lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:342/588)

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 185

Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia.  Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy mlekiem i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami na twardo, jajkami surowymi, posiekanym koperkiem(...)formujemy na kształt płaskiego kotleta lub jak ja- na kształt walca. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką lub sałatką

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą 128

przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana? Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje Składniki: 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia) 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/3 pęczka natki z pietruszki 1/2 jasnej części pora(...)skórą w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Obieramy ziemniaki ze skórki. Skórka z ziemniaków zejdzie bez problemu, jeśli lekko naciśniemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Dodajemy do pozostałych składników w misce. Natkę

Moja smaczna kuchnia
Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii 100

Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które uchodowała(...)zupę z dodatkiem cukinii. Cukinia i pomidory łączą się z sobą znakomicie. Dodałam jeszcze odrobinę czosnku, pikantną paprykę i świeżą bazylię. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym. Była bardzo lekka, kremowa i smaczna. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki

mecooks
Marchewki z pastą jajeczną 130

Marchewki z ciasta francuskiego nadziane pastą jajeczną. Nadzienie możecie zrobić dowolne np. pasta z łososiem, sałatka jarzynowa itp. Za każdym razem nowy smak. Idealna przekąska na zimno na stół. Pięknie się prezentuje i jest smaczna. Na blogu w zakładce PRZEKĄSKI znajdziecie inne pomysły i przepisy. Jeżeli przygotowaliście potrawę z mojego przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)ciasto francuskie XXL barwnik pomarańczowy 4 łyżki mleka Ciasto pociąć na paski o szerokości 1,5 cm i zawijać na specjalne tubki do wypieku rurek.Ciasto tak owijać aby zachodziło lekko na siebie. Odrobinę barwnika rozpuścić w mleku i posmarować każdą rurkę pędzelkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż rurki będą

O kuchni z uczuciem
Topinambur- na początek wersja pieczona 156

spróbowania? Topinambur jest delikatnie słodki i orzechowy w smaku. Ten, najczęściej dostępny na naszym rynku, jest dość wodnisty i kruchy. Możemy go jeść na surowo, na przykład jako składnik sałatki, ale także gotować, blanszować, smażyć czy piec. Na początek proponuję potraktować naszego bohatera niczym ziemniaka, a gdy skosztujecie i nauczycie się smaku, gwarantuję, że do głowy wpadnie Wam mnóstwo innych(...)zdrową i sycącą przekąską. Do przygotowania 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego potrzebujecie 1/3 szklanki oliwy, sól i rozmaryn. Ponieważ używałam suszonego rozmarynu, to na jakąś godzinę przed pieczeniem lekko go roztarłam i zalałam oliwą. Jeśli używacie świeżych ziół- także dobrze je "namoczyć" w oliwie, dzięki czemu nie przypalą się tak bardzo podczas pieczenia, wolniej i intensywniej będą oddawały aromat

Pichceniomania
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 175

Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju(...)sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz woda Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie

OliveandThyme
Pilaf z quinoa i kurczaka 155

przy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa z dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż

codojedzenia
Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. 188

sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki: 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki(...)instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy

Słodkie okruszki
Puree z kasztanów 122

Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree(...)zrobić nacięcia na kasztanach w kształcie litery X, tak, aby nie przeciąć owocu (nie nacięte wybuchną). W celu łatwiejszego obierania ze skórek zagotować kasztany przez dwie minuty, odcedzić i lekko ostudzić, a następnie obrać. Obrane kasztany przełożyć do garnka, dodać mleko, wodę, miąższ oraz laskę wanilii i gotować pod przykrywką aż do miękkości. Czas gotowania zależy od jakości kasztanów, około

Smaczne Potrawy
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 177

Towarzysząca nam przez ostatnie dni upalna pogoda nie zachęca, a wręcz odstrasza nawet najbardziej zagorzałych miłośników kuchni przed dłuższym w niej przebywaniem. Na takie dni przydają się przepisy na lekkie dania, najlepiej z dużą ilością warzyw, ale też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca(...)chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest w stanie

Roślinna - blog wegański
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 119

otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą ilość estragonu, pieprzu i czosnek pokrojony w płatki. Nie solimy, ponieważ passata zawsze ma w sobie sól(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie
Słonecznikowiec 355

Słonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą

Kuchnia Łukasza
Sałatka Anetki 240

Najprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka  sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2

kgwjanczewo
Domowa tortilla. 307

 Nawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze

Kuchnia Łukasza
Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 195

anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory 3-4 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym nożem(...)wraz z sokiem na patelnię. Dodać cukier trzcinowy, gwiazdkę anyżu i wlać wino. Całość gotować do momentu, aż płyn się zredukuje i powstanie nam gęsty sos. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.  Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć na patelnię. Grzyby shimeji opłukać wodą i odciąć część dolną z korzeniami. Cebulę polać olejem rzepakowym

Passions hobbies life
Owsiane crumble z rabarbarem 94

Tato powiedział, że mogę piec crumble codziennie, a mój tata nie je i nie lubi słodyczy (nadal myślę, że udaje). Oznacza to, że crumble jest naprawdę

