Oprócz żeberek z wieprzowiny przygotowuję SOCZYSTĄ, MIĘCIUTKĄ KARKÓWECZKĘ mięsko bardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw. MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI: 3 sznycle z
Kuchnia BeatyTydzień, jeszcze tylko tydzień! Rodzina, spokój, dekoracje i pyszne jedzenie :) Kto z Was już nie może się doczekać? Macie pomysły na tegoroczne dania świąteczne? Ja już prawie wszystko zaplanowałam. Na święta szykuję dużo wypieków- co w moim wykonaniu nie jest niczym nowym :) Za to nowe będą wypieki. Na przykład takie ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo(...)pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej. Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą. Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościbyć takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić. Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko(...)potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Stare Garyrazem. Delikatne mięso cielęce usmażyłam na soli morskiej. Podałam z równie delikatnym można powiedziec „purre” przyrządzonym z płatków ryżowych , świeżego owocu mango , curry i chili. Wyszło danie niesamowicie smaczne , którym z przyjemnością zajadałam się w niedzielny obiad :) Polecam! SKŁADNIKI : MIĘSO: * sznycle cielęce – 2 szt * sól morska – 2 łyżki PURRE : * płatki ryżowe – 1 szklanka * świeże(...)gotujmy ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojoną drobno 1/2 mango , posiekaną papryczkę chili i przyprawy : sól , pieprz i curry. Mieszamy kilka minut aż składniki się połączą. MIĘSO : Sznycle cielęce lekko rozbijamy. Na suchej i gorącej ( najlepiej nieprzywierającej ) patelni rozsypujemy sól morską. Układamy nasze sznycle cielęce i na wolnym! ogniu smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony ( przewracając ). Odkładamy
Ostra na Słodkotajemnic kuchni tubylczej :) Risotto pochodzi z Włoch, a przepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie. Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż jest tanie i proste do przygotowania. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, to rodzina nie mogła się najeść, tak im smakowało. i - co czasem mnie(...)podsmażenia warzyw i natłuszczenia naczynia do zapiekania, 2-3 listki laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do stopnia al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w talarki, a cebulę w średnią kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i podsmażyć pora i cebulę. Kiedy zacznie złocić, wtedy partiami
Codzienna kuchnia niecodziennacałe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka(...)przesiewamy 1,5 łyżki kakao. Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę. Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny . Teraz jeżeli są kwaśne posypujemy lekko cukrem. Pieczemy ok .35 minut/200 st. Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy. Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka, gruszki. Co kto lubi. Na małą
Pasje JolkiCałość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko(...)wino i dusić, aż wino odparuje (około 15 minut), następnie polędwiczki wyjąć i przykryć folią aluminiową. Do patelni po mięsie wlać śmietankę i kremówkę. Chwilę gotować i dodać łyżeczkę lekko rozgniecionego czerwonego pieprzu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Polędwiczkę ułożyć na talerzu, na około położyć warkocz z zaplecionego makaronu (warkocz można delikatnie podgrzać na patelni, uważając aby się
Oryginalny smaksmażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy, wrzucamy do lekko osolonej i lekko osłodzonej wody i dajemy mu się ugotować. Teraz czas na cebulę, którą kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy jest już zeszklona, dorzucamy na tę samą patelnię przeciśnięty przez praskę(...)lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest wziąć sobie parę różyczek do dekoracji. Ja wzięłam, ale jakoś mi zniknęła w trakcie pracy, więc niestety gotowe danie jest bez :D Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaDziś szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2
Kulinarne przygody Gatityskładniki i od razu postanowiłam zrobić. Danie okazało się rewelacyjne, bardzo w moim guście. Uwielbiam połączenie słodko-ostrych smaków z mięsem. Sos jest naprawdę ekspresowy w wykonaniu. Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam(...)karkówki · 0,5 szklanki ketchupu pikantnego · pół papryczki chili drobno posiekanej (możemy pominąć jeśli nie chcemy aby danie było bardzo ostre) · 0,5 puszki ananasa · 0,5 puszki soku z ananasa
Mania Gotowaniagotować ( do miękkości nie al'dente ). Klopsiki pokroić w plasterki. W garnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku przyprawami .Proponowała bym nadanie mu lekko włoskiego posmaku tzn.- pomidorowo-czosnkowo-ziołowego. Makaron odcedzić. Wrzucić do gorącego sosu - wymieszać i zostawić na 30 minut by makaron wchłonął sos. Podgrzać makaron na małym gazie delikatnie mieszając by się(...)się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł. Wykorzystałam klopsiki pozostałe
Buniabaje w kuchniBardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i
Monia miesza i gotujemięsem, gdy przygotowywałam dolmę, małe bałkańskie gołąbki w liściach winogron i urzekł mnie ich smak. Przepis również wkrótce pojawi się na blogu, a póki co zapraszam na to danie. Składniki: 600 g łopatki 1 mała cebula 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku(...)pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie na patelni
Gosia gotujekostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/drozdzowki-jablkami/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('72c6d90060bee805f512b56213b4e348').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: dania mięsne na imprezę Danie z pieczarek dania na święta bożego narodzenia sniadania The post Drożdżówki z jabłkami appeared first
dom-agi.plważne. Podstawą tego dnia są owoce, które są pod 'przykryciem' kruszonki. Nie wiem co jest lepsze, czy mięciutkie soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie(...)łyżeczki cukier - 3 łyżki Kruszonka : masło 50g cukier 60g mąka 110g kurkuma 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Owoce umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przekładać do kokilek. Nakładać z lekką górką. Każdą z żaroodpornych miseczek posypać szczyptą cynamonu, kardamonu i cukru. Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną z kurkumą i dalej miksujemy. Kruszonka będzie
Słodkie PrzyjemnościDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. składniki 1 wędzony pstrąg 800 g - 1000 g ziemniaków 2 cebule 200 g śmietany (30% lub 18%) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie sól pieprz płatki chili szczypior cheddar do posypania przygotowanie Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso(...)piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garydanie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki : ( na 2 duże porcje ) Mięso : - średnia polędwiczka wieprzowa – 1 szt – musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) – 1 łyżka(...)pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu. Polędwiczki obtaczamy dokładnie
Ostra na Słodkowymaga. Jedyna uwaga - ciasto z łatwością przyjęłoby większość ilość owoców. Ja ich po prostu nie miałam... Ale jeśli będziecie je robić, nie żałujcie jeżyn, jagód czy też malin, i dajcie czterysta gram. Będzie jeszcze lepsze. Odwrócone ciasto z jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 125 g miękkiego masła 4 jajka 130 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, zdjąć obręcz, obrócić do króy nogami i ułożyć na talerzu. Delikatnie oderwać papier. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Zbieranie jeżyn w lesie, zamiast w sklepie, ma jednak swoje wady. Można
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki sernik urozmaicić, aż w końcu wymyśliłam. W serniku są nie tylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie, bo świeżych jagód w Danii nie ma, o ile ich sobie człowiek sam w lesie nie nazbiera), ale też jagodowy dżemo-mus. Problemu zaczęły się wczoraj, gdy zabrałam się za przygotowanie. W domu(...)sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już. Tak czy inaczej, sernik wyszedł pyszny. Jest cudownie kremowy, delikatny i lekki, ale nie piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało. Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno) Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka(...)robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy
Moje domowe kucharzeniewspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ] 10 g soli 15 g octu balsamicznego Jamar 10 g miodu dodatki wg uznania(ale nie muszą być) W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przela(...)stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez
Moje domowe kucharzenieCiąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki(...)ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C
Emcia PichciPrzepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Ogólnie danie jest świetne, a jego największym atutem jest właśnie sos serowy, z delikatnie wyczuwalną nutką wina. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może(...)sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika). 2. Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do pozostałego na patelni masła dolewamy wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy
Kraina Tysiąca Smaków