szybką przekąskę. Ciasteczka są naprawdę przepyszne, takie kruche i mocno serowe. Bardzo często je piekę nie tylko do podjadania, co niesamowicie wciąga, ale też jako dekoracja różnych przystawek oraz sałatek. Polecam! (około 35 sztuk w zależności od wielkości) 130g mąki pszennej 100g serka topionego (dowolny smak) 70g masła/margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka(...)posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posypać ulubionymi przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny
Di gotujeKanapki z kotletami, pieczonym mięsem rządzą :) np. kanapki z mielonym, z pieczonym indykiem, rostbefem. Dziś wróciłam późno do domu, więc zrobiłam chłopakom na szybko kanapki z
Cytryna&Co.Kiedyś na wyjeździe przez pomyłkę i trochę z ciekawości kupiliśmy ze znajomymi czarną sól kala namak zupełnie nie wiedząc co to jest. Niechcący posoliliśmy nią sos
Cytryna&Co.przeciwników. Jeśli lubicie ich smak, ale obawiacie się składu takiej zupki, polecam Wam wyszukać na sklepowych półkach makaron noodles z dobrym składem i jego użyć do przygotowania sałatki. Sałatka jest smaczna i kolorowa. Wychodzi jej duża porcja, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem na różne rodzinne uroczystości czy spotkania. 6 dużych jajek 250 g makaronu noodles 1 puszka kukurydzy(...)najlepiej takiej bez skórki, ja kupuję w lidlu) 2 małe pory 3-4 czubate łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ja rozkruszyłam lekko makaron do miski, zalałam go wrzącą wodą i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem; następnie odcedziłam). Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy
Smaki Na Talerzubudyniową… ale sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same(...)powtórzę ten przepis, ale np. z innymi owocami lub wrzucę bakalie, na spód ułożę biszkopty Przepis na ten ciekawy sernik, który robiłam po raz pierwszy z serków homogenizowanych i lekko zmodyfikowałam znalazłam u Ani na blogu. No nie mogłam go pominąć, od razu skompletowałam składniki, wyjęłam kuchenną rózgę i zaczęłam kręcić! Rada Ani: Jeżeli Twój piekarnik jest mały, szybko podpieka
Zasmakuj KuchniNazwa sałatki w zasadzie mówi o niej wszystko. W niej zawarte są bowiem główne jej składniki. Kolejny raz potwierdza się powiedzenie, że mniej znaczy więcej:) Sałatka jest wyśmienita. Bardzo delikatna. Po nocy spędzonej w lodówce, jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam. 7-8 dużych jajek 2 puszki tuńczyka (u mnie w sosie własnym) 200g żółtego sera 1 cebula majonez Jajka gotujemy(...)białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem. Tuńczyka (po lekkim odsączeniu) lekko rozdrabniamy widelcem. W salaterce układamy warstwowo: połowa białek połowa żółtego sera połowa tuńczyka warstwa majonezu druga połowa białek cebula druga połowa żółtego sera druga połowa tuńczyka warstwa majonezu
Smaki Na TalerzuPyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)sera grana padano sól, pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki
Monia miesza i gotujebrokułów. Z pysznym , kremowym sosem na bazie majonezu, musztardy francuskiej i miodu. W lżejszej wersji możecie zastąpić połowę majonezu jogurtem naturalnym. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do polania sałatki, polecam wykorzystać go np. do kanapek. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 brokuła 4 jajka 1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat garść pomidorków koktajlowych 100 g sera feta DRESSING(...)musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 1/2 ząbka czosnku / startego na tarce 3 łyżki soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze, aż będzie al dente (około 5-7 minut). Uważamy, aby nie rozgotować. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą. Jajka wkładamy do rondelka z letnią wodą
cool and mintySałatkę z tuńczyka robię od lat i nigdy nie znudzi się mi i mojej rodzinie. Jest pyszna i sycąca. Chętnie zabieram ją na śniadanie do pracy. Tak na prawdę sałatka ta świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację, czy też przekąskę na imprezy okolicznościowe. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 100 g ryżu (1 torebka) 1 cebula(...)konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wsypać do miski i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać, z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę
Passions hobbies lifePrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze(...)mnie laskowe) 4 - 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego (u mnie sok z cytryny) 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Pęczak gotowałam w lekko osolonej wodzie około 20 minut (do momentu, gdy wchłonął cały płyn), odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Brukselkę umyłam i oczyściłam z uszkodzonych liści, drobno poszatkowałam. Pomarańcze dokładnie umyłam, z jednej starłam
babka w formieDziś coś bardzo szybkiego do przygotowania czyli Camembert w panierce, nie jest to lekka potrawa ale za to przepyszna. Camembert w panierce Składniki: - 2 Camemberty - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę(...)się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego
Kulinarne życiesama zajmuję się innymi rzeczami. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka(...)łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki. Jajka włożyć do zimnej wody
Kuchcik gotujeBardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo(...)Przygotować większy półmisek i składniki układać warstwowo, kolejno: porwana sałata, lekko posolić, kalafior podzielony na mniejsze różyczki, jajka pokrojone w grubszą kostkę, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, lekko posolić pomidory pokrojone w grubrzą kostkę, polać sosem majonezowo śmietanowym (śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami majonezu), na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego
W kuchni u Monikidrugi dzień choróbska, które mnie ostatnio męczy postanowiłam przyrządzić sałatkę ze szpinakiem i awokado. Jak się szybko okazało jest nie dość, że baaardzo syta to podobno najlepsza the best ever i forever :) Koniecznie musicie spróbować! paczka świeżego i umytego szpinaku ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej lub bekonu awokado garść uprażonego sezamu garść uprażonych płatków migdałów garść suszonej żurawiny olej(...)orzechów pistacjowych sok z cytryny sól, pieprz Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynki lub bekonu. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą
Marder&Marder ManufactureWielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca do jej przyrządzenia, prawda? Składniki: 3 marchewki 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonego groszku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki gotujemy, studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry układamy na półmisku lekko solimy. Oliwki kroimy na połówki, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z pozostałymi składnikami przyprawiając solą, pieprzem oraz cukrem. Wykładamy na ułożoną marchewkę dekorujemy majonezem. Smacznego
kgwjanczewominutach - surowy. W tym czasie - podsmażamy na kapce oleju migdały - na małym ogniu i trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią lekko - ściągamy z ognia. Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością(...)piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym(...)odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś sałatką
Jadło i czytadłoSałatka migdałowa, na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie że nie ma nic wspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 4-5 średnich ziemniaków 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony(...)minut do gotującej się osolonej wody. Cedzę go przelewając zimną wodą. Jajka gotuję na twardo i kroję w większą kostkę a płatki migdałowe prażę na suchej ceramicznej patelni na lekko złoty kolor. Ugotowane i ostudzone ( po prostu zimne) ziemniaki kroję w nieduże nieregularne kawałki. Wszystkie te składniki łączę dodając puszkę kukurydzy i łyżkę soli czosnkowej i mieszam dodając również
Mechanik w kuchniświątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Składniki: 1 parówka 1 duże jajko lub 2 małe 1 mały pomidor 1 łyżeczka śmietany 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę. 2. Na parówkę wykładamy pokrojonego(...)kostkę pomidora. 3. Na pomidora delikatnie wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy. 4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem. 5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego!!! Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Kuchnia domowa Anipuszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki śledzia rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajka pokrojone w drobna kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Sałatka choć smaczna to wcale fotogeniczna nie była. Po wykonaniu kilkudziesieciu zdjęć wreszcie się udało coś uchwycić. Z pomocą przyszły mi ozdobione pięknymi kwiatkami talerzyki ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Nie lubię białych(...)talerzyki od razu wpadły mi w oko. Talerzyki oczywiście są w komplecie-6 szt, w kształcie kwadratu o wymiarach 20x20. Talerze SMART COOK wykonane są z lekkiego i wytrzymałego tworzywa o mlecznej barwie. Bardzo łatwo się myją a po umyciu i osuszeniu na suszarce do naczyń nie tworzą się na nich żadne smugi. Bardzo przyjemnie się z nich
Monia miesza i gotujeWitam Was kochani! Dzisiaj ze zdjęcia spogląda na Was sycylijskie słońce, czujecie jego ciepło? :) Oba składniki pysznej sałatki pochodzą z Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu. Fenkuł i pomarańcza Tarocco. Fenkuł, czyli po prostu koper włoski. Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem. Nie wiecie(...)tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko piekący, jak anyż. Na początku był uprawiany tylko do celów leczniczych. W mitologii greckiej nawet znajdziemy informację, że Prometeusz, kiedy wykradł ogień Zeusowi schował go w łodydze tego warzywa! Z kolei Piliniusz Starszy w swoim dziele
Pora coś zjeśćbezpretensjonale. Czasami jednak potrzebna jest nam jakaś inspiracja, żeby wiedzieć co kupić i co zaplanować na wyjście na grilla czy odwiedziny znajomyc. Jakie są moje ulubione letnie przepisy na lekki obiad na upały albo na letniego lenia? Zobacz w tym wpisie, albo w zestawieniu przepisów na piknik . Chłodnik z melona Lato to w końcu czas melona i arbuza. A taki(...)łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Przepis na chłodnik z melona Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami. Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli Lato to też czas sałatek, które pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś
Ugotowane pozamiataneognia i ostudzić. Do tartej marchewki dodać olej migdałowy i zimne, uprażone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać i gotowe. Migdałowa surówka z marchewki jest gotowa do podania. Olej migdałowy ma lekko słodki i mocno migdałowy smak, który doskonale uwypukla smak marchewki. Na prawdę świetnie się z nią komponuje. W dodatku dzięki temu, że olej jest tłoczony na zimno, a migdały wcześniej(...)płatki migdałowe. Surówkę można przyrządzić również w wersji z orzechami laskowymi i olejem z orzechów laskowych . Jestem zachwycona olejami z orzechów. Z pewnością będę je dodawać do surówek i sałatek, którym jadam sporo. 1 porcja to ok. 165kcal , węglowodany: 11g, białko: 4g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,5WBT SMACZNEGO! Artykuł Migdałowa surówka
Dietolog