lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:337/588)

Hummus z bobu 138

spróbowałam, odkryłam dla siebie nowy, ciekawy smak i mnóstwo możliwości wykorzystania go w potrawach. Najprościej byłoby ugotować i podać bób z masłem i bułką tartą, ale można przecież zrobić sałatkę, jajecznicę, pierogi, zupę. Jak każde warzywo strączkowe, bób też świetnie nadaje się do przyrządzania wszelakich past, wiec ostatnio zajadamy się hummusem z bobu. Przepis jest prosty, a przygotowanie pasty zajmuje(...)bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu  sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę. Gdyby pasta była za gęsta, podczas

Obiad gotowy
Sernik na jogurtach greckich 167

piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE(...)TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik na jogurtach greckich pochodzi

Blog z Apetytem
Sałatka z bobem i włoską nutą 128

Szybka w przygotowaniu, zdrowa , bogata w witaminy sałatka z młodym bobem, wyrazistymi kabanosami, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym to znakomita propozycja drugiego śniadania. Składniki: 800g młodego bobu 150g wieprzowych kabanosów 7 sztuk suszonych pomidorów 20 czarnych oliwek 1 pęczek natki z pietruszki 2 gałązki kopru sól Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać. 2. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Czarne oliwki pokroić na połówki, a kabanosy w małe plasterki. 4. Dressing: Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna sałatka jajeczna z porem i pieczarkami 180

dzieckiem i jeździliśmy do babci w czasie wielkanocny zawsze można było ją znaleźć na stole. Prosta w składzie, szybka w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Jeśli chcecie by sałatka mogła dłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży(...)śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą. Do miseczki przekładamy pieczarki

Życie ze smakiem
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 147

fenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Proporcje na kawałek łososia o wadze ok 1 kg 1 kg łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli 1 szklanka cukru 2 łyżki ziaren(...)pomarańcza- skórka starta na drobnej tarce 1 cytryna- skórka starta na drobnej tarce P rzy pomocy ostrego noża zdjąć skórę z łososia. Usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli istnieje. W moździerzu lekko rozetrzeć ziarna kolendry i fenkuła. W misce wymieszać sól i cukier. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ziarna kolendry i fenkuła. Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Przygotować duży arkusz

olalacooking
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ 169

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 25 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, mała cebula, 1/2

JejKuchnia
Ciasto makowe - Piegusek 260

Okres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu

Kuchnia Łukasza
Tarta z kremem matcha i figami 178

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z morelami, rukolą, serem owczym i nerkowcami 189

Składniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi

Gocha gotuje!
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 190

Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Buraczki z papryką na słodko 134

Uwielbiam buraczki, więc obowiązkowo muszą znajdować się one - w grafiku moich przetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć(...)Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut. Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia

Di gotuje
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami 163

przyprawiam świeżym pieprzem i oregano. Odstawiam na bok. Pieczarki opłukuję z drobnych zanieczyszczeń w sitku i pod bieżącą wodą. Kroję na ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju na lekko rumiano, pod koniec dodaję łyżeczkę masła. Gotowe pieczarki przekładam do miseczki a na patelnię od razu daję nieco oleju i układam kawałki polędwicy obsmażając dosłownie po 2 minuty z obu stron(...)śmietanę zmieszaną z sosem sojowym, poszatkowaną natkę pietruszki i pieczarki. Całość mieszam i gotuję aż do zgęstnienia sosu co chwilę mieszając.  Podać proponuję w towarzystwie młodych ziemniaczków i sałatki z sałaty z gęstą śmietaną i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego

Mechanik w kuchni
Kolorowa sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku 162

Niedziela, słońce i kolorowe śniadanie. Czego więcej potrzeba. I tak dzisiaj kolorowa propozycja śniadaniowa – sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo Pęczek szczypiorku 2 pomidory średniej wielkości 10 pomidorków koktajlowych Majonez Słodka śmietana Sól Pieprz Wykonanie: Jajka i 2 pomidory kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cząstki. Kilka łyżek majonezu mieszamy(...)śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklanej misce układamy warstwowo jajka, szczypiorek, pomidory w kostce ( jajka i pomidory lekko solimy i posypujemy pieprzem )majonez. Ponownie jajka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe i majonez. Górę dekorujemy kilkoma cząstkami pomidorków koktajlowych i szczypiorku. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Omlet jaglany z wanilią 235

Hej! Wracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka a'la Cezar 289

zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz  Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty(...)paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich "górkę". Na warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy

Mój Smak na Życie
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 154

Dostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory(...)pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.  Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego ;) Może Włosi obraziliby się z takiej profanacji pesto, może