Kuchnia Łukasza
Tortilla z tofu wędzonym, miksem sałat i pomidorkami 122

Doskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin. Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 1 placek tortilla  1/2 opakowania miksu sałat ~ 300g pomidorków koktajlowych  przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona 1 łyżka oliwy  Składniki: Tofu wędzone kroimy w kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki(...)misce umieszczamy tofu, miks sałat, pomidorki, przyprawy i oliwkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Tortillę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umieszczamy sałatkę i zawijamy w placek. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Carpaccio z buraka z greckim serem Graviera 129

Buraki to jedne tych warzyw, które uwielbiam wykorzystywać w mojej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań. Ja najbardziej lubię przygotowywać z nich sałatki i przekąski. Dziś jedna z moich przystawek z burakiem w roli głównej- carpaccio z gotowanych buraków.  Buraki świetnie komponują się z serami, a najbardziej z tymi na bazie mleka owczego i koziego. Moje carpaccio(...)najbardziej popularnych serów greckich docenianych na całym świecie. Jest produkowany na bazie mleka owczego i koziego. Dojrzewa przez co najmniej 3 miesiące. Ma aksamitne niewielkie dziurki, słodkawy i lekko słonawy smak o bogatym aromacie mleka.  Carpaccio z buraka, to świetna propozycja na szybkie i smaczne danie. Czasem połączenie kilku prostych składników potrafi nas mile zaskoczyć.  Czas przygotowania

kulinarnyJa
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 347

Dzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki(...)Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, obrać z łupek. Fasolę, szalotki i kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać. Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem.  Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane

Czerwień i błękit
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 345

ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 209

Według najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański  bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty(...)ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca  mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec

Kulinarne przygody Gatity
Tapas z anchois 208

tego typu przetworu. Zabieramy się za tapas z anchois – przepis, który przekona was do słonej rybu. Polecam także moje inne przepisy rybne – kanapka z tuńczykiem , a także sałatka śledziowa z granatem . Zobacz mój film z przygotowania tapas Składniki – Tapas z anchois 80-100 g anchois – tutaj je znajdziecie 1 cebula czerwona pół bagietki 2 łyżki masła(...)Przygotowanie naszej przystawki zaczynamy od rozgrzania patelni. Wrzucamy na nią jedną łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści na patelnię kładziemy pokrojone pod kątem kromki bagietki. Smażymy je aż się lekko zarumienią, po czym ściągamy je z ognia. Teraz robimy cebulkę na słodko. Na patelnię wrzucamy kolejną łyżkę masła. Gdy się rozpuści wrzucamy tam czerwoną cebulę. Ta również musi się zarumienić

Kuchennyviral.pl
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiąca szynką szwarcwaldzką 169

zarówno na ciepło jaki zimno, tak więc można ją zjeść w zaciszu domowym (w wersji 'hot'), jak również spakować do lunchboxa i zabrać do pracy, szkoły czy na piknik 😊 Sałatka, 2-3 porcje: * koncentrat bulionu drobiowego Krakus - 250 ml * woda- 500 ml * kuskus- 1 szklanka * mini mozzarella- 10 szt. * grillowana brzoskwinia- 4 szt. * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * pestki dyni(...)posiekana- 1 łyżka W rondelku zagotować bulion z wodą. Do miski wsypać kuskus, zalać gorącym bulionem, zakryć (talerzykiem/przykrywką/folią), odstawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudzić. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrillować brzoskinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony). Przygotować dressing z oleju, soku z cytryny

Kraina Miodem Płynąca
Polewiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych 200

Ogórki małosolne uwielbiam. Oprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa(...)pieprz 1/2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 łyżki posieknego koperku 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor. Następnie podlać wodę i dusić

Monia miesza i gotuje
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 150

jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie(...)jest zaś to, że zawiera tylko naturalne składniki. * Pyłku pszczelego próbowałam po raz pierwszy w życiu. Do tej pory słyszałam tylko o jego właściwościach. W smaku podobny do miodu, lekko słodki... jednak z nutą goryczki. Solo nie każdemu może posmakować, jednak jako dodatek do owsianki czy gofrów - pasuje wręcz świetnie! * Żelazo w kapsułkach tej firmy jest żelazem dwuwartościowym, a więc

Poranek na słodko
Soczewicowa meksykańska sałatka nachos z pomidorową salsą 262

jestem, ale wiem, że wiele osób je lubi. Postanowiłam więc połączyć trochę warzyw z tą przekąską. Efekt jest bardzo smaczny, kolorowy, atrakcyjny i na pewno nie jest nudny :) Sałatka zniknęła w bardzo szybkim tempie :) Składniki: garść liści sałaty karbowanej pomidor mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle pół puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle gałązka szczypiorku garść nachos'ów salsa pomidorowa: puszka(...)Najpierw przygotuj salsę - w rondelku umieść pomidory z puszki razem z zalewą, dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw do wystygnięcia Pomidora pokrój w kostkę, sałatę porwij rękami Soczewicę opłucz, mieszankę meksykańską odcedź z zalewy Do pomidorowej salsy dodaj mieszankę meksykańską, pomidora

pyszne zdrowości
Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego. Moje wiosenna kolacja. 178

Wiosna... ach jak ja lubię tą porę roku kiedy wszystko się zaczyna zielenić i budzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham(...)źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go wielu potraw. Ja oparłam na nim mój musztardowy sos, który sprawdzi się również jako znakomity dodatek do wielu wiosennych sałatek. Składniki: (na 1 porcję) Na musztardowy sos: 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla

Słodkie okruszki
Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 465

Niskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 203

Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Botwinka 173

ciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4144

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty

Anioły w kuchni