lekkie dania - 4237 przepisów (strona:129/283)

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 234

się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo

Wędrówki po kuchni
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 136

szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej(...)słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć  na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około 30 min( grzyby lubią przyklejać się nawet do najlepszej patelni). Dodać śmietanę

Gosia gotuje
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 141

plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki powinny być lekko zrumienione, a ser delikatnie spieczony. Sos : 1 opakowanie passaty 250 ml 8 żółtych pomidorków 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, pieprz(...)jeszcze chwilę razem dusimy. Gotowe :) Możecie dodać ostrej papryki lub chili, jeśli chcecie mieć ostry sos. Przyjęcie gotowe :) Co prawda nie na słodko, ale też bardzo smacznie. Zróbcie to danie, ponieważ jest naprawdę wyśmienite. Jest nieco pracochłonne, ale uwierzcie, naprawdę warto poświecić trochę czasu  i zakosztować tych pyszności. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Pomidorowy makaron z warzywami. 161

słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek ok. 2 łyżki i jeszcze chwilę razem podsmażamy.  Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień(...)rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień.  W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy sos z makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś 20 min. Szybko prawda ? Życzymy smacznego i miłego weekendu

vegetanie
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 194

Pizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu. Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację. Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki: Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej(...)mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz    Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut

Słodka Strona
Szwajcarska zupa serowa 361

prostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli(...)kromki o grubości około 1 centymetra, a następnie każdą z kromek przekroiłem na pół. Na patelni roztopiłem 30 gram masła i podsmażyłem na nim połówki kromek bagietki na lekko brązowy kolor. Zrumienione grzanki odłożyłem na bok. Od cebul dymek odkroiłem szczypiorek i posiekałem je na drobną kostkę. Na patelni rozpuściłem kolejne 30 gram masła, a następnie podsmażyłem na nim cebulę

Wyprawy kulinarne
Wytrawne ciastka alpejskie 215

najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów(...)plastry. Najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie.  Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich dwa średnie

Wyprawy kulinarne
Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką 216

pierwszy eksperyment myślę, że jest to najlepszy wybór. Krewetki wyszły naprawdę świetnie, super komponowały się z ostrą papryczka chili. Sosik jest niezwykle aromatyczny, smakuje doskonale z pieczywem. Samo danie jest ekspresowe w wykonaniu, ja jednak kupiłam krewetki w całości , i dużo czasu zajęło mi ich   wyczyszczenie. Jest to naprawdę żmudna robota, a na porcje dla dwóch(...)połowy cytryny ·        pęczek pietruszki ·        sól, pieprz Przygotowanie: Krewetki dokładnie oczyścić, usunąć pancerze i jelita ( krewetkę należy lekko naciąć wzdłuż całego tułowia i wyjąć ciemne żyłki ), dobrze opłukać. Jeśli kupujemy mrożone pozostaje nam jedynie odmrożenie J Czosnek   i papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć czosnek

Mania Gotowania
Majonezowa babka cytrynowa 206

mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę  łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)części ciasta kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu i mamy babę w fantazyjne wzory v   można do całości ciasta dodać kakao (zamiast części mąki dać kakao) i wtedy mamy babę czekoladową

Mia Cucina Sofieta
Smak dzieciństwa 164

blog suma summarum pozostaje gdzieś na uboczu. Obiecałam sobie, że z początkiem tygodnia wprowadzę nową organizacje pracy by zamieścić tu choć jeden przepis. W ten oto sposób dotrzymuje danego sobie słowa :-) Tym przepisem chciałabym jakby cofnąć czas, a wszystko dlatego że na chwile przenoszę się w czasy dzieciństwa. Taką pastę z makreli często jadałam na kanapkach tyle, że była(...)skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile. Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje. doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pozostawiamy

Przysmaki Karolki
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 305

Dziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce

Be Fit Be Strong
Kotlet paryski 338

Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku

Gosia gotuje
jajecznica na kiełbasce 152

Dzisiaj jak na razie najbardziej burżujska wersja jajecznicy. Składniki: -jeden kawałek kiełbasy "taki o" -trzy jajka -sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kawałki podsmażamy

Tanie przepisy studenckie
Domowy burger z sadzonym jajem 284

temu sprzyja. Wstałam wcześniej i przygotowałam nieco podkręconą wersję pospolitej kanapki. I tak oto powstał domowy burger z jajem sadzonym, którego mój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :)  Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury -   1 cebula(...)chwilę w piekarniku.  2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3.  Na patelni smażymy cebulkę, a na niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu:  - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki

Sajkofanka smaku
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 381

Bardzo lubię sałatki makaronowe z wędzonym kurczakiem, są smaczne i syte. Mogą stanowić dodatek do dania lub danie samodzielne. Dziś kolejna wariacja takiej sałatki, której podstawę stanowi drobny makaron i kurczak, a uzupełnienie stanowią głównie pomidory, bo zostały wykorzystane do sałatki aż trzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły(...)kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki