mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli robisz go do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru. W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli(...)ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta. Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski o szerokości około
Grahamka, weka i kajzerkaszybkim i naprawdę smacznym, a przy tym zdrowym daniu. Nie jest to ciepły posiłek, ale kto powiedział, że temperatura pokojowa (albo i niższa) jest gorsza? Przecież sałatka też danie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka(...)Pomidor, Czosnek, Bazylia - Masło/Oliwa z Oliwek, - Majonez /u nas domowy/ - Czarny Pieprz do smaku. WYKONANIE: 1. Gotujemy Czerwony ryż - 100 g (pół szklanki) w 1,5 szklanki lekko posolonej wody. Czas gotowania - do momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła
Wypisz Wymalujmoże się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie(...)kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę. Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką
Kulinarne przygody Gatitymieszkam w wymarzonym domu na wsi. Każde zakupy, to wyjazd do marketu i dodatkowe pieniądze na paliwo, a takich, w takiej jakości produktów i tak tam nie kupię. Następnym daniem zrobionym z otrzymanych produktów będzie coś z fasoli. Co to będzie jeszcze nie wiem. Dzisiaj, chociaż dopiero jutro jest tłusty czwartek, zajadam się pączkami, które to polecam. Staropolskie przysłowie(...)soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając
Kulinarny karnet Christopherabiałej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka(...)pieprzem i ziołami jakie lubicie. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i w tem.200 C, zapiekać ok 40-50minut. Następnie lekko przestudzić, obrać z łupiny i pokroić w cienkie plastry. 3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut. 4. Na przygotowanej tarcie układamy
Apetyczna babeczkaDzisiaj korzystając z wolnego czasu zrobiłam skromna ilość owoców i warzyw na spróbowanie czy cos z tego będzie... Na efekty smakowe musicie troszkę poczekać bo słoiki jeszcze nie ostygły i damy im trochę czasu na integracje z octem ;) Opublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie... Dziś zapraszam na cebule...Jeden z moich ulubionych(...)słoik i kilku ziarenkach pieprzu... Cebule zalewamy gorącym octem. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem. W garnku zagotowujemy wodę kładziemy na dno garnka ściereczkę aby pokrywki słoików miały lekką barierę ochronną, i wkładamy juz do lekko ciepłej wody nasze słoiki pokrywkami do dołu. Pasteryzujemy około 15 min. Z tego co się dowiadywałam to cebula jest już gotowa do spożycia
NaKońcuJęzykałyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam 150 ml miodu* 200 g mąki - 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * obecność rodzynek i miodu to jest modyfikacja związana z dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam(...)zgrabnych chlebków, wyszło mi tylko kilka, a potem coraz bardziej masa mi się kleiła do rąk, tak że zrezygnowałam i kładłam na pergaminie kupki masy - a i tak lekko nie było;) Wsadziłam blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180*C piekarnika, piekłam wg przepisu 15 minut, a ponieważ wydawało mi się to za krótko, to dołożyłam jeszcze
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyznam się szczerze, zrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki. Składniki: 200 g ryżu do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego(...)odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż
Ala piecze i gotujepewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w noc sylwestrową. Okrągłe ziarenka soczewicy przypominają monety, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku. Co rok staram się przygotować soczewicę troszkę inaczej; tym razem dodałam liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania
Mia Cucina Sofietawygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze) Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm): 150 g mąki manitoba(...)rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę
Mia Cucina Sofietaswiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy(...)smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu. Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje
Przysmaki KarolkiCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g(...)śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladziejuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut(...)skórka z jednej cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy
Kulinarne przygody Gatitylizać…:)!!!! Chałka – składniki: 2.5 łyżeczki drożdży suchych 4 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia 4 łyżeczki cukru 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania 2 łyżeczki soli (dałam 1,5) 550 g mąki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania 250 ml wody mak do posypania (opcjonalnie) Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca(...)trochu dodaję pozostałą mąkę. Jak już mam połączone wszystkie składniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mąką powierzchni – aż zrobi się ono elastyczne i gładkie. Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość. Po tym czasie
UgotujmyTo.plSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem ( klik ) , ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak
Słodko-Słony Świat Ilony