Drugi w kolejce post sałatkowy. Krótko i na temat, wybaczcie że bez szerszego wstępu, ale te upały dobijają człowieka małego u dużego! W dodatku zaczynamy się
Przepysznik - BLW i nie tylkoPonieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone(...)listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone zdecydowanie
Trzeci talerzdodajemy oliwy, bo sprawia, że sos nie oblepi nitek makaronu). Cebulę drobno kroimy, podobnie jak boczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy cebulę – lekko podsmażamy (musi się delikatnie zeszklić). Dodajemy boczek i jeszcze chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Teraz wrzucamy grzyby i na małym ogniu podduszamy je do miękkości (puszczą dużo soku). Gdy grzyby będą(...)sepią można podawać oprócz grzybów, także z dodatkami rybnymi i owocami morza. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Makaron z owocami morza Zrazy wołowe jak u babci Sałatka śledziowa .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important
Pociąg Do Kuchnismaku nie da się porównać z tym foliowanym do szybkiego przygotowania. Dla urozmaicenia w sałatce znalazł się dodatkowo brokuł gotowany na parze, którego we wstępnym komponowaniu składników nie było. Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa. Składniki: (duża porcja dla 3 - 4 osób) 2 szklanki suchego ryżu basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej(...)lubimy) sól pieprz Przygotowanie: Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Gotować od momentu zagotowania się 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu
Kuchcik gotujePostanowiłam przygotować dla mojego męża śniadanko Wielkanocne podane w mnie tradycyjny sposób. Na talerzu znalazła się sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku(...)ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę
Wielki apetytpoczątek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy i po rozgrzaniu dodajemy mieszankę. Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy(...)piekarnika na 20 min. chyba, że przepis na opakowaniu ciasta mówi inaczej. Zawsze warto to sprawdzić, ponieważ różni producenci różnie podają. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według
vegetaniegrymasy? Sama nie wiem... Wiem jednak na pewno, że jest kilka wcieleń marchewki, które powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik) i orientalna sałatka z z baby carrots (klik) , a kilka dni temu dołączyła do nich Elżbietańska Tarta Marchewkowa. Odkąd ją ujrzałam - a minęło już kilka lat, wiedziałam, że nadejdzie dzień, kiedy będę(...)widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie. Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych. Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz marchewki złamana imbirem, sokiem z czerwonych pomarańczy i pieprzem, który dodałam od siebie
KUCHARNIABardzo dobra sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki 110 g groszku cukrowego 100 g fasolki szparagowej 2 kolby kukurydzy 1 czerwona cebula 1 długa papryka 1 ostra papryczka chili 2 ząbki czosnku saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia 2 duże(...)umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w plasterki. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, ugotować ale tak aby była lekko chrupiąca, odcedzić. Kukurydzę ugotować
Stare GaryKasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy
Bazując na smakuO ikrze z kabaczka dowiedziałem się z jakieś dwa lata temu i wtedy to dla mnie była nowina, którą musiałem obowiązkowo wypróbować. Kiedy spróbowałem ją
Kuchnia Łukaszamasła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty soli 4 – 5 łyżek kwaskowej marmolady (u mnie z mirabelek z nalewki), Ciasto : ugotowane(...)minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Brzegi odciąć i utworzyć z nich wałek długości sumy boków ciasta. Białkiem posmarować brzegi ciasta, ułożyć wałek, lekko dociskając. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nie popękało, najlepiej jest je zsunąć na blachę lub przenieść nawinięte na wałku). Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówodstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna(...)grzybami. Przed podaniem można je wyłowić. Zupa grzybowa doskonale smakuje z makaronem. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Kruche mini rogaliki makowe
Dieta bez mlekawykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood(...)pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty. Nie można dopuścić do przypalenia! Sezam ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij i wystudź zupełnie. Zarumieniony sezam przełóż do kielicha blendera i miksuj na maksymalnych obrotach przez 1 minutę. Następnie zeskrob masę ze ścianek blendera i kontynuuj blendowanie przez 4 minuty.Tym
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek(...)pół łyżeczki płatków chili pieprz sól Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską
PatiGotujednia. Sporo jest w tym roku zamieszania z egzaminami maturalnymi: stara i nowa formuła, poziom podstawowy i rozszerzony, nowa odsłona matury z języka polskiego. Uczniowie przeżywają nerwówkę, ale nastrój lekkiego niepokoju udziela się także nauczycielom. Oprócz tego zaczął się czas składania podań do szkół średnich. A od soboty ja zaczynam sprawdzanie matur pisemnych. Dużo się dzieje. W domu spędzam niewiele(...)jednym z pierwszych wydań „Kuchni polskiej” znalazłam przepis, który zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, Dario zajrzał do kuchni i stwierdził: -O, będzie sałatka. Nie wyprowadzałam go z błędu, ale nie przygotowywałam sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam. Składniki: • 4 ogórki konserwowe • 6 marynowanych pieczarek
W mojej kuchni