majonezu sól i pieprz Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie zestaw z ognia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłóż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej piersi ułóż porcję pieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach(...)rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego
Kulinarny S.O.S.majonezu sól i pieprz Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie zestaw z ognia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłóż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej piersi ułóż porcję pieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach(...)rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego
Kulinarne S.O.S.która wydaje się niepozorna, a po spróbowaniu nie można się od niej oderwać. Zdecydowanie wpisuje się na listę „tych ulubionych”. Spróbujcie, zwłaszcza jeśli cenicie szybkie i smaczne sałatki:) 300 g kuskusu 3 marchewki 5 jajek 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu), lub 2 puszki tuńczyka (w tym wypadku lepszy będzie ten w sosie własnym) pęczek(...)zalewam bulionem). Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce. Tuńczyka lekko rozdrabniamy. Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Schładzamy
Smaki Na TalerzuDawno na blogu nie pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz
CookYourselfSKŁADNIKI: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka • 3/4 szkl. ryżu • curry, sól i pieprz • 1 papryka • 1 puszka kukurydzy • 1 średni ogórek • 1 por (biała część) • łyżka
KUCHNIA POLSKAmoże być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki(...)pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobna kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
Kulinarne przygody Gatityzdjęć, notatek i publikować. Odcięcie od internetu i brak kuchni, zrobiły swoje. Na początek prosta sałatka z jajek i awokado. Najsmaczniejsza w dniu przygotowania. Świetnie sprawdza się i jako sałatka, i jako pasta do chleba. Polecam na chrupiących grzankach! składniki 4 jajka 1 awokado 2 - 3 łyżki szczypiorku 5-6 listków bazylii 2 łyżki majonezu łyżka oliwy(...)obrać, posiekać. Awokado przekroić, usunąć pestkę, przy pomocy łyżki odzielić skórkę. Miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jajko i awokado włożyć do miski, Dodać majonez, oliwę,szczypiorek. Lekko wymieszać, tak, aby składniki pozostały w kawałkach. Doprawić solą, pieprzem, posypać papryką w płatkach i pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Smacznego
Stare Garyładnie to polecam Wam wyjść na świeże powietrze i pogrillować. Na moim blogu znajdziecie już kilka inspiracji na grilla w zakładce GRILL . A ponieważ były już przepisy na mięsa, sałatki i warzywa z grilla to chyba czas najwyższy na jakąś rybkę Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Składniki: 400 g filetu z łososia 1 brokuł 5-6 łyżek sosu(...)wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę). Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie mieszamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest to konieczne. Ja osobiście używam surowego. Na patyczki nabijamy na przemian łososia
PatiGotujerowerowych. Co zabrać ze sobą na taki piknik lub wycieczkę? Polecam optymalne danie, w którym znajdzie się pożywny kurczak, kasza oraz warzywa. Danie to nie wymaga podgrzewania, przypomina sałatkę, dobrze smakuje w wersji na zimno, dlatego polecam je nie tylko na piknik, ale też jako lunch box do pracy. Robimy w domu, przekładamy do pojemniczka i w drogę. OPTYMALNY(...)przyprawa kebab-gyros do kurczaka 1 mała marchew 1 cebula 3 łyżki margaryny Optima Omega3 sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kasze gryczaną gotujemy w oddzielnym garnku. Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą kebab/gyros, odstawiamy na kilka minut. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło
Bon appetit mon amieZapraszam dzisiaj na pyszną sałatkę ryżową z kurczakiem, jajkami, serem Korycińskim i wyśmienitym majonezem firmy FolWark . Niedługo święta więc pyszne sosy i majonezy do jajek i sałatek Wam się przydadzą, a jeśli majonezy to tylko FolWark :) zapraszam na stronę internetową - http://folwark.com.pl/produkty/majonez-kremowy/ . 1 kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 1 malutki słoiczek sera Korycińskiego w przyprawach w oleju(...)smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1/2 szklanki groszku 5 małych ogórków korniszonów 4 łyżki majonezu kremowego FolWark W garnku rozpuszczamy masło wsypujemy ryż i lekko rumienimy, następnie zalewamy 2 kubkami przegotowanej wody, dodajemy łyżeczkę soli i na malutki ogniu gotujemy aż wchłonie wodę i będzie sypki.Odstawiamy do przestygnięcia. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy
Sama słodycz i szczypta chililepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu, smak ma się bardzo powoli uwalniać. Czas gotowania(...)się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny
Smakowity Blog KulinarnyNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiOgórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają na swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z tych
Smaki EwySałatki lubi chyba każdy, fajny pomysł na szybką kolacje. Zresztą sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia! Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka(...)minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę lub plasterki. Ogórki kiszone lekko odciskamy z nadmiaru soku. Brokuł dzielimy na różyczki i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem i musztardą. Jeśli warzywa pokroiliśmy wcześniej to zalecam przed wymieszaniem z majonezem lekko odcedzić
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna sałatka toskańska z kurczakiem, jest bardzo aromatyczna i szybka do przyrządzenia. Często taka sałatkę przyrządzam sobie do pracy na drugie śniadanie. Do sałatki użyłam przyprawy od firmy Rafex , dressingu od firmy Roleski oraz prażonych ziarenek od firmy Ziarenkowo . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat z rukolą Pół papryki czerwonej Pół(...)Sól morska Dressing tysiąca wysp Roleski Prażone ziarenka Euforia Ziarenkowo Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawę toskańską, lekko solimy, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 50 dag ugotowanego makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/3
Ewusiowe Smakiwarto wspominać o walorach kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :) Składniki : 1 szklanka pęczaku 7-8 większych pieczarek 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 5-6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku(...)cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam go wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty
Mechanik w kuchniSkładniki: 100 g makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 10 pieczarek 3 ogórki konserwowe 3-4 liście sałaty 1 cebula 4 łyżki majonezu sól
magiczna kuchnia Kasigotujemy na średnim ogniu. Każde 500 g ośmiornicy gotujemy około 20-25 minuti. Miekkość sprawdzamy widelcem, ma gładko wchodzić w mięso. Ośmiornica nie może być rozgotowana i powinna byc lekko “al dente”. Podczas gotowania cedzakiem zdejmujemy ewentualne szumowiny. Ugotowane mięso pozostawiamy w garnku do ostygnięcia. Ośmiornicę wyjmujemy z wywaru, osuszamy i przystępujemy do krojenia. Przy pomocy(...)jest. Kroimy jak jest wygodniej. Z reguly odcinamy worek, kroimy go na paseczki, odcinamy macki i kroimy na kawałki. Tak przygotowana ośmiornica gotowa jest do przygotowania każdej sałatki. Świeża, nieoczyszczona mątwa to troche większe wyzwanie. Trzymając mątwę do dołu głową dobrze ją myjemy pod bierzącą wodą. Po pierwsze musimy usunąć owalny szkielet. Aby to zrobić należy wsunąć palec
Mia Cucina SofietaWitam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim
Pora coś zjeśćkaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki suszonych wakame, 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie(...)łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania). Dresing z wodorostami Przygotowanie: Kasza jabłkowo-bazyliowa W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę gryczaną, trawę cytrynową lekko zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, dodać do kaszy, smażyć 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Marwitki pokrojone w kostkę (ok. 7x7 mm) lub wycięte kulkownicą dodać do kaszy
SzczyptaSmaQJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem. Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy
Lena Gotujewyjdzie aż tak smaczna. Dodatkowo pięknie wygląda po wyłożeniu na talerz (żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia). W moich zbiorach znajdziecie przepisy na sałatki, które wychodzą w większych ilościach. Tę sałatkę przygotowałam w półtoralitrowej salaterce. Myślę, że będzie idealna „na jedno posiedzenie” dla max 4-5 osób. 1 duży por lub 2 małe 200 g szynki wieprzowej (np schab(...)żółtego sera (u mnie cheddar) 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki. Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce. Na dnie szklanej
Smaki Na Talerzubułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante) 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka(...)obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką. U mnie jest to najczęściej pieczona cukinia z rukolą + pomidorki koktajlowe . Smacznego! 🍃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieGulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur . Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę . Kremowy gulasz z soczewicy Składniki: na 4 porcje 150 g czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 350 ml wywaru z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g pomidorów koktajlowych 150 ml śmietanki(...)pieprzu młotkowanego 50 g świeżego szpinaku 100 g wędzonego boczku Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj opłukaną soczewicę i wywar z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać
codojedzeniaPyszny pomysł na dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: pół opakowania mixu sałat 2 średnie pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 dużego zielonego ogórka 1 gałązka selera naciowego 2 paluszki serowe 2 łyżki kukurydzy z puszki 3-4 łyżki oleju sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Do miski wrzucamy sałatę.Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka, ogórek w półplasterki(...)seler naciowy w plasterki-dokładamy do sałaty.Paluszki serowe kroimy w plasterki i dodajemy razem z kukurydzą do sałatki.Doprawiamy solą, pieprzem i olejem.Mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony(...)łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać
Ugotowaćmieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach. Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki
ClauditteMissCookingSałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka przygotowanie Wymieszać składniki(...)sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego
Stare Garytłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu(...)brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA
Nerds Kitchenzdejmować z blachy i układać bardzo ostrożnie, aby nie pokruszyły się. babeczki należy najpierw ustawić na stolnicy w foremkach dnem do góry, aby trochę przestygły, a później trzonkiem noża lekko uderzać o dno foremki i wyjmować babeczki. Ciekawostki: proszek do pieczenia spulchnia ciasto i sprawia, że jest bardziej kruche. Trzeba jednak zachować umiar w stosowaniu. Zbyt duża ilość może spowodować(...)codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem
Ciastka - domowe słodkości