pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej kremówki) Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok ze wszystkich owoców i wlej do cukru. Dodaj startą skórkę i odsączone z likieru rodzynki. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę. Ubij wszystko
Korniszonkijajko i mieszamy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Studzimy. Gdy śmietanka jest letnia dodajemy amaretto i żubrówkę. Wkładamy do lodówki, żeby likier zgęstniał. Przed podaniem należy zamieszać. Artykuł Biała dama – czyli likier z białej czekolady pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwypróbowaliście. :) Składniki: 250 gramów serka mascarpone 130 gramów śmietany kremówki 100 gramów podłużnych biszkoptów 50 gramów cukru pudru filiżanka kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 50 gramów likieru amaretto (w mojej wersji jest to ZAWSZE RUM, mój ukochany Bacardi Black) kakao do posypania Wykonanie: W moim domu robię tiramisu z podwójnej ilości składników podanych w przepisie. Wszyscy jesteśmy(...)łasuchami i deser pomimo podwojenia składników i tak znika w oka mgnieniu. :) Zrób espresso (lub mocną kawę rozpuszczalną) i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszaj ją z likierem (lub rumem, jak u mnie). Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników (w innym przypadku masa się zważy
Garniec Magaliemamy Karnawał ! To ten czas kiedy częściej spotykamy się na imprezach, balach, ale także i na domówkach. Eggnog, likier jajeczny możemy przygotować jako słodki prezent dla gospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog(...)likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml rumu Wykonanie: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. W garnuszku podgrzewamy mleko, śmietankę z ziarenkami wanilii i przyprawami. Uważamy, żeby mleko
Kulinarne przygody Gatitytiramisu nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. A drink? Dacie się skusić? Aromatyczny, słodki, pyszny, typowo kobiecy d rink tiramisu. Aksamitny w konsystencji, delikatny w smaku, drink na bazie likieru śmietankowego. Nutę smakową podkreślają dwa syropy barmańskie: tiramisu i waniliowy. Jak słodko grzeszyć, to tylko z tiramisu :) Składniki: 15 ml syropu barmańskiego tiramisu ( polecam syropy Victoria(...)syropu barmańskiego waniliowego (Victoria's) 50 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego 7,5% 30 ml likieru śmietankowego, typu Baileys 20 ml wódki Wykonanie: Alkohole i mleko powinny być schłodzone. Wszystkie składniki wlewamy do shakera. Mieszamy. Przelewamy do kieliszka
Smak mojego domucuracao ( polecam syropy Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości(...)szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe
Smak mojego domuwłoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez(...)temperaturze 180°. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha
Luźna Kuchniateraz do rzeczy :D. Składniki: na 15 sztuk 10 dag czekolady deserowej 50% kakao (może być również gorzka ;)) ok 75 g białej czekolady 7 łyżeczek likieru 1/3 mlecznej czekolady ( ok 33 g) Silikonową foremkę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę deserową. Za pomocą pędzelka smarujemy boki i spód foremek. Ta warstwa(...)czasie smarujemy kolejną warstwę czekolady. W sumie smarujemy 4 razy. Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, kiedy już będzie miała płynną konsystencję wlewamy likier. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min. Kiedy nadzienie zmniejszy temperaturę, nadziewamy za pomocą łyżeczki foremki. Odstawiamy na ok pół godz do lodówki. Przed końcem upływu czasu roztapiamy mleczną czekoladę i wylewamy spód pralinek. Wkładamy
Gotuj z Agnespomarańcz. Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować. Pozostawić na 2-3 miesiące. Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami
Przepisy kulinarne babci Antoninyporcji) Krem kokosowy z białej czekolady: 250 g śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 200 g białe czekolady, posiekanej 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego, np. Amaretto Dodatkowo: słoiczek niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego, najlepiej z kawałkami owoców 30 g płatków migdałowych do dekoracji pralinki Rafaello do dekoracji Przygotowanie: Krem kokosowy z białej czekolady(...)roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, by ułatwić rozpuszczanie. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, likier, wiórki kokosowe oraz przestudzoną białą czekoladę. Wszystko krótko zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Na dno 4-6 pucharków lub szklanek wyłożyć po ok. 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Na dżem nałożyć
Nastoletnie Wypiekanieilość) – 1 cukier waniliowy (pominęłam) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 żółtka – 100 g miękkiego masła – 100 ml likieru jajecznego Połowę mleka z cukrem należy zagotować. Do reszty mleka dodajemy mąki oraz żółtka i miksujemy (lub ubijamy trzepaczką) tak aby składniki dobrze się połączyły i żeby nie było grudek(...)około 400 kcal Pyszne ciasto do kawy Biszkopt – masa ajerkoniakowa – biszkopty nasączone w kawie oraz kakao- masa ajerkoniakowa – i bita śmietana Pyszne ciasto na bazie likieru jajecznego Ciasto kapitańskie Smacznego!!! Źródło przepisu: blog Zjem to! Zapisz
RelaxtimeJest to moja wersja drinka Błękitna Laguna 20 ml syropu blue curacao 2 0 0 ml soku ananasowego 20 ml wódki 20 ml malibu 20 ml likieru blue curacao kostki lodu Wysoką szklankę napełnić do połowy kostkami lodu,wlać syrop blue curacao. Delikatnie po brzegu szklanki wlać sok ananasowy. W shakerze zmieszać malibu,wódkę i likier blue curacao. Wlać
Kolorowa kuchnia Elkipodkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan's czy innych o smaku kawy. Spód: 1/2 dużego opakowania herbatników czekoladowych 2 kostki czekolady mlecznej, rozpuszczonej 3 duże łyżki masła Wszystkie składniki umieścić w misie blendera(...)Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy) 3 łyżki likieru kawowego ciemne kakao do oprószenia Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu. Postępować tak do wyczerpania składników. Wierzch deseru oprószyć ciemnym kakao. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogalkoholu. Drink Long Island Iced Tea znajduje się na oficjalnej międzynarodowej liście IBA. Składniki: 15 ml Gin 15 ml Tequila 15 ml Wódka 15 ml Biały Rum 15 ml Likier Triple Sec 30 ml Syrop cukrowy 25 ml Sok ze świeżej limonki Cola Lód Sposób wykonania: Do shakera dodajemy 15 ml Ginu, 15 ml Tequila, 15 ml Wódki(...)Białego rumu, 15 ml likieru Triple Sec, 30 ml Syropu cukrowego i 25 ml soku ze świeżej limonki. Wszystkie składniki razem wstrząsamy. Zawartość shakera przelewamy do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Drinka dopełniamy colą. Dekorujemy plasterkiem limonki. Artykuł Long Island Iced Tea pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiatruskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy alkohol. Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy likier, przelewamy przez gazę i rozlewamy do buteleczek. Gotowy odstawiamy jeszcze na 2-3 miesiące. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia