lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:344/588)

Sałatka z pieczoną papryką i fetą 112

mój gruziński brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie.  Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam(...)olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia w 180 stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy

Kardamonovy
Makaronowa sałatka z bazyliowym pesto 142

Znakomita niezwykle aromatyczna makaronowa sałatka z kurczakiem, świeżą cukinią, papryką, natką z pietruszki oraz intensywnie pachnącym bazyliowym pesto. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) 1 czerwona papryka 1 cukinia 400g fileta z kurczaka 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz oliwa Pesto: 50g świeżej bazylii 70g ziemnych orzeszków 1 ząbek czosnku 15ml soku z limonki(...)70ml oliwy z oliwek skórka z połowy limonki świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1.  Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.  2.  Pesto Bazylię umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać pozostałe składniki i zmiksować do postaci pesto. 3.  Paprykę i cukinię umyć, paprykę pozbawić gniazda nasiennego,  a następnie pokroić je w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 141

strony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele pysznych potraw. Od zup, przez sałatki do zapiekanek. Wystarczy dodać inny składnik i smak ziemniaków zmienia się. Dzisiaj propozycja na letni obiad lub na grilla. Niewielkie ziemniaki owinięte plastrami boczku i zapieczone - pyszne, sycące i szybkie(...)używam boczku parzonego) Ziemniaki oskrobać lub wyszorować twardą szczotką. Włożyć do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełna zdrowia pasta kanapkowa ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. 168

kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy(...)pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie całość mieszamy lekko ugniatając np. widelcem. Kolejno dodajemy posiekany por i 2 łyżeczki łuskanego słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Piramidka z kurczaka i mango z orientalną salsą 153

nieduży ogórek mała czerwona cebula sok z limonki łyżka posiekanej kolendry sól 2 łyżki oleju z pestek winogron kilka kropli oleju sezamowego (można pominąć) Wykonanie: Pierś kurczaka doprawioną lekko solą i pieprzem upiec (najlepiej w rękawie do pieczenia, dzięki czemu będzie miękka i soczysta) w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie obrać mango i pokroić w niezbyt grube plastry(...)ogórka i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą i dodajemy posiekaną kolendrę, olej winogronowy i sezamowy oraz sok z limonki. Doprawiamy pieprzem i solą. Powinna powstać drobna sałatka o wyraźnie orientalnym i świeżym smaku. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plasterki w poprzek włókien. Układamy na talerzu na przemian najpierw plasterek mango, potem kawałek kurczaka itd. Na wierzch nakładamy

MyCookBook.pl
Czosnkowa karkówka na zimno 153

dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.  2. Kolejnego dnia karkówkę wraz(...)Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba. Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 221

łosoś nabrał pięknego koloru. Gdy już cierpliwie odczekaliśmy swoje wyjmujemy łososia z lodówki i z folii. Wycieramy z niego marynatę (jeśli została Wam wódka albo gin, można go lekko opłukać ;p ). Gravlax posypujemy posiekanym koperkiem. Gravlax podawany jest na zimno. Można odciąć go od skóry i kroić na cieniutkie plastry, ale można też pominąć zdejmowanie skóry, bo przy krojeniu(...)posypany rzeżuchą z pieczywem pełnoziarnistym. Gravlax może być podawany w prostych plastrach, ale też ułożony na półmisku np. zwinięty w różyczki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Inny tatar z łososia Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important

Pociąg Do Kuchni
Sałatka brokułowa z ryżem 336

smaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać.  Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity... Składniki(...)puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz posiekana natka pietruszki Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę

Czerwień i błękit
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 223

pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji.   Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Proporcje  na 3-4  porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6-7 liści sałaty dębolistnej   200 g groszku cukrowego 150 g bobu(...)winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszek cukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji. Całość

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka a'la Waldorf z nasturcją 233

problemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo sąsiadki - stanowią popularną i piękną ozdobę balkonów i działek.  Czy jedliście już kiedyś nasturcję lub inne kwiaty?  Listki mają lekko pikantny, piekący smak. Można porównać je do znanej chyba wszystkim rzeżuchy. Kwiat zaś oferuje coś więcej - do wyżej wymienionych dochodzi jakby delikatna nuta chrzanowa. Całość jest naprawdę pyszna!  Dość(...)smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż

Garniec Magalie
Deska serów z sosem z marakui 213

To najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam

Kuchnia PROzdrowotna
Sałata salanova z pomarańczą i sosem winegret. Smaczna surówka obiadowa. 192

Sałata salanova. Słyszeliście? Ja przyznam się, że pierwszy raz słyszę i przyrządzam takową sałatę. A wszystko przez to, że w moim ulubionym sklepie leżała sobie spokojnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z czerwoną cebulą 318

Składniki : 1 mała czerwona cebula połowa zielonego ogórka 5 rzodkiewek połowa sałaty lodowej olej z pestek dyni, sól, czarny pieprz Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy w cienkie

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka - kwiatki 190

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
Jajko w bułce z niespodzianką. 233

Jajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko

Kuchnia Łukasza
Sałatka łososiowo – tuńczykowa z kukurydzą, ryżem i cebulką 107

Sałatka pełna ryby i chrupiących dodatków. Uwielbiam nałożyć sobie kopiasty talerzyk, do tego kromka chleba i kolacja z głowy. Polecam i Wam. Co nam trzeba? Puszka tuńczyka w sosie własnym/ w oleju, dowolnie 100g świeżego łososia 150g suchego ryżu 1 duża cebula 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki puszka kukurydzy sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany (jogurtu greckiego(...)łyżka ketchupu (koncentratu pomidorowego) + po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki Robimy! Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku, jajka gotujemy na twardo, studzimy łososia obsmażamy i dzielimy na drobne kawałeczki, tuńczyka odsączamy z puszki. Cebulę siekamy drobniutko. Jajka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy składniki sosu, natkę, mieszamy i odstawiamy na pół godziny

Latosiowydom
Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami 123

szpinaku (ok 100 g) 6-7 listków świeżej mięty 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek(...)mięta Szpinak i miętę dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem. Dodajemy jajka, przyprawę Vegeta Natur i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy małe naleśniki (10 sztuk). Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sok z cytryny i od razu podsmażamy obrane pieczarki. Gdy zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe i przyprawę Vegeta

Mienta blog
Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej) 146

kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 papryki 1 mała biała cebula 1/2 zielonego ogórka 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska świeżo zmielony pieprz(...)stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 105

godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się nie dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek(...)jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek

Niedzielny kucharz
Sałatka z rzodkiewki, jajka i ogórka. 113

ostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół pęczka szczypiorku(...)Jajka gotujemy na twardo, ugotowane dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w większą kostkę. 2. Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w większą kostkę, przekładamy na papierowy ręcznik, lekko oprószamy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy puści sok osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do jajek. 3. Szczypiorek i rzodkiewki również myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy w większą kostkę

Izabelawkuchni
Papryka na zimę w zalewie curry 168

kolorową paprykę z przyprawą curry.  Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata(...)zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół

W Moim Magicznym Domu
Babeczki ziemniaczane z uszakami bzowymi 116

zrobić mnóstwo potraw. W połączeniu z grzybami sprawdzają się doskonale co wszyscy dobrze wiemy. Ziemniaki faszerowane grzybami to już klasyka. A dzisiejsze babeczki z uchem bzowym są równie pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Jesienią udało mi się nazbierać sporo uszaków bzowych , grzybów które występują w Polsce bardzo pospolicie, ale niewiele osób je zna i zbiera. Szukajcie(...)nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paszteciki w cieście francuskim 147

zbliżający się Sylwester i nie tylko. Będzie to również świetna przekąska na urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka. Wpis ten bierze udział w konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić(...)oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka lub kostkę. Na patelni podgrzać olej rzepakowy i wrzucić cebulę. Po tym jak cebulę już się zeszkli

Passions hobbies life
Nuggetsy w panierce z wiórków kokosowych 225

Nuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty. Sałata pojawia się ostatnio w niemal każdym moim posiłku. Na kanapkach, do obiadu w sałatkach... Przynajmniej 3 porcje dziennie. To pewnie efekt przeczytania książki "Dobre bakterie". Zbieram się do napisania notki o książce, ale mam bardzo ograniczony czas na pisanie. Może w przyszłym tygodniu(...)bezglutenowej ) ale ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam brudzić kolejnego talerza.. Obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Batata pokroić na paski, lekko polać oliwą (dosłownie kilka kropel) i posypać ziołami. Ja użyłam odrobiny tymianku. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, możemy ułożyć nuggetsy i frytki obok siebie. Ja musiałam  użyć 2 naczyń

Mama z Motylem
Prosta sałatka z pieczarek i jajek babci Basi 223

porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na bardzo prostą i smaczną sałatkę pieczarkową . Składniki :, 1/2 kg pieczarek, 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo, 1 cebulka , majonez, sól,pieprz, Można dodać też ogórek konserwowy, jeśli ktoś lubi słodki posmak !   Sposób przygotowania(...)twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę . Cebulkę drobno kroimy – ja jeszcze blanszuję , czyli zalewam gorącą wodą, odcedzam i przelewam zimną . ( wtedy jest lekko strawna i nie ma tak intensywnego zapachu ) Wszystkie pokrojone produkty wkładamy do miski , dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 298

każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj.   W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim(...)stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli 127

mojej rodzinie, oczywiście kulinarnie!. Jak proszą o dokładkę to wiem, że jest dobrze :). Bób uwielbiamy, ale zawsze jest problem z łupinami, postanowiłam więc nieco urozmaicić i uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli(...)parze www.warzywneinspiracje.pl   - masło klarowane - pikantna czerwona papryka, ok. 3 cm dla średnio pikantnej potrawy - 2 ząbki czosnku - kilka liści rukoli - sól - cukier 1. Bób wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotujemy ok. 15 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje

Apetyczna babeczka
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 125

wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam do tych makaronów, ponieważ kiedyś próbowałam innych makaronów pełnoziarnistych i szczerze powiedziawszy nie przekonały mnie... Tym razem jednak był to strzał w dziesiątkę ! Makaron  Lubella Pełne Ziarno(...)zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika. Idealnie nadaje się zarówno do dań na ciepło, wytrawnych i na słodko,  jaki i do sałatek. Gotuje się go tylko 8 minut, taki al delnte jest najlepszy.  W sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry

Kulinarne przygody Gatity
Puszysta zapiekanka z cukinii 142

łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać(...)papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać. Podawać z sałatką z pomidorów

Gotowanie jest łatwe
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 145

Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam  :) Składniki: - 100g ryżu czerwonego              - 1 łyżeczka(...)przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek

Wegańska kuchnia orientalna
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 199

delikatnie obwiąż bawełnianym sznurkiem spożywczym. Nie ściskaj mocno - s znurek ma jedynie przytrzymać delikatnie kapelusz, aby nie odpadał od reszty ziemniaka (p odczas gotowania ziemniak oraz farsz lekko spęcznieją - za bardzo ściśnięty ziemniak popęka od silnego ucisku) nafaszerowane i obwiązane ziemniaki ułóż na koszyczku do gotowania na parze do szybkowaru wlej wodę, wstaw koszyczek z ziemniakami, zamknij szczelnie(...)ziemniaka - ugotował się, jeśli jednak poczujesz najmniejszy opór, należy go dogotować ( max. jedna lub dwie minuty) serwuj ziemniaki na gorąco z surówkami lub sałatkami. Obrane polej roztopionym masłem lub ułóż na każdym po kawałku zimnego masła. Ułożony poziomo, wydrążony ziemniak ze ściętym wierzchem. Ziemniak wypełniony farszem. Ścięty wierzch z powrotem

Szybko Szybkowar