likier - 5379 przepisów (strona:97/359)

Babka makowa z białek z pomarańczami 4214

mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło(...)Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 192

łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie:   Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Sernik z marchewką 250

nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami. Lukier:   Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał z sernika. Tortownica

Ala piecze i gotuje
Pączki hiszpańskie 1278

nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny(...)rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy

Ala piecze i gotuje
Pączki z nadzieniem kokosowym 194

mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej do smażenia kokos do posypania krem kokosowy ala nutella Przygotowanie:   Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru(...)ręczniku papierowym.  Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki z boku wciskając do środka krem. Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem.  Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier

Ala piecze i gotuje
Pączki 225

mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej rzepakowy do smażenia   mieszanka kandyzowana powidła śliwkowe lub konfitura z róży Przygotowanie: Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę(...)szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.   Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.   Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem, że mam stałą temperaturę

Ala piecze i gotuje
Sernik stracciatella 178

mączka ryżowa)  v    90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady)  v   ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny  v   ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier:  v  1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)  v   Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki(...)urośnie) i robimy kratkę z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta.     Sernik p ieczemy w 180 ° C ok. 40 min. Przed spożyciem lukrujemy cytrynowym lukrem. Na lukier rozcieramy sok z cytryny z cukrem pudrem Sernik jest najlepszy dnia następnego) Smacznego

Mia Cucina Sofieta
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 214

cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni nietradycyjnych połączeń smakowych! Składniki: Kruchy spód - u mnie na trzy kokilki o śr. 9,5 i foremka(...)czekoladowa:  3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju  szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego

Symfonia Smaków
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 280

Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki  .       Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować(...)stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch

Z miłości do słodkości
Włoskie trufle czekoladowe 242

przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady, 75g gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 2 łyżki likieru amaretto, 4 łyżki cukru pudru(...)czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.   Przygotowanie Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek

Z miłości do słodkości
Deser kokosowy z owocową nutą 221

przygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki:  1 banan, 1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód, 250ml jogurtu kokosowo - migdałowego, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 mały batonik Bounty, 4 łyżki likieru(...)pudrem, dokładnie wymieszać z jogurtem. Nałożyć po 2 łyżki masy do szklanek. Ponownie nałożyć łyżkę konfitury i masę śmietanową.  Udekorować pokruszonym batonikiem Bounty.  Każdy deser polać łyżką likieru jajecznego.                                Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Muffinki a'la Tiramisu 267

Chyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną(...)110g brązowego cukru,  2 jajka, łyżka kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z jagodami 285

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru(...)pudru 50 g miękkiego masła Lukier : 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części

Zabawa smakiem
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 614

pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)  4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku  lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 254

nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania