lekkie dania - 4237 przepisów (strona:138/283)

Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 166

Wiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa. Składniki: pęczek szczawiu 1 duża marchewka 1 pietruszka 10 dkg selera cebula 3 liście laurowe 3-5 ziele angielskie 2 łyżki masła(...)minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo. Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut

Magiczna kuchnia Darii
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 205

uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone(...)podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i odrobinę startego grana padano. Makaron dokładnie łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy płatkami startego grana padano i posiekaną natką pietruszki

kulinarnyJa
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 165

Jakim więc cudem obcy ludzie znaleźli się w tym samych hotelu tysiąc kilometrów od domu? Pozostaje to dla mnie zagadką, a może zrządzeniem losu. Sympatyczni są, po powrocie do Danii rozmawialiśmy kilka razy, może kiedyś spotkamy się znowu. Planują bowiem kolejną wycieczkę do Polski, tym razem w góry - tak im się spodobało. Cóż, niezbadane są wyroki losu. A teraz czas(...)rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny. Sernik cytrynowy z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 193

nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu i wymieszać. Dodać gorący makaron i wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą(...)podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami. Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z białym serem i smażoną śmietaną 384

penne; 250 g twarogu półtłustego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka masła; 2 - 3 łyżki białego cukru; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Na rozgrzane na patelni masło wlać śmietanę i podsmażać, aż do jej zwarzenia i delikatnego zezłocenia ( etapy podsmażania śmietany - autor: Kuchenne zapiski(...)podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego. Danie można podawać oprószone cynamonem. Źródło przepisu:   Kuchenne zapiski Edyty

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 256

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior(...)pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry

głodny alergik
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 239

aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 50 ml letniej wody 135 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do  wyrośnięcia. Również(...)będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy

Kulinarne przygody Gatity
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 194

dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 300g) lub pszennej - 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części(...)powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babka piaskowa, cytrynowa 390

margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego(...)cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera). Wyłożyć do formy babkowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160-170 C) przez ok. 1 h 20-30 min (wg przepisu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 274

koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki(...)cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.  Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kotlety mielone z dodatkiem musztardy i otrębów 186

Kotlety mielone można zrobić na wiele sposobów..u mnie tym razem z dodatkiem musztardy i otrębów..pyszne były.. 1/2 kg mielonego mięsa  1 cebula

Moje domowe kucharzenie
Roladki drobiowe ze śliwką z dodatkiem Oleju Rzepakowego 181

Roladki drobiowe ze śliwkami to strzał w dziesiątkę, gdy tylko robię te roladki to znikają z talerza w mgnieniu oka, tak smakowite roladki smażę na Oleju

Kuchnia Danusi
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 197

             Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej

Proste Potrawy
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 194

Dzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może

Pora coś zjeść
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 155

się zmieniło. Ale co? Dlatego kiedy przygotowałam pierwszy raz tę zapiekankę, a chłopaki stwierdzili, że jest świetna od razu zapisałam, co i jak robiłam po kolei. Jest naszym kolacyjnym daniem stosunkowo często i jak dotąd nie znudziła się jeszcze. Zachęcam do wypróbowania. Z podanej ilości składników robię zapiekankę w formie wielkości ok. 22 cm na 35 cm. To daje(...)łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz

I tu będę miała takie te
Tofu i sos słodko-kwaśny, jedzenie w Kronikach Seinfelda 239

minut. Wystarczą: kasza (może być z poprzedniego dnia), gotowy sos słodko-kwaśny i wędzone tofu (trzeba je pokroić w paski i podsmażyć z obu stron na oleju, aż będzie lekko chrupiące). Na talerzu układamy: kaszę + sos + tofu. Gotowe :).  P. S. Pomysł z książki Pokochaj wegetarianizm Elżbiety Kowalewskiej. Od dawna chodził mi ten pomysł po głowie, więc(...)możecie, obejrzyjcie oryginał (angielski amerykański). http://gawker.com/ Jedzenie gra tu główną rolę, drugoplanową lub jest całkiem w tle. Niektóre odcinki mają nawet tytuły pochodzące od nazw produktów żywnościowych lub dań, np.  The Big Salad ,  The Soup Nazzi ,  The Butter Shave  lub  The Junior Mint .  Oczywiście skupię się na posiłkach i przekąskach wegetariańskich

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 269

kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej

Karo in the Kitchen
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 206

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół  łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli(...)sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy

W kuchennym oknie Ewy
Dżem dyniowy z pomarańczami 213

wielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z  dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...  Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował  stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego(...)cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody ! Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone

Kulinarne przygody Gatity
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 158

tylko ze względu na jego wartości odżywcze. Niechętnie podchodziłam do jakichkolwiek pomysłów nadania mu wyjątkowego smaku i nie wierzyłam, że można to faktycznie uczynić. Cóż, dzisiaj się to zmieniło ;) Dałam tofu szansę, a ono mnie nie zawiodło. Składniki: 1 kostka naturalnego tofu (około 180g) 1/4 filiżanki sezamu 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka i około(...)zmienią kolor na jasnożółty. Na suchej patelni prażymy także sezam. Nie można robić tego zbyt długo i trzeba mieć na niego cały czas oko, ponieważ szybko się przypala. Gdy lekko zbrązowieje, ściągamy go z ognia i wsypujemy do miski. Mieszamy go ze szczyptą cynamonu. W małym rondelku zalewamy łyżeczkę siemienia lnianego dziesięcioma łyżeczkami wody i gotujemy je. Gdy zawrze, trzymamy

Weganizm infantylny
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 306

mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki     (miękkie wnętrze(...)będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą

Smaczne Zdrowe
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 214

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 165

grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy(...)wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Mięso/ rybę wyjmujemy. Warzywa wyciągamy, lekko przestudzamy. Wywar rybny przecedzamy (ości!). Do garnka w wywarem wrzucamy obrane ziemniaki przekrojone na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Ugotowane prawie do miękkości ziemniaki wyciągamy. Wszystkie warzywa ścieramy

Pociąg Do Kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 343

Kolejne smaczne, w miarę szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy(...)Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz z powstałym z gotowania sokiem, podsmażone pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sola po grecku 161

szczerze, że ja też. Kuchnia jednak tak często zadziwia swoimi nazwami sugerując coś zupełnie innego, że chyba nie zawsze warto zagłębiać się w etymologię znaczenia danego wyrazu. Najważniejsze, że danie jest proste, smaczne i ma rzeszę zwolenników w naszym kraju. Bardzo wiele osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje(...)szklanki wody  olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa  korzeniowe myjemy, obieramy  i ścieramy na tarce  o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy

Gosia gotuje
Ptysie z łososiowym musem 225

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam

UgotujmyTo.pl
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 200

Lubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic  z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej

Z Majeczką w kuchni
Jesienne babeczki z jeżami 289

przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę. Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli(...)szprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy - jak wygląda można zobaczyć w tym wpisie) lub zwykłego noża do masła. Warstwa kremu powinna być na tyle gruba, żeby dało się do niej przyczepić jeża. Jeże i ewentualnie inne ozdoby - małe jabłka, grzybki czy kolorowe liście przyczepiamy na babeczkach pokrytych kremem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 176

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.  Potrawa jest bardzo

Walijskie Pichcenie
Japońskie koreczki 279

rukolowy drink nie może zostać zakwalifikowany ani jako przystawka, ani jako deser.  Więc potraktuję go jako słodki dodatek do całego zestawu.  Na 2 pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie.  Jest to omlet japoński podany w formie koreczków  z boczkowym czipsem.  Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną(...)smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka. Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy na brzegu patelni, po czym wlewamy kolejną porcję masy jajecznej, tak, aby połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna porcja zaczyna

Malinowe Pocałunki
Suszone pomidory 281

Świetny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej użyć pomidorów niedużych i mięsistych, np. Lima. Korzystałam z przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga  Marta Gotuje . Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów.   Składniki: 3 kg pomidorów(...)pieczenia. (Wyszło mi dwie blaszki.) Oprószamy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy octem balsamicznym i odrobiną oleju.  Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, ustawiamy termoobieg i uchylamy lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę. Po godzinie, na każdym pomidorze układamy plasterek czosnku, zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy dalej. Suszenie trwa dość długo, mi z przerwami zajęło

Czerwona Porzeczka
Pełnoziarniste pancakes z malinami 241

tego maślankę, olej i aromat. Zostawiłam na 1/2 godziny i po tym czasie nakładałam łyżką po 3 niewielkie placuszki na dopiero co zakupioną patelnię specjalnie naleśnikową:) Pierwsza partia lekko zaczęła dymić, ale ostatnia wyszła już pięknie! To pewnie kwestia dostosowania się do nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje(...)dodałam. W każdym razie  placuszki zjadłyśmy z córką z wielkim smakiem. Tylko naiwnie sądziłam, że będzie z tego obiadek słodki, hehe. Tymczasem ledwo za deser obleciało;) Aby danie było zgodne z I fazą Montignac zamiast jajka należy dodać samo białko. Komentarze Gość: veggie, public79724.cdma.centertel.pl 2011/09/15 14:33:41 naleśników nigdy dość, uwielbiam pod każdą postacią, a twoje wyglądają

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makaron z tuńczykiem i warzywami 384

Miałam mały problem - do jakiej kategorii zaliczyć to danie?? Jest dość sycące więc śmiało można je podać na obiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów(...)cytryny. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez

Z miłości do słodkości
Bitki z karkówki 177

Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak(...)lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy  ocet jabłkowy Mięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące. Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej

prawdziwe jedzenie
Sernik marmurkowy bez pieczenia 2447

dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g  jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki * 200 g  śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g  stopionej białej czekolady * 100 g  stopionej gorzkiej czekolady  Użyłam tortownicy o śr. 21 cm. Pokruszyłam ciastka, dodałam stopione masło, zmieloną czekoladę(...)wmieszałam w całość. Masę podzieliłam na 2 części, dodając do każdej inną, wcześniej roztopioną i przestudzoną, czekoladę. Szybko wymieszałam i nakładałam łyżką kupkami na przemian na spód sernika.  Lekko na koniec zamieszałam czubkiem noża po wierzchu, żeby uzyskać marmurkowy wzór, jednak u mnie wyszedł bardziej warstwowy niż marmurkowy;) Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, ale stężał dobrze dopiero

Zdrowa Kuchnia Sowy
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 219

   Dziś kolejna wersja z wielu uwielbianych przez moją Rodzinkę sałat. Można ją przygotować z samej sałaty lodowej jak również z mixu różnych sałat. U

Smaczne Zdrowe
Spaghetti a`la Carbonarra z Tuńczykiem 221

składniki. Dziecko na wieść co będzie na obiad aż podskoczył z radości. Danie pyszniutkie. Danie szybciutkie. Wbrew pozorom bardzo sycące. Polecam, zachęcam Was abyście zrobili to danie w domu, oczywiście jeśli lubicie tuńczyka ;) Składniki na 2 porcje: 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam  La Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)smażenia dodajemy pietruszkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ale musimy zostawić sobie około 5  łyżek wody, którą wlewamy do miseczki z kremówką i żółtkami. Odcedzony makaron z powrotem wkładamy do garnka, który stawiamy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania