likier - 5379 przepisów (strona:98/359)

PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 511

szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej(...)palcach i posypałyśmy wierzch ciasta.  Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka!  * Jak się okazało, smarowanie blachy

W kuchni Karmel-itki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 256

mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły(...)małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia

W kuchni Karmel-itki
Babka drożdżowa 326

żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny  skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać(...)przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) 400

Testowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam.   Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS { tortownica: 23 cm } Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia:  1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Świąteczne pierniki 628

rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier: - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i puszczamy wodzę fantazji w dekorowaniu

Zainspirowana w kuchni
sernik ajerkoniakowy 65

ok.22-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 750 g sera białego, 2-3x zmielonego 100 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml likieru ajerkoniaku 3 jajka 1 budyń waniliowy (40 g) 180 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki(...)wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach. składniki na galaretkę z ajerkoniaku: 150 ml likieru ajerkoniak ok. 4 g żelatyny 20 ml gorącej wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ajerkoniak podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i stawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z polewą kawową 74

mascarpone 2/3 szkl. cukru/erytrytolu 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 4 jajka 2 żółtka 100 g śmietanki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa kawowa : 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie), u mnie Kahlua 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie zbożowa 250 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sernik z polewą kawową – sposób wykonania: Spód: Masło roztapiamy(...)wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy kawę, pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy do rozpuszczenia się składników i uzyskania polewy o jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier kawowy. Odstawiamy. Gdy polewa zacznie nieco gęstnieć (trochę to zajmuje ) wylewamy ją na przestudzony sernik. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Inspiracja na polewę: zjemto.blog/2021/03/11/sernik-migdalowy-z-polewa-kawowa/

Smaki Na Talerzu
Ciasto Cassis 457

Ciasto Cassis to połączenie słodko-kwaśnych smaków, które chyba każdy uwielbia. Kakaowy biszkopt z ponczem na bazie likieru cassis, lekko kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem na bazie śmietanki i mascarpone oraz puszysta beza kakaowa. Całość smakuje obłędnie! Ciasto jest pyszne i warto je przygotować na święta czy inną okazję. Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania ciasta. Wbrew pozorom(...)pieczenie. Powodzenia! CIASTO CASSIS – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 100 g mąki pszennej 30 g kakao 50 g czekolady deserowej 150 g cukru szczypta soli PONCZ 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka cukru BEZA 200 g drobnego cukru 4 białka 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM ŚMIETANKOWY

Alle Dobre!
Polaroid Drink 112

Składniki: 25 ml wódki 150 ml wody gazowanej 25 ml likieru Blue Curacao 1 listek mięty do ozdoby kostki lodu Przepis na drink Polaroid: Do wysokiej szklanki typu highball long wrzucić kostki lodu. Dodaj wodę gazowaną, likier Blue Curacao i 25ml wódki. Drinka możesz ozdobić przy pomocy listka mięty

ChcePrzepis!
Gin Martini Espresso 109

już pracującej jako modelka, Kate Moss. Espresso Martini z Ginem Poprosiła go o koktajl, który by ją obudził i ruszył do działania 😉 i tak Pan Dick wymieszał cukier, wódkę, likier kawowy i espresso. Pierwsze nazwa tegoż koktajlu to-The Vodka Espresso-następna nazwa to-Pharmaceutical stimulant — z racji nazwy lokalu, w którym pracował-Pharmacy – w Notting Hill. W latach(...)ubiegłego wieku panowała moda na Martini i szklanki do Martini. I tak ostateczna nazwa to Espresso Martini. Na zakończenie, zapraszam na Gin Espresso Martini. Składniki Gin 50 ml Espresso Likier kawowy 30 ml Syrop cukrowy demerara 20 ml – przepis znajdziesz tutaj Białko z jajka 1 sztuka Ziarna kawy Przygotowanie Po pierwsze wsyp lód do szklanki i pozostaw

RafalCook
Beer Espresso Martini 79

się dowiedzieć dużo fajnych faktów, mitów i legend. Na zakończenie, życzę zdrówka z Beer Espresso Martini. Beer Espresso Martini Składniki Espresso (schłodzone w lodówce, czyli zimne) Ciemne mocne piwo Likier kawowy Tiramisu Lód Przygotowanie Przede wszystkim przygotowanie jest niezwykle proste, po prostu, nałóż lód do szklanki, wlej esspreso, następnie likier i całość uzupełni piwem, lekko zamieszaj ekologiczną rurką z bambusa

RafalCook
Ciasto Wisienka 1170

wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g 1 szklanka likieru kawowego 2 łyżki gorzkiego kakao     *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści *** *** Gdy piana będzie gęsta(...)umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu *** *** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie *** *** Na kremie rozkładamy namoczone w likierze kawowym biszkopty *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą część kremu *** *** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Całość oprószamy gorzkim kakao *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin lub na całą

Blog z Apetytem
Ciasto z wiśniami i ciasteczkami amaretti 108

cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami, nie muszą być pokruszone na piach), umieszczamy w misce i zalewamy likierem. Odstawiamy. Miękkie

Smaki Na Talerzu