likier - 5379 przepisów (strona:113/359)

SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE 65

ciasteczek kakaowych 6 łyżek roztopionego masła masa 1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g) 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego sok z 1/2 cytryny nadzienie 200 g świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę(...)masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki kremówki. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Połowę borówek

Raj dla Podniebienia
Ciasto "Słodziak" 112

supersłodkiego. Dzisiejsze ciasto to spełnienie marzeń wielbicieli wypieków typu 3bit lub Rafaello,  czy Orzechowiec- czyli "słodziaków" : ) Bardzo udane połączenie masła orzechowego z „krówką” z puszki. Całość w nasączonym likierem kakaowym biszkopcie. Pycha! Uwaga: wciąga : ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj (M) ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek(...)puszki 300 g serka mascarpone Wszystkie składniki muszą być schłodzone . Przekładamy je do sporej misy i miksujemy do momentu połączenia w całość.    Dodatkowo: nasączenie: 100 ml likieru kakaowego + 50 ml wody WYKONANIE: blat biszkoptowy grubszy + nasączenie   2/3 masy    blat biszkoptowy   1/3 masy okruszki biszkoptowe   Najlepiej smakuje mocno schłodzony:) Smacznego

Domowe ciasta
Deser bueno 98

łatwy w przygotowaniu. Z podanych ilości wychodzi 12 deserków, pojemność pojemników 120 ml. Składniki: 500 g sera mascarpone, 250 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki cukru, 2 kieliszki likieru typu sheridan (kawowy) - mozna pominąć, 12 biszkoptów okrągłych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, woda batony typu Kinder Bueno (12 małych części) Przygotowanie: Do sera mascarpone dodajemy jogurt, cukier, likier. Miksujemy przez chwilę

Lena Gotuje
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 86

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TIRAMISU TRUSKAWKOWE SKŁADNIKI: *foremka 28x19 cm. Krem: śmietanka kremówka 36% (400 ml.) mascarpone (250 g) truskawki (350 g) cukier puder (2 łyżki) Poncz: mleko (250 ml._ likier amaretti (100 ml.) cukier puder (1 łyżka) Dodatkowo: biszkopty podłużne (26 szt.) truskawki do dekoracji (około 6 dużych szt.) Potrzebne gadżety: miarka waga szpatułka mikser tylka wilton nr: 2D rękaw(...)uzyskania puszystej masy. Wlewamy mus z truskawek i krótko miksujemy do połączenia składników (nie miksujemy za długo, bo krem może się zważyć.) 2. Poncz . Do miski wlewamy mleko, likier i cukier puder. Mieszamy. 3. Składanie ciasta . W foremce układamy biszkopty namoczone w ponczu, nakładamy 4 szpatułki kremu i wygładzamy. Wykładamy biszkopty namoczone w ponczu. Kładziemy 3 szpatułki kremu i wygładzamy

RITA food channel
Semifreddo truskawkowe z pistacjami 79

łyżki cukru pudru 100 g pistacji  50 g pestek dyni w czekoladzie 50 g orzechów laskowych prażonych 500 g truskawek 1/2 cytryny 1 łyżka sosu balsamico 50 ml likieru truskawkowego Truskawki obieram. Kilka zostawiam do dekoracji. Kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, wsypuję cukier kokosowy, dodaję sok z cytryny, sos balsamico. Gotuję na wolnym ogniu aż się rozpadną(...)masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą. Wylewam masę. Wstawiam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuję 30minut wcześniej

wesoła kuchnia
Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami 142

wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest kawowy, migdałowy, śmietankowy, wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. W śród moich kości zrobił furorę i mnie też bardzo smakował. Zamiast likieru migdałowego można użyć na przykład: orzechowy, śmietankowy, kawowy. Truskawki można zastąpić malinami. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony oetker.de ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam(...)żółtka i białka 110g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 25g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 140ml zaparzonej, ostudzonej kawy 60ml migdałowego likieru (można użyć innego alkoholu) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru – około 7 łyżek 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 fix do śmietany 500g serka mascarpone 250g umytych

Mała Cukierenka
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem 71

cukru 1 – 2 kapsułki  kardamonu 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy skórka z pomarańczy – 3 – 5 szerokie paski bez białego albedo 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) KREM MIGDAŁOWY – FRANGIPANE 100 g miękkiego masła 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru 1 jajko 1 łyżka rumu lub amaretto (opcjonalnie) płatki(...)rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, skórkami pomarańczy, kardamonem. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i likier, odstawiamy. KREM MIGDAŁOWY Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Dodajemy mielone migdały, cukier, jajo, mąkę, rum, sól i miksujemy do uzyskania konsystencji  kremu.    BOSTOCKI Chałkę kroimy na kromki

Tajemnice Smaku
Szafran – najlepsze przepisy 71

ZIEMNIACZANĄ, SZAFRANEM I ADVOKATEM Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto(...)dekoracji – tutaj przepis gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku Przepis na sernik na zimno z adwokatem Twaróg dokładnie wymieszać z wanilią, miodem, likierem advokat i bakaliami. Na durszlak lub sito wyłożyć gazę, wylać masę sernikową na gazę i zostawić do odsączenia w lodówce na noc. Następnego dnia przełożyć na talerz, pozbyć się gazy

Ugotowane pozamiatane
Tort czekoladowy - cappuccino 93

pieczenia 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Nasączenie: 5 łyżeczek cappuccino o smaku wiśnia w czekoladzie 220ml wrzątku opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem czekoladowy: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady Krem cappuccino: 300ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 250g serka mascarpone(...)wsypałam do kubka i zalałam gorącą wodą. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do wystygnięcia. Jeśli tort jest tylko dla dorosłych, to do kawy można dolać trochę alkoholu (wódki, spirytusu lub likieru).  Czekoladę mleczną do kremu czekoladowego połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam ją do przestygnięcia. Musi być letnia i nadal płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę Przelałam do wysokiej

Waniliowe Improwizacje
Odwar Białego Raffarda 95

okaże się już we wtorek… 👥 – 1 ⏰ – 5 minut 🧉- Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników, ale przede wszystkim alkoholu 60 ml Wódki 30 ml likieru kawowego Espresso Cola Lód Jeśli czujesz się słabo, Odwar Białego Raffarda postawi Cię na nogi Nie ma tutaj zbyt dużej filozofii w zrobieniu tego eliksiru, ale oczywiście podam co i jak. Po pierwsze sprawdź(...)wódka jest dobra, w tym celu odkręć korek i zrób dużego łyka 😊 Po drugie dodaj wódkę, likier, espresso i pokruszony lód do szejkera, bardzo dobrze wymieszaj. Pamiętaj ❗❗❗ nie dolewaj Coli bo… Będzie trzeba sprzątać w Kuchni. Po trzecie przelej zawartość szejkera przez sitko do szkła i teraz uzupełnij Colą. Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę

RafalCook
LIMONCELLO 96

Limoncello, czyli celebracja po włosku! Łatwy w przygotowaniu, choć wymagający nieco cierpliwości. Daj się ponieść cytrusowemu szaleństwu! Artykuł LIMONCELLO pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Babka migdałowa 112

cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier wanilinowy – 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów polewa – 80 ml śmietanki 30% – łyżka soku pomarańczowego lib likieru pomarańczowego – 150 g białej czekolady – do posypania płatki migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować(...)nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Śmietankę zagotować z sokiem pomarańczowym lub likierem . Odstawić z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i polać upieczoną babkę. Udekorować płatkami migdałowymi. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Babka migdałowa pochodzi

I LOVE LIFE
Babka kawowa po irlandzku 84

deser, który będzie już pachniał świętami Jednocześnie miałam wielką ochotę na kawowe smaki. Przygotowałam więc ciasto, które smaku i pachnie kawą oraz syropem Irish Cream (jeśli chcecie możecie użyć likieru i mieć wersję procentową). Deser wychodzi pyszny!. Ciasto wilgotne, słodkie, rozpływające się w ustach. Polecam! PRZEPIS BABKA KAWOWA PO IRLANDZKU Składniki: 3 duże jajka 2 szkl mąki 0,5 szkl(...)cukru 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka 1 szkl zaparzonej mocne kawy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do kawy 6 łyżek likieru lub syropu o smaku Irish Cream do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Jak zrobić babkę kawową irish cream: Najpierw białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli

Dorota Smakuje
Makaroniki z kremem porzeczkowym 64

czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis Porzeczki umyć, obrać, umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgotować parę minut tak aby owoce się porozpadały. Przecedzić przez sitko, przestudzić. Znów przełożyć do garnuszka, dodać jajka, żółtka, masło i likier

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania