się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)! Ciasteczka maślane Tuiles Składniki: 50 g masła niesolonego, miękkiego 50 g cukru pudru 1 jajko, 50 g mąki pszennej olej rzepakowy płatki migdałowe (opcjonalnie(...)cały czas. Jak otrzymamy już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
UgotujmyTo.plDzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste(...)szklanki mąki 2 duże jabłka 2 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy
Oryginalny smakSałatka jest naprawdę niezwykła, a może to dlatego, że nie trzymałam się ani miar ani wag i wykonałam ją po prostu na przysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie(...)zostawiłam na całą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam
Z Kuchni Do Kuchniprzyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego(...)świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut
Tajskie smakiPyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki(...)łyżeczki cukru wanilinowego Nutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić na 45 min pod przykryciem.Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, sól, olej, pozostałą mąkę wymieszaną z sodą
Praktyczna plnazywam spis powszechny lub ewentualnie remanent. Śmiejcie się ale jeśli czegoś nie spiszę i nie wezmę z polski będę musiała się obejść przez kolejne miesiące bez danej rzeczy a czasami bywa to bardzo niekomfortowe. Robiąc taką listę muszę przejrzeć zapasy produktów do pieczenia, których nie mogę kupić na miejscu, kosmetyki, chemie i oczywiście lekarstwa. Przejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie(...)przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia. A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła
ciastkarnia na kruchym spodzieszkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni) 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 2/3 szkl) mąki chlebowej 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej rodzynek Kresto] 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam) 8 g (1 ½ łyżeczki) soli 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao * dokarmionego(...)połączenia się składników. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę). Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym
Moje domowe kucharzenieDzień Dziecka ! Wszyyyystkim, bez żadnego wyjątku ---> mnóstwo radości! I olbrzymiego uśmiechu na twarzy, który nie znika nawet w najgorszych chwilach. Odrobiny dziecinady w sercu. Nie bądźmy stetryczali! Dajmy się porwać. Ekspresjom, uczuciom, emocjom. Dzieci są wspaniałe. Szczere, bezpośrednie i potrafią cieszyć się nawet najdrobniejszym głupstwem. I ta ich bezinteresowność. Zaprzysięgłam sobie, że nie wydorośleję nigdy(...)pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałam cukru pudru i ubijałam
W kuchni Karmel-itkiwielu wielu lat zebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora(...)wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu. Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać, pieprzem i przyprawą do mięs (nie solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk
Zgrabne Gotowaniesię spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat(...)którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę na łagodniejsze smaki. Tak, więc oto przed Wami w swej odsłonie kebab, który został oceniony następująco: „smakuje
Fabryka pomysłówSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu
Smakowite DaniaMini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna i delikatna polędwiczka wieprzowa zamarynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku. Mięsko bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Ja ugrillowałam na patelni grillowej, co trwało
Monia miesza i gotujeSezon grillowy trwa...a u mnie pyszna karkówka...Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem
Moje domowe kucharzenietygodnia jest już na wyczerpaniu, coś na co warto czekać i co poprawi nam nastrój. Dodatkowo, za każdym razem możemy przygotować do podjadania coś co pasuje do repertuaru na dany wieczór. Wersja druga - przygotowujemy maraton filmowy. Tutaj też można pokusić się o tematyczne przekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać(...)gdzie główny bohater miota się między karierą, rodziną, własnymi ambicjami i wyobrażeniami o tym kim być powinien, a tym kim tak naprawdę jest. Można obejrzeć jeśli mamy ochotę na lekką opowieść. Z czym serwować? Cubanos (!!) - to zapiekana kanapka, której sekretem jest wolno pieczona wieprzowina podana z piklami, serem i musztardą. Jeszcze jej nie robiłam, ale od kiedy obejrzałam film
W kuchni wieczorem