lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:352/588)

Bardzo wiosenna sałatka z kwiatkami i grzybami 200

czarek austriackich  1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz   Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej wodzie. Osuszyłam. Z gwiazdnicy poobrywałam tylko górne, najbardziej(...)wodą żeby zatrzymać proces gotowania. Osuszyłam. Na talerzu rozłożyłam liście sałaty. Posypałam je listkami fiołków, gwiazdnicą. Dołożyłam kawałki jajka, kwiatki i grzanki. Na wierzchu położyłam grzybki czyli czarki. Całość lekko oprószyłam odrobiną soli, szczególnie jajka, i  pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją. Grzanki zrobiłam z pokrojonych

Smaczna Pyza
TARTA Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 191

Wytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego 146

Składniki sezonowe, sałatka wiosenna.  Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku     Przygotowanie   Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem(...)pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami. Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane

R'n'G Kitchen
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 207

Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową

Trzeci talerz
Kalerosse z mozzarellą 140

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosse TM , które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki

Kuchcik gotuje
Kalerosse z mozzarellą 191

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosse TM , które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki

Kuchcik gotuje
Sandacz w galarecie 180

głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut(...)niewielkiej ilości gorącej wody, żelatynę (ilość żelatyny odpowiednia do ilość wywaru według przepisu na opakowaniu), dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić aby lekko przestygła. Pokryć dno naczynia (miska, salaterka... przelana zimną wodą) galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć „dekorację” (u mnie pokrojone ugotowane na twardo jajko, marchewka pokrojona w kostkę, groszek, koper

królestwo garów
DOMOWY MAJONEZ 203

całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli.  Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak.  Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej.  Aby majonez się nie zważył, wszystkie(...)odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej  1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku

cool and minty
Kasza jaglana na śniadanie, z jabłkiem tartym, siemieniem lnianym i granatem 195

To, że ja mam fazę na kaszę jaglaną, to nie muszę już nikomu chyba mówić, kto mnie śledzi to wie, że ostatnio mam pociąg szczery do

Z Kuchni Do Kuchni
Banica z mięsem drobiowym 196

solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku. Tortownicę wysmarować masłem. Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy(...)minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się zrumieni. Podałam z sałatką ze świeżego szpinaku. talerz

królestwo garów
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem 152

suszonych pomidorów, ale .... z nutą pomarańczy i rozmarynu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak  tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami Składniki pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów(...)Przygotowanie   Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić. Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach. Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-04 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 171

łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej garść majeranku sól, pieprz  szczypta cukru Przygotowanie: Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę(...)układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kaszą kuskus 151

natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia(...)podsmażone mięso. 7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze cząstki. 8. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. (Należy pamiętać aby składniki nie były ciepłe, ponieważ wchłoną majonez a sałatka będzie sucha

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z tuńczyka z grzankami. 312

Święta, święta i po świętach. Wracamy do zdrowej kuchni, zbalansowanej w odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczy i w ogóle. Przede wszystkim czas powrotów do ćwiczeń. Za chwilę

BaRepas
zielone pomidory w zalewie słodko-kwaśnej z chilli... 196

wodą bieżącą kroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ cebulę pokroić w plasterki a marchew zetrzeć na tarce w plasterki wszystko posypać solą, lekko przemieszać i odstawić na 4 godziny po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku(...)czasie gotowania słoiki nie popękały wyjąc z garnka i zostawić je postawione na zakrętkach do wystudzenia wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu na zimowe dni smaczna sałatka do obiadu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię