lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:331/588)

Mizeria z ogórków 187

przepis jest łatwy do zapamiętania. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez mizerii :-) Można ją porównać do takiego chłodnika, który zamiast być daniem głównym, jest dodatkiem zamiast sałatki. Koniecznie musicie spróbować! Oczywiście cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu mizerii. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 700 g ogórków gruntowych 330 g kwaśnej śmietany 12 % do smaku: sól, pieprz, ocet winny biały(...)Następnie delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na 15-30 minut, aż ogórki puszczą soki. Ogórki przyprawić pieprzem, wlać 1/2 łyżeczki octu, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać lekko chłodne (ja używam zimnej śmietany, dzięki czemu mizeria jest idealna) w miseczkach do obiadu (np. do schabowego z ziemniakami

Passions hobbies life
Żelazny barszcz - chłodnik ogórkowy 216

Przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze.  Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną lub boczkiem, podsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody.  Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula(...)śmietany 18%  100 ml jogurtu gęstego 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól ok. 500 ml zimnej, przegotowanej wody Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki jak na sałatkę. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka. Koperek posiekałam. Wymieszałam ogórki, cebulę, koperek, śmietanę i jogurt.  Najlepiej zrobić to w głębokiej misce lub garnku.  W następnym kroku dodałam zimną, przegotowaną wodę

Ze smakiem bez glutenu
Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 191

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)wiedziałam, że kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie

MyCookBook.pl
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 157

dań ze zdjęć w gazecie. Doskonale rozumiem tę sytuację, ale jednak rodzi się pytanie - kto zjada porcje ze zdjęć?! Ja postarałem się podać żonie lepiej niż na fotografii! Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry(...)pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć na talerzu, skropić dobrą oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kapustę wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ułożyć na środku buraczkowego carpaccio. Lekko zwinięte plasterki łososia ułożyć na wierzchu piramidy. Skropić lekko cytryną. Całość udekorować koperkiem

zadanie-gotowanie
Kotleciki mielone z pęczakiem 238

tego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

bistro mama
SAŁATKA MAKARONOWA Z SALAMI, KABANOSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 197

  Nie było nas. Zupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko

OliveandThyme
Surówka z kiszonej kapusty 174

Większość z nas ma swój wypróbowany, domowy sposób na surówkę z kapusty kiszonej. Ja dziś proponuję w nieco odmiennej formie- z chrzanem. Wyszła pyszna! Składniki: ½ kg

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z cukinii z kalarepką 370

Kalarepka w tym roku bardzo obrodziła.Cukinia też ma się dobrze. Mimo chłodnych wieczorów i ranków zawiązuje nowe owoce i nie nadążamy z jedzeniem. Poniżej przedstawiam

Weekendy w domu i ogrodzie
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami 191

Składniki:   1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek   2

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal) 178

Pyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza

e-PrzepisyKulinarne
Obiadowa sałatka z brokułów i papryki 435

Kolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz

Kuchnia Ellie
C - Mango w limonkowo-imbirowym sosie 196

Z weekendowych zakupów przytaszczyliśmy mango. Trochę niedobra ze mnie mama, bo nie pozwoliłam go zjeść, dopóki nie wyszperam jakiegoś fajnego pomyłu, na jego kulinarne wykorzystanie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II 698

Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Danie jest dietetyczne i lekkostrawne, a przygotowanie szybkie i bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Gotowanie na parze jest najzdrowsza formą obróbki termicznej. Produkty przygotowane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas tradycyjnego gotowania. Tak przygotowany filet nie zawiera szkodliwych tłuszczów, jest idealny dla małych(...)dzieci, osób z dolegliwościami żołądkowymi i będących na diecie. Delikatne mięso kurczaka świetnie komponuje się z warzywami, surówkami i jako składnik sałatek, zatem idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm. Pierwsze 4 dni diety to dania przygotowane bez grama tłuszczu, dlatego parownik bambusowy bardzo się przyda. Wystarczy parę przypraw i ziół, a obiad będzie smakował znakomicie. Temat diety powrócił

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanapka ze szparagami i łososiem 177

Białołęce w Warszawie. Jeśli mieszkacie w okolicy lub w Warszawie a jeszcze nie znacie tego miejsca, musicie je odwiedzić koniecznie. Co z nich robię. Już same są pyszne po lekkim zblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia(...)miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kanapka ze stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia

nietylkopasta.pl
Solidnie "pochrzaniona" sałatka z jajkiem i białą kiełbaską 177

tyle talerzy ilu gości się spodziewacie. Może wymaga to nieco więcej zachodu, ale dzięki temu danie będzie wyglądało schludniej. Martwicie się, że nie każdy może mieć ochotę na taką sałatkę? Nieskromnie napiszę- nie sądzę ;) Składniki na 4 porcje: 2 solidne garście jarmużu lub dowolnej sałaty 8 rzodkiewek  ok. 10 cm świeżego ogórka 4 jajka 200-250 g białej, sparzonej(...)Cebule kroimy w cienkie plastry. Zalewamy octem i olejem. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i 1/3 łyżeczki soli. Odstawiamy na kwadrans do zamarynowania. Mieszamy chrzan z majonezem, dodajemy mleko, by lekko rozrzedzić sos. Doprawiamy odrobiną soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy obieramy. Kroimy dowolnie, na połówki, w ćwiartki lub ósemki. Kiełbasę kroimy w plastry. Rzodkiewki kroimy

Pichceniomania