szpinaku (ok 100 g) 6-7 listków świeżej mięty 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek(...)mięta Szpinak i miętę dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem. Dodajemy jajka, przyprawę Vegeta Natur i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy małe naleśniki (10 sztuk). Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sok z cytryny i od razu podsmażamy obrane pieczarki. Gdy zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe i przyprawę Vegeta
Mienta blogkiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 papryki 1 mała biała cebula 1/2 zielonego ogórka 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska świeżo zmielony pieprz(...)stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatitygodz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się nie dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek(...)jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek
Niedzielny kucharzostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół pęczka szczypiorku(...)Jajka gotujemy na twardo, ugotowane dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w większą kostkę. 2. Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w większą kostkę, przekładamy na papierowy ręcznik, lekko oprószamy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy puści sok osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do jajek. 3. Szczypiorek i rzodkiewki również myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy w większą kostkę
Izabelawkuchnikolorową paprykę z przyprawą curry. Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata(...)zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół
W Moim Magicznym Domuzrobić mnóstwo potraw. W połączeniu z grzybami sprawdzają się doskonale co wszyscy dobrze wiemy. Ziemniaki faszerowane grzybami to już klasyka. A dzisiejsze babeczki z uchem bzowym są równie pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Jesienią udało mi się nazbierać sporo uszaków bzowych , grzybów które występują w Polsce bardzo pospolicie, ale niewiele osób je zna i zbiera. Szukajcie(...)nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazbliżający się Sylwester i nie tylko. Będzie to również świetna przekąska na urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka. Wpis ten bierze udział w konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić(...)oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka lub kostkę. Na patelni podgrzać olej rzepakowy i wrzucić cebulę. Po tym jak cebulę już się zeszkli
Passions hobbies lifeNuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty. Sałata pojawia się ostatnio w niemal każdym moim posiłku. Na kanapkach, do obiadu w sałatkach... Przynajmniej 3 porcje dziennie. To pewnie efekt przeczytania książki "Dobre bakterie". Zbieram się do napisania notki o książce, ale mam bardzo ograniczony czas na pisanie. Może w przyszłym tygodniu(...)bezglutenowej ) ale ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam brudzić kolejnego talerza.. Obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Batata pokroić na paski, lekko polać oliwą (dosłownie kilka kropel) i posypać ziołami. Ja użyłam odrobiny tymianku. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, możemy ułożyć nuggetsy i frytki obok siebie. Ja musiałam użyć 2 naczyń
Mama z Motylemporady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na bardzo prostą i smaczną sałatkę pieczarkową . Składniki :, 1/2 kg pieczarek, 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo, 1 cebulka , majonez, sól,pieprz, Można dodać też ogórek konserwowy, jeśli ktoś lubi słodki posmak ! Sposób przygotowania(...)twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę . Cebulkę drobno kroimy – ja jeszcze blanszuję , czyli zalewam gorącą wodą, odcedzam i przelewam zimną . ( wtedy jest lekko strawna i nie ma tak intensywnego zapachu ) Wszystkie pokrojone produkty wkładamy do miski , dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą . Smacznego
Pysznosci Babci Basikażdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj. W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim(...)stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone
Poezja Smaków - blog kulinarnymojej rodzinie, oczywiście kulinarnie!. Jak proszą o dokładkę to wiem, że jest dobrze :). Bób uwielbiamy, ale zawsze jest problem z łupinami, postanowiłam więc nieco urozmaicić i uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli(...)parze www.warzywneinspiracje.pl - masło klarowane - pikantna czerwona papryka, ok. 3 cm dla średnio pikantnej potrawy - 2 ząbki czosnku - kilka liści rukoli - sól - cukier 1. Bób wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotujemy ok. 15 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje
Apetyczna babeczkawykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam do tych makaronów, ponieważ kiedyś próbowałam innych makaronów pełnoziarnistych i szczerze powiedziawszy nie przekonały mnie... Tym razem jednak był to strzał w dziesiątkę ! Makaron Lubella Pełne Ziarno(...)zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika. Idealnie nadaje się zarówno do dań na ciepło, wytrawnych i na słodko, jaki i do sałatek. Gotuje się go tylko 8 minut, taki al delnte jest najlepszy. W sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać(...)papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać. Podawać z sałatką z pomidorów
Gotowanie jest łatweKolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam :) Składniki: - 100g ryżu czerwonego - 1 łyżeczka(...)przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek
Wegańska kuchnia orientalnadelikatnie obwiąż bawełnianym sznurkiem spożywczym. Nie ściskaj mocno - s znurek ma jedynie przytrzymać delikatnie kapelusz, aby nie odpadał od reszty ziemniaka (p odczas gotowania ziemniak oraz farsz lekko spęcznieją - za bardzo ściśnięty ziemniak popęka od silnego ucisku) nafaszerowane i obwiązane ziemniaki ułóż na koszyczku do gotowania na parze do szybkowaru wlej wodę, wstaw koszyczek z ziemniakami, zamknij szczelnie(...)ziemniaka - ugotował się, jeśli jednak poczujesz najmniejszy opór, należy go dogotować ( max. jedna lub dwie minuty) serwuj ziemniaki na gorąco z surówkami lub sałatkami. Obrane polej roztopionym masłem lub ułóż na każdym po kawałku zimnego masła. Ułożony poziomo, wydrążony ziemniak ze ściętym wierzchem. Ziemniak wypełniony farszem. Ścięty wierzch z powrotem
Szybko Szybkowarszklanki octu 10% ( lub 1,5 jeśli wolicie mniej ostre ogórki ) * 1 łyżka kurkumy ( u mnie KAMIS ) do słoika: * ziele angielskie * pieprz ziarnisty * gorczyca * surowa marchew Wykonanie: Do sałatki najlepsze są ogórki trochę grubsze, o średnicy około 2,5-3 cm. Ogórki dokładnie umyć. Umyte pokroi w plastry. Ja robię to przy pomocy mandoliny do warzyw. Przygotować solankę(...)czasie ogórki odcedzić, odlewając płyn. Do słoiczków wkładać po 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka plastrów surowej marchewki. Układać plastry ogórków lekko ugniatając. Ugotować zalewę z wody, octu i cukru. Gorącą zalewą napełniać słoiki z orókami. Pasteryzować8-10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoKurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: (na porcje) - ciecierzyca - 1 puszka 240 g - pieczarki - 200 g - papryka czerwona - 1 szt. 160 g - oliwki czarne - 100 g - serek wiejski lekki - 130 g (z odlaną śmietanką) WYKONANIE: Pokroić pieczarki w plasterki, paprykę w małe paseczki i oliwki. Ciecierzycę odcedzić. (W przypadku gdy używasz ciecierzycy do gotowania, namocz ją dzień wcześniej w zimnej wodzie(...)koniec dodać pokrojone oliwki, wymieszać ponownie. Pozostawić na małym ogniu, dodać odsączony serek wiejski i mieszać, do momentu aż serek zacznie się ścinać. (możesz pominąć serek wiejski/ skropić sałatkę oliwą z oliwek lub olejem lnianym) całość: 6 2 5 kcal (B:34g W:70g T: 23g ) 1 porcja: 31 2 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasświętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy(...)mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
Na moim talerzuSurówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się
Pichceniomaniałyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu) Do podania: 1 czerwona cebula z sumakiem chlebki pita liście natki pietruszki sałatka z grillowanych warzyw przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić . Przełożyć do misy robota ( z mieszadłem do ciast drożdżowych), dodać sól, 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżkę sumaku(...)wodę i mieszać jeszcze przez chwilę aż woda zostanie wchłonięta. Masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki i dobrze chłodzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki, posypać 2 łyżeczkami sumaku, lekko posolić do smaku, wymieszać, odstawić. Przygotować szaszłyki. Jeżeli używamy patyczków drewnianych, należy je przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe
Stare Garykołowrocie majowym, kolejny rocznik absolwentów na dobre znika ze szkoły. Takie życie. Kiedy wpadłam do domu wczoraj wieczorem, miałam ochotę na coś szybkiego do zjedzenia. Wymyśliłam sobie sałatkę na kolację. Była pyszna, więc dzielę się z Wami przepisem. Polecam. Składniki: • 1 pęczek szczypiorku • 5 jajek ugotowanych na twardo • 4 grubsze plasterki chudej wędliny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz Sposób przygotowania(...)kostkę. Dodać do szczypioru. 3. Wędlinę pokroić w kostkę. Dołożyć do wcześniejszych składników. 4. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Dodać majonez. Ma go być tylko tyle, aby lekko skleić składniki. 6. Wymieszać. 7. Podawać z pieczywem. Smacznego
W mojej kuchnikażdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy(...)pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka ryżowa bez zbytniego wymyślania. Szybka i prosta. Każdy może dorzucić do niej co tylko chce. Składniki: 200 g ryżu najlepiej mieszanego dziki i paraboliczny 1 spora pierś kurczaka pół puszki kukurydzy 1 brokuł 1 czerwona cebula pieprz sól słodka papryka kurkuma garść natki pietruszki Wykonanie: Pierś umyć, pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić(...)godzinkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko z dodatkiem płaskiej łyżeczki kurkumy. Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć. Brokuły (różyczki) lekko obgotować ok.2-3 minuty. Kukurydzę odcedzić. Piersi usmażyć na patelni. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniepomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. * fragment tekstu piosenki(...)łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Zalewa: 1 litr wody 3/4 łyżki soli niejodowanej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem. Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek. Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi. Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle
Codziennik KuchennyKolejna kapuściana propozycja na pyszną surówkę. Najlepsza z młodej kapusty . Składniki: ½ główki kapusty 1 białe cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki musztardy sól i pieprz do
Tradycyjna Kuchniapapryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć(...)smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie
Passions hobbies lifeTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia Łukaszazałożyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem, więc śnieg nie był mi straszny i wracałam sobie do mieszkania bez pośpiechu. No dobrze, przyznam się, że miałam też lekką torbę i mogłam sobie na to pozwolić ;) W każdym razie wspomnieniami podczas łażenia po sklepach wróciłam do czasów, gdy w dzienniku telewizyjnym jako jedną z najważniejszych wiadomości podawano wypływanie(...)wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju
Weekendy w domu i ogrodzieDziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci
Kuchnia PROzdrowotnaEkspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze
Kuchnia PROzdrowotnaPieczone gruszki i jabłka to mój numer 1! Razem z cynamonem tworzą cudowne połączenie. Świetne samodzielnie jak i dodatek do np. czekoladowych deserów. Znudziły
Czarnawisienkaświętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy(...)mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
NA MOIM TALERZUpaseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas(...)zobaczenia. Bary tapas w Hiszpanii oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych
Kulinarny karnet Christophera