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świderki z kurczakiem 161

łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa(...)umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1)        na   zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka  Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam

Świat Smaku
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 173

pietruszki, 1 ły ż eczka czarnuszki, 5 du ż ych kaparów, (kilka podsuszonych pomidorków wcze ś niej przygotowanych), sos: 2 płaskie ły ż eczki Vegety Natur do sałatek i dipów ,  3 ły ż ki oliwy z oliwek, 1 ły ż ka octu z białego wina, do smaku. 2 ły ż ki wody. Przygotowanie: Pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połow(...)Natur do mozzarelli i pomidorów. Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp. 130°C ok. 40 min, czas zale ży  jest od ich wielko ś ci. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy. Rolady: Umyt ą , osuszon ą rukol ę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczaj

Moniki Smakołyki
Tarta z kremem matcha i figami 106

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Cztery Fajery
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 208

Bardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego

Kuchnia Łukasza
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 395

paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można(...)czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Mini tortille to smakołyk, który zazwyczaj znika w mgnieniu oka z każdego talerza, a skomponowane ze świeżych warzyw będą dodatkowo wyjątkowo zdrowe. 5. Sałatka Nie może zabraknąć jej na żadnej imprezie – sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na ciepło lub jako osobna przekąska. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej głównie z warzyw (wtedy

Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 203

Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem

Jadło i czytadło
GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM 220

kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone(...)mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę

Walijskie Pichcenie
Sałatka z jajkiem, serem camembert z ziołami, słonecznikiem, pomidorkiem i rukolą 158

Uwielbiam rukolę, mam nadzieję, że Wy też, a jak nie, to możecie ją zastąpić np. roszponką. W tej sałatce znajdziemy oprócz rukoli, ser camembert z ziołami prowansalskimi, pomidorki koktajlowe, jajka i słonecznik. Szybko i smacznie :-). Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie rukoli 4 jajka około 10 pomidorków koktajlowych ser camembert z ziołami prowansalskimi 2 garście słoneczniku 1. Jajka gotujemy(...)twardo, ser kroimy w kosteczkę, pomidorki na połówki. Rukolę myjemy, przekładamy do miski. Jajka po ugotowaniu kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, możemy lekko skropić oliwą z oliwek extra virgin. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z tuńczykiem na białkach 148

białek  puszka tuńczyka kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku 5-6 listków czosnku niedźwiedziego 3 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 3 łyżki majonezu sól pieprz Białka lekko rozmącamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu aż białka zupełnie się zetną, wtedy możemy je obrócić, chociaż nie ma takiej konieczności. Studzimy(...)resztę produktów, posiekany czosnek i szczypiorek, drobno pokrojone papryczki, rzodkiew kroimy w cieniutkie plasterki i rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy sałatkę z majonezem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 176

pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej i kolorowej sałatki. Ilość ostrej papryki podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki, to zawsze możecie dodać jej więcej. Rodzaju papryki też nie piszę, gdyż pewnie każdy ma swoją ulubioną. Składniki: 1 kg żółtych pomidorów(...)gorczyca ziele angielskie sól olej zalewa: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 szklanka octu spirytusowego 10% Ogórki umyć i pokroić w średniej grubości plastry. Posolić lekko, wymieszać i odstawić, żeby puściły sok - przynajmniej na 2-3 godziny. Pomidory opłukać i pokroić w plastry o grubości trochę większej niż ogórki. Papryczki opłukać i pokroić również w grubsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowe hamburgery 280

ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni(...)warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy

Domowy Smak Jedzenia
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 193

Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników(...)mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 856kJ/ 205kcal Białko 15,0g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g 0,6g Węglowodany w tym cukry

Emcia Pichci
Sałatka z zielonym ogórkiem i makaronem ryżowym 168

Składniki : zielony ogórek słoiczek suszonych pomidorów w oleju mała puszka kukurydzy biały ser typu włoskiego- Capri (połowa opakowania) ok. 5 dag makaronu ryżowego olej , sól Przygotowanie

Proste Potrawy
PIECZONY ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM TAHINI 159

Ekspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale

cool and minty
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 158

Chyba wszyscy lubią surówkę kapuścianą podawaną w chińskich jadłodajniach.  Za delikatny ale wyraźny smak, idealne współgranie z daniami chińskimi i przepyszną chrupkość.  Postanowiłam spróbować

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 272

Kolejna odsłona komosy ryżowej. Ma delikatny, charakterystyczny posmak. Do tego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić

Jaglusia
Surówka z dyni i jabłka 164

Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni

Trzeci talerz
Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej 180

Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A

Bernika - moj kulinarny pamietnik