lekkie dania - 4237 przepisów (strona:146/283)

Bruschetta - czyli włoska przystawka 268

Pewnie wszyