Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka(...)nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym
wyzwania kuchennepszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka słodu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam] 1 duża łyżka soli 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji) Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane(...)dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi
Moje domowe kucharzenieerą Montignaca gościły u nas kilka razy w miesiącu. Wrzucałam składniki do Thermomixa, z niego na patelnię i za parę chwil wjeżdżało na stół nasze ulubione wtedy danie. Na fali przemian w mojej kuchni przyszła mi znów ochota na placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian(...)kurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zdrowa Kuchnia Sowylodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem do pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego(...)pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość
Pasja Smakuwino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki(...)cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk
Ala piecze i gotujeSprawdzony przepis na kaczkę w pomarańczach!. Mięso jest kruche i pyszne o delikatnym aromacie, pieczenie jej trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo w marynacie powinna spędzić 24
Apetyczna babeczkaWegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl Składniki: 1/2 kg zielonej soczewicy 60 dag pieczarek 3 cebule
Apetyczna babeczkaAniado wrzuciła ostatnio na swojego bloga Lepszy smak bardzo prosty i pyszny przepis na szparagi. Z tym, że ja szparagi robię na parowniku. Polecam
Kulinarne przygody Gatityprezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice. Składniki: pęczek szparagów zielonych cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek(...)wystygną. Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron. Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :) Smacznego! - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden
Malinowe PocałunkiDanie, które bardzo fajnie prezentuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim uwodzi smakiem- koniecznie daj się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu(...)pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco. Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami. Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaTeż macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet(...)białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno
Kuchnia moimi oczamiPosiada wiele nazw: nagus, babka ziemniaczana. W moim domu nosił nazwę kartoflaka i mimo że do lekko strawnych nie należy czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się namachać(...)blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli
Na słodko lub wytrawniedanie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam(...)cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek
mojewypiekiinietylkomiłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć(...)serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bakłażany, 1 czerwona cebula, 2 ogórki kiszone, 2 małe kalarepki
SzczyptaSmaQ