Polecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha
Kawa z mlekiemCzasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące
Kuchnia ŁukaszaDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnaTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaSalsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze
Moje Małe CzarowanieHej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! mam dla Was zdrowe śniadanko które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze :). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango a do tego prozdrowotny
Kuchnia PROzdrowotnaPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia ŁukaszaStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówmoże: kurczak pieczony pierś z kurczaka na parze gotowana pierś z kurczaka Jest też sezon na moje ulubione jadalne kwiaty, czyli kwiaty cebuli. Uwielbiam je za ich lekko cebulowy smak i to, że wystarczy oberwać te małe kwiatuszki, a danie uzyskuje cebulowy posmak. Przy obieraniu cebuli często aż kręci mi się w głowie, dlatego tak bardzo kocham sezon(...)szybko, przygotowywana jest w zasadzie na bazie 2 składników. Wykorzystuję do niego mięso z kurczaka oraz śmietankę 30%. Dodatkiem są właśnie kwiaty szczypiorku. Inne przepisy z wykorzystaniem makaronu: Sałatka z kurczakiem Spaghetti z sosem pieczarkowym Szakszuka z makaronem Kanapka drwala Makaron z kurczakiem i pesto Makaron z kurczakiem - składniki: podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietanki 30% sól, pieprz kwiaty
MamaOskarkajałowcem (używana do mięs) - z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki itp. ) - z bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.) - z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.) - z tymiankiem (do ryb, mięs itp.) - z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.) - z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs(...)oliwy z oliwek extra virgin skórka z 1 cytryny (bez białej części) Sposób przygotowania: Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy skórki z cytryny. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka
The Slow Life Wifemiastem. Na takie wyprawy większe czy mniejsze, czy choćby nawet spotkanie przy grillu w ogrodzie warto upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko(...)mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku 4 plasterki posiekanego żółtego sera Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Mleko lekko podgrzać w garnuszku z margaryną. Do suchych składników wlać ciepłe mleko i jajko, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką
Smakołyki Asirazem przedstawiamy przepis, który z powodzeniem można wykorzystać z okazji jakiejś uroczystości. Proste i szybkie wykonanie, a jakże zaskakujący smak. Równie dobrze sprawdzi się na lekki lunch, jak i niedzielny obiad w rodzinnym gronie, czy też na uroczystą kolację we dwoje. SKŁADNIKI: 2 niewielkie filety z kurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki(...)świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojgaKażda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki(...)porcjowanych woreczkach. Nie przemawia do mnie gotowanie w woreczkach, bo kaszę trzeba opłukać przed gotowaniem. Płukam ją tak długo aż woda będzie w miarę przejrzysta, potem gotuję w lekko osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Oczywiście sposób gotowania i czas zależy od rodzaju kaszy gryczanej. Kasza gryczana Kasza gryczana biała – ziarna gryki pozbawione łuski, najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana
codojedzeniaDelikatne, wspaniale zrumienione, chrupiące, aromatyczne. Oto przepis na domowe delikatne stripsy z piersi kurczaka. Polecam z ryżem, buraczkami lub sałatką colesław. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki szczypta suszonego czosnku i kardamonu pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Składniki na ciasto: jajko sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku(...)jeśli lubicie bardziej ostre dodajcie więcej pieprzu i ostrej papryki 0,5 szklanki mąki pszennej około 1/3 szklanki mleka + łyżka wody Wykonanie: Piersi myję, odkrawam błonki, kroję w lekko cieńsze paski. Obtaczam je dokładnie w przyprawach, wyrabiam ciasto mieszając wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Piersi obtaczam w cieście, potem w płatkach kukurydzianych rozdrobnionych ręką na malutkie
Zasmakuj Kuchniłopatką aby upewnić się, że nie osiadło na dnie. Tak swobodnie pływające jajko możemy wyjąć po ok. 2 minutach i subtelnie dotknąć palcem, sprawdzając czy białko przy żółtku stawia lekki opór ale nie widać jeszcze aby żółtko zaczęło ścinać się. To będzie dobry moment aby wyjąć jajko w koszulce - można użyć łyżki cedzakowej albo po prostu dużej łyżki, łyżki(...)przetransportować trochę wody, która niepotrzebnie będzie pływała na talerzu. Tak ugotowane jajko można polać sosem albo ułożyć na wierzchu jakiegoś produktu. Jeśli chcielibyśmy zachować jajko na później, np. do sałatki, wówczas zaraz po ugotowaniu należy je włożyć do zimnej wody z lodem. Sprawimy, że proces ścinania białka i żółtka zatrzyma się. Krok 4 - jeść! Na koniec jakieś dodatki w postaci
Right Behind The KitchenWykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie(...)Buraczki przełożyć do miseczki, dodać ocet i przyprawy; wymieszać - Do kaszy dodać awokado, wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek. Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy. Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:) Dodałam też kilka orzechów nerkowca
