Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g białej czekolady – 100 g jogurtu naturalnego(...)wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. 6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 8. Dodajemy
Marcepanowa kuchniawiaderku 250 g serka mascarpone 200 ml mleka 2 łyżki żelatyny 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego ok. 200 g okrągłych biszkoptów 3 szklanki borówek 4 łyżki likieru amaretto Sposób wykonania: W rondelku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzony twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem(...)borówki (pół szklanki zostawiamy do posypania wierzchu ciasta). Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz tak aby końcówki folii były poza formą. Dno wykładamy dokładnie biszkoptami, które następnie skrapiamy likierem amaretto. Na biszkopty wykładamy masę serową, wierzch posypujemy borówkami. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia
Qchnia po prostuKruszonka: 1/4 kostki masła (roztopić) 3 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 żółtko Dodatkowo: około 2 szklanek czerwonej porzeczki lub inne owoce około 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek likieru kokosowego Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać umyte i obsuszone porzeczki(...)rozpuszczone i wystudzone masło oraz żółtko. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Gotową pokryć owoce. Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia utrzeć gęsty lukier z cukru pudru oraz likieru kokosowego. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oblać przygotowanym lukrem. W razie potrzeby lukier rozprowadzić delikatnie tylną stroną łyżki. Wystudzić
Praktyczna plŻelka wiśniowa: 600 g wydrylowanych wiśni ( można użyć mrożonych ) 1,5 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1-2 łyżki cukru, do smaku Nasączenie biszkoptu: 80 ml wody 2 łyżki likieru wiśniowego lub likieru Amaretto Dodatkowo: około 200 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać
Opowieści z piekarnikazdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się(...)masą żółtkową. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Gorące mleko ze śmietanką łączymy z masą żółtkową, dodajemy likier. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować
Raj dla Podniebieniaporcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania(...)wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno
Raj dla Podniebieniałyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy
Raj dla Podniebieniakrem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia(...)przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami. Smacznego! Będzie pysznie! Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa
Raj dla Podniebieniatwarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze
Raj dla Podniebieniaciasteczek kakaowych 6 łyżek roztopionego masła masa 1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g) 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego sok z 1/2 cytryny nadzienie 200 g świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę(...)masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki kremówki. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Połowę borówek
Raj dla PodniebieniaLikier cytrusowy Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać cukier i gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Wszystkie owoce dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Z 2 pomarańczy, 1 cytryny, 1/2 limonki i 3 mandarynek zetrzeć skórkę, ale uważać żeby nie zetrzeć razem ze skórką białej części, jedynie cienką warstwę skórki i włożyć(...)warstw), przelać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia od razu po rozlaniu do butelek, jednak najlepiej odstawić na co najmniej 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. Artykuł Likier cytrusowy pochodzi z serwisu emame kitchen
ememe kitchenpewno polubicie i to mocno czekoladowe ciasto bez mąki. Czekoladowy smak ciasta podkreśliłam kawą. Dodałam nescafe w proszku. Do ciasta przygotowałam truskawki i grecki jogurt, który wymieszałam z likierem kokosowym. Ciasto jest słodkie, więc jogurt świetnie balansuje jego słodycz. Można je również podać z lodami waniliowymi. Ten czekoladowy deser najlepiej smakuje jak ciasto jest mocno schłodzone. Warto je zatem upiec(...)masła 5 jajek 1 łyżka neski w proszku szczypta soli do smaku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g czekolady, grubo pokrojonej Do podania 200 g greckiego jogurtu 4 łyżki likieru kokosowego lub 2 łyżki miodu 300 g truskawek Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg. Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać żółtka
codojedzeniatrzy kubki. Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ). Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji. Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja, gdyż odnoszę je do butelki z likierem. Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie, wraz z mascarpone, jogurtem, miodem. Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam. Odizolowana(...)mini biszkopcików Andante 250 gram serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2 łyżki miodu 5-6 sztuk sporych truskawek 3 łyżki likieru Aperol 3 łyżki Nutelli 6 kostek deserowej czekolady Wykonanie: Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy. Dokładamy serek kanapkowy - ponownie mieszamy, do dokładnego połączenia
Kronika Piekarnikacukru 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: płatki migdałowe wiórki kokosowe 100 ml przegotowanej zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml likieru kokosowego lub adwokat Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto makowo-kokosowe z kremem? Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem(...)nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem i cytryną, posmarować połową kremu. Drugą część kremu wyłożyć na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Krem do ciasta
Kuchcik gotujeudało mi się wytworzyć trochę miodu z mniszka lekarskiego (wyszedł super – polecam Wam zrobić -bo smakuje jak prawdziwy miód). Co do samego ciasta- to mięciutkie, przesiąknięte aromatami korzennymi, nasączone likierem kawowym, przełożone mlecznym kremem ciacho. No i oczywiście dżem porzeczkowy, który nadaje mu owocowego akcentu. Całość w polewie deserowej. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na nasączenie: 100 ml likieru kawowego 100 ml przegotowanej wody Składniki na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej
Domowe ciasta