zakorkować butelki i  pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować. Pozostawić na 2-3 miesiące. Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto kapitańskie 33032

ilość) – 1 cukier waniliowy (pominęłam) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 żółtka – 100 g miękkiego masła – 100 ml likieru jajecznego Połowę mleka z cukrem należy zagotować. Do reszty mleka dodajemy mąki oraz żółtka i miksujemy (lub ubijamy trzepaczką) tak aby składniki dobrze się połączyły i żeby nie było grudek(...)około 400 kcal Pyszne ciasto do kawy Biszkopt – masa ajerkoniakowa – biszkopty nasączone w kawie oraz kakao- masa ajerkoniakowa – i bita śmietana Pyszne ciasto na bazie likieru jajecznego Ciasto kapitańskie Smacznego!!! Źródło przepisu: blog Zjem to!     Zapisz

Relaxtime
Błękitna laguna 210

Jest to moja wersja drinka Błękitna Laguna 20 ml syropu blue curacao 2 0 0 ml soku ananasowego 20 ml wódki 20 ml malibu 20 ml likieru blue curacao kostki lodu Wysoką szklankę napełnić do połowy kostkami lodu,wlać syrop blue curacao. Delikatnie po brzegu szklanki wlać sok ananasowy. W shakerze zmieszać malibu,wódkę i likier blue curacao. Wlać

Kolorowa kuchnia Elki