Wegańska kuchnia orientalnamojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru(...)kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki, najlepiej białą częścią ogórka do góry. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać
na moim stole...przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki(...)sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy
Oryginalny smakSałatka ziemniaczana..prosta do zrobienia..przyszykowania z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy do smaku.. ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki ugotować(...)rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały
Moje domowe kucharzeniespróbowałam, odkryłam dla siebie nowy, ciekawy smak i mnóstwo możliwości wykorzystania go w potrawach. Najprościej byłoby ugotować i podać bób z masłem i bułką tartą, ale można przecież zrobić sałatkę, jajecznicę, pierogi, zupę. Jak każde warzywo strączkowe, bób też świetnie nadaje się do przyrządzania wszelakich past, wiec ostatnio zajadamy się hummusem z bobu. Przepis jest prosty, a przygotowanie pasty zajmuje(...)bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę. Gdyby pasta była za gęsta, podczas
Obiad gotowypiekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE(...)TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik na jogurtach greckich pochodzi
Blog z ApetytemSzybka w przygotowaniu, zdrowa , bogata w witaminy sałatka z młodym bobem, wyrazistymi kabanosami, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym to znakomita propozycja drugiego śniadania. Składniki: 800g młodego bobu 150g wieprzowych kabanosów 7 sztuk suszonych pomidorów 20 czarnych oliwek 1 pęczek natki z pietruszki 2 gałązki kopru sól Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać. 2. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Czarne oliwki pokroić na połówki, a kabanosy w małe plasterki. 4. Dressing: Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinydzieckiem i jeździliśmy do babci w czasie wielkanocny zawsze można było ją znaleźć na stole. Prosta w składzie, szybka w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Jeśli chcecie by sałatka mogła dłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży(...)śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą. Do miseczki przekładamy pieczarki
Życie ze smakiemfenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Proporcje na kawałek łososia o wadze ok 1 kg 1 kg łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli 1 szklanka cukru 2 łyżki ziaren(...)pomarańcza- skórka starta na drobnej tarce 1 cytryna- skórka starta na drobnej tarce P rzy pomocy ostrego noża zdjąć skórę z łososia. Usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli istnieje. W moździerzu lekko rozetrzeć ziarna kolendry i fenkuła. W misce wymieszać sól i cukier. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ziarna kolendry i fenkuła. Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Przygotować duży arkusz
olalacookingWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 25 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, mała cebula, 1/2
JejKuchniaOkres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu
Kuchnia ŁukaszaUgotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi
Gocha gotuje!Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenieUwielbiam buraczki, więc obowiązkowo muszą znajdować się one - w grafiku moich przetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć(...)Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut. Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia
Di gotujeprzyprawiam świeżym pieprzem i oregano. Odstawiam na bok. Pieczarki opłukuję z drobnych zanieczyszczeń w sitku i pod bieżącą wodą. Kroję na ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju na lekko rumiano, pod koniec dodaję łyżeczkę masła. Gotowe pieczarki przekładam do miseczki a na patelnię od razu daję nieco oleju i układam kawałki polędwicy obsmażając dosłownie po 2 minuty z obu stron(...)śmietanę zmieszaną z sosem sojowym, poszatkowaną natkę pietruszki i pieczarki. Całość mieszam i gotuję aż do zgęstnienia sosu co chwilę mieszając. Podać proponuję w towarzystwie młodych ziemniaczków i sałatki z sałaty z gęstą śmietaną i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Mechanik w kuchniNiedziela, słońce i kolorowe śniadanie. Czego więcej potrzeba. I tak dzisiaj kolorowa propozycja śniadaniowa – sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo Pęczek szczypiorku 2 pomidory średniej wielkości 10 pomidorków koktajlowych Majonez Słodka śmietana Sól Pieprz Wykonanie: Jajka i 2 pomidory kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cząstki. Kilka łyżek majonezu mieszamy(...)śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklanej misce układamy warstwowo jajka, szczypiorek, pomidory w kostce ( jajka i pomidory lekko solimy i posypujemy pieprzem )majonez. Ponownie jajka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe i majonez. Górę dekorujemy kilkoma cząstkami pomidorków koktajlowych i szczypiorku. SMACZNEGO
Smaki EwyHej! Wracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem
Kuchnia PROzdrowotnazioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty(...)paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich "górkę". Na warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy
Mój Smak na ŻycieDostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory(...)pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego ;) Może Włosi obraziliby się z takiej profanacji pesto, może
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa(...)umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam
Świat Smaku