lekkie dania - 4237 przepisów (strona:148/283)

Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 149

krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno. Następnie te drobne łączę z cukrem pudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę mniej słodki. Białka ubijam na sztywno dodając po łyżce cukier. Ubitą bezę łączę z posiekanymi orzechami z cukrem, mieszam delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik(...)teraz kolejne 15 minut. Po upieczeniu studzę i umieszczam spód na paterze. Wykonany schłodzony   krem w całości rozkładam na bezie. Układam umyte, osączone truskawki, mogą być pokrojone. Lekko wciskam je w krem. Przykrywam bezą z orzechami, ostrożnie dociskam i wkładam całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto jest

I tu będę miała takie te
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 209

zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest(...)zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy

Kulinarna Pokusa
Eksperymenty Brasileiro 247

Dzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę.   Składniki: pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki 3 duże marchewki  1 duży ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula garść świeżej mięty 1 cytryna sól kumin 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie(...)duszenie: 1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień. 2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania. 3) Ugotowaną marchewkę dodajemy

Smaki Brazylii
Kapusta mieszana z fasolą 164

jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania(...)pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości. 2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. 3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę

Kuchnia domowa Ani
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 192

to taka oszukana i uproszczona  wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak(...)jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika

Stare Gary
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 135

Przepis z kuchni polskiej, moim dodatkiem jest tutaj natka pietruszki.Chora bym była jakbym czegoś nie dodała lub odjęła. Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiście świeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz: - 300 - 350 g przesianej mąki - 1 jajko - pół łyżeczki soli - mały pęczek natki(...)trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól. Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając. W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła . Polej kopytka

Pasje Jolki
Kurki w sosie śmietanowym 227

straganach pojawiły się kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób(...)myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się

Kulinarne przygody Gatity
Musztardowe bułki 157

bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej  250 g mąki pszennej razowej  20 g drożdży piekarskich  100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]  1 łyżka miodu  200 ml ciepłej wody  1 łyżeczka soli Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód(...)powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić  na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Schab pieczony w cydrze 217

jeszcze trochę świątecznie. W przerwie między Świętami a Nowym Rokiem na naszym stole pojawił się schab. Jego wyjątkowość tkwi w sosie na bazie cydru, a do tego jest to danie, które niemal robi się samo. Po kulinarnych zawirowaniach z końca roku warto na chwilę odpocząć, bo obiad zrobi się sam. Schab pieczony w cydrze. składniki 1,2 kg schabu(...)Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego

Przysmaki Karolki
Moja teoria względności z chałką w tle 126

Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie i Starszego chałka jest wystarczająco słodka, Mąż i  Młodszy ciągle postulują dorzucanie dodatkowej ilości cukru. Wszystkim naraz nie da się dogodzić.  Jak to w życiu. Trzeba mieć w sobie  opcję "kompromis". Dobrze, że mimo różnic w patrzeniu na to samo, wciąż chcemy być razem.  Siadamy przy(...)drożdży - 280 ml letniego mleka - 70 g stopionego masła - 2 jajka - garść rodzynek (lub nie) - łyżka cukru kryształu grubego - łyżka płatków migdałowych Zaczynam od stopienia odmierzonej ilości masła i lekkiego zagrzania mleka. Kiedy troszkę stygną, do niewielkiej miseczki kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i odrobinę mleka, rozcieram grzbietem łyżeczki do uzyskania pasty. Odstawiam w ciepłe miejsce. Do sporego naczynia

I tu będę miała takie te
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina...  Stop! Chyba zatoczyłam(...)dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina rozsądku, która się jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Węgierska papryka z nadzieniem :) 147

Węgier. Przez weekend miasto zmienia się w mekkę papryki :P Istny paprykoland, gdzie można zakosztować wszelkich możliwych odmian papryki w niezliczonej ilości  dań, nad którymi pieczę trzymają najlepsi szefowie węgierskiej kuchni. Wszystko odbywa się na głównym placu miasteczka, co daje dodatkowy klimat. Gra oczywiście muzyka w węgierskim stylu, a kiedy w garnkach(...)jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, estragon Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta, i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 3 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę

vegetanie
Fasolka po bretońsku 136

Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: fasola Jaś 250 g koncentrat pomidorowy 1 słoiczek kość wieprzowa 300 g

Kuchnia Danusi
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 197

mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI   Składniki : 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady(...)suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą

Mania Gotowania
C - Drobiowe udka w sojowej zalewie 189

Dziś serwowałam pyszne, aromatyczne i soczyste udka w zalewie sojowej z nutką imbiru i czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kopytka 129

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę. Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie(...)jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia. Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę. Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś

Ostra na Słodko
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 172

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość(...)ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz  Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła. 2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez

Apetyczna babeczka
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 235

Tym razem proponuję naleśniki  na słono z  farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na

W kuchennym oknie Ewy
Poniedziałkowy "fit" - gryczaki 147

Dziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Myślę, że taki obiadek może ubiegać się o miano zdrowego. Spotkałam się kiedyś z pierogami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb pszenny na żytnim zakasie 175

Moja rodzinka ostatnio pokochała chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie

Basia w kuchni
Pampuszki z polewą czosnkową 173

Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki:1 jajko1 i

Oryginalny smak