lekkie dania - 4237 przepisów (strona:132/283)

Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 282

Dziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce

Be Fit Be Strong
Kotlet paryski 310

Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku

Gosia gotuje
jajecznica na kiełbasce 131

Dzisiaj jak na razie najbardziej burżujska wersja jajecznicy. Składniki: -jeden kawałek kiełbasy "taki o" -trzy jajka -sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kawałki podsmażamy

Tanie przepisy studenckie
Domowy burger z sadzonym jajem 260

temu sprzyja. Wstałam wcześniej i przygotowałam nieco podkręconą wersję pospolitej kanapki. I tak oto powstał domowy burger z jajem sadzonym, którego mój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :)  Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury -   1 cebula(...)chwilę w piekarniku.  2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3.  Na patelni smażymy cebulkę, a na niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu:  - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki

Sajkofanka smaku
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 356

Bardzo lubię sałatki makaronowe z wędzonym kurczakiem, są smaczne i syte. Mogą stanowić dodatek do dania lub danie samodzielne. Dziś kolejna wariacja takiej sałatki, której podstawę stanowi drobny makaron i kurczak, a uzupełnienie stanowią głównie pomidory, bo zostały wykorzystane do sałatki aż trzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły(...)kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z jarmużem i pieczarkami 175

Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.  składniki na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)smażenia przygotowanie ciasto przygotować zgodnie z  tym  przepisem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie, lekko posolić i popieprzyć, odłożyć na bok  Przygotować jarmuż. J armuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć

Stare Gary
Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana 131

przygotować dwa dni wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem, ale mjejmy nadzieję, że już nie długo… Zapiekanka z bakłażana – składniki:-4 bakłażany-250 g mozzarelli(...)świeża lub suszona1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć z obu stron na patelni grilowej lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut, odwracając

UgotujmyTo.pl
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 553

mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem(...)wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić.           wersja z rodzynkami Można zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
ETON MESS 191

bezy i bitej śmietany.  Historia tego deseru głosi, iż podczas transportu bezowego deseru na piknik w Eton, został on zmiażdżony przez biegającego ...  labradora :)  Pozbierano co się dało i tak powstał ten słodki, pyszny  bałagan :)  Oczywiście tradycyjne truskawki możemy zastąpić innymi owocami: borówkami, jeżynami, malinami a nawet kiwi. Nie będzie klasyki, ale ... na pewno będzie równie(...)delikatnie podgrzewamy. Ja w mojej wersji po prostu kroję truskawki na kawałki i nie posypuję już cukrem, gdyż dla mnie jest on i tak bardzo słodki. Więc nawet lekko kwaskowe truskawki przełamują słodycz bezy i śmietany.Truskawki odstawiam na bok, aby puściły sok. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder. Fajnym pomysłem (podpowiedzianym mi przez mamę) jest dosypanie podczas

Walijskie Pichcenie
Szarlotka owsiano - razowa 204

szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom.... Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę. Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny  2 jajka 1 kg szarej renety(...)godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp

Anioły w kuchni
Turecki fez. 142

części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć. Bułkę  tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek. Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę(...)Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować  olejem i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180 oC  30 minut

Kulinarny karnet Christophera
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 223

Witamy Was wieczorową porą.  Dzisiejszy dzień był zdecydowanie tym chłodniejszym. Nie ukrywamy, że bardzo chciałybyśmy, aby ciepłe dni powróciły, ale niestety trzeba się liczyć z

Symfonia Smaków
Roladki drobiowe z bananami z dodatkiem Oleju Rzepakowego 202

 Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3  i dlatego używam go do smażenia, bo jest bardzo zdrowy. Roladki drobiowe z bananami z dodatkiem

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z makaronu ,do góry nogami 184

Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia -soczysty pomidor -oregano,bazylia,oliwa z oliwek -szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach -parmezan Ugotuj makaron, jaja zmiksuj ,posól, dodaj troszke pieprzu .Wlej do makaronu, wymieszaj aby powstała masa makaronowo-jajeczna. Na dno naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel(...)oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić u góry i odstawać od brzegów formy. Wyciągnij z piekarnika i po lekkim przestudzeniu obkrój brzegi nożem , połóż na wierzch duży i płaski talerz i energicznie odwróć naczynie do góry dnem tak by talerz zanlazł się na spodzie a naczynie na górze. Wyjdzie

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 201

miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych  - dałam czekoladę gorzką roztopioną   Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia. Wg przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat i cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam(...)wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam do wyrobu ciasteczek:) Wyszło mi dokładnie 26 ciasteczek, które umieściłam, przyklepawszy lekko kulki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki przypłaszczałam jeszcze dodatkowo łyżeczką w trakcie ich pobytu w piekarniku, ponieważ wydawało mi się, że są za wysokie. Piekłam w temp

Zdrowa Kuchnia Sowy
Paszteciki z kapustą i grzybami 372

Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej,  1 szklanka suszonych borowików,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka przyprawy do dań z kapusty,  3 cebule,  2 liście laurowe,  2 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta(...)odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo: jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec ok. 25-30 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Tort lodowy brownie snickers 250

Takie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema(...)użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smak dzieciństwa - szyszki z ryżu 289

ryżu i krówek   Składniki ok 1 kg  krówek (tych ciągnących się) 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 2 łyżki kakao (myślę, że można dać więcej, bo ciemne za jasne wyszły;)   Krówki rozpakować z papierków - uwaga - przy tej czynności ich ilość może ulec drastycznemu zmniejszeniu!;) wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu(...)jednym opakowniu),  dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować szyszki. Super sprawdziły się przy tym zadaniu gumowe rękawiczki:) Uwaga: Chciałam, by moje szyszki były lekko wilgotne i stanowiły połączenie smaków zarówno ryżu jak i pysznych krówek, natomiast z powodzeniem możecie zwiększyć  ilość ryżu (nawet o połowę) jeżeli chcecie, by były mniej slodkie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 154

właśnie postanowiłam je nazwać. Wyobraźcie sobie delikatne, lekko słodkie kruche ciastka, między nimi różano-waniliowa masa nugatowa. I ten wyjątkowy, różany pazurek- pięknie różowa, lekko cierpka konfitura z płatków róży. Kuszące? To tak dla zupełnego wytarzania się w dekadencji dodam jeszcze cudowny wzorek, który w pracowni Stodoła pieczołowicie wycięli na wałku a ja wyrolowałam przed pieczeniem. Tak, żeby wizualnie też(...)zrobię?! Na szczęście czasem pojawia się głos rozsądku- w tym wypadku to był głos tulipanowcowej Marty. Krótko mówiąc- nawrzucała nam, przywołała do porządku i okazało się, że się dało się. I oto spotkały się dzidy marnotrawne, i nad różnymi mrożonymi specjałami, pitami i innymi orzeszkami nadrobiły zaległości. I nawet ta część mnie, która broniła się rękami i nogami przed zaburzeniem

les mirabelles
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 213

masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty ser W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma(...)piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" delikatnie boki pod spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada. Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym

Smaczne Zdrowe
Pikantna sałatka z cykorii z prażonymi ziarnami słonecznika 215

tłustości, domagają się czegoś lżejszego, prawda? Ciekawe ile wszamaliście pączków wczoraj? ;) Ja dzisiaj chcę Was namówić na sałatkę, którą można podać jako dodatek do drugiego dania, ale również jako samodzielne danie, na przykład zabrane ze sobą do pracy.  Cykoria to dość niepozorna roślina, jednak bogata w wiele cennych składników odżywczych. Jest też znakomita(...)właśnie to nadało im goryczy. Podobnie dzieje się z białymi szparagami, które też uprawiane są bez dostępu do światła. Tyle, że szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części i głąb znajdujący się w środku. Własnie to mleczko wydobywające się z głąba jest bardzo gorzkie. W zasadzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb litewski 180

wrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 g mąki żytniej chlebowej typ 650 300 g letniej wody (dałam więcej) 2 łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce(...)godziny. Również wieczorem zalewamy wrzątkiem otręby. Dodajemy do nich rozgnieciony w moździerzu kminek. Następnego dnia z pozostałej mąki odsypujemy 2 łyżki i prażymy na suchej patelni, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.  Do zakwaszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki, oprócz soli. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka sadzone inaczej 183

Jajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.  Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach.  Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk.  Na patelni układamy kromki bagietki

W mojej holenderskiej kuchni
Witam po przerwie, czyli elektryczne grillowanie;) 125

korzystać. Sama się dziwię dlaczego, skoro to tak fantastyczne urządzenie jest! Postawiłam go na ladzie i od tej pory - mając go pod ręką - codziennie na nim grillujemy. Wszystko co się da:) Nie miałam do tej pory przekonania do bakłażanów, wydawały mi się warzywem bez smaku raczej. Do czasu, aż takiego bakłażana w ramach eksperymentu wygrillowałam do postaci chipsa prawie(...)majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone pieczarki i kawałki papryki. W międzyczasie pokroiłam ogórka zielonego do zjedzenia na surowo  i zrobiłam gęsty sos.  Sos wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 435

Biszkopt genueński ( z przepisu Michel Roux "Jajka" , ø 20cm ) 7 5g mąki pszennej 50g kaka o 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek do pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze(...)tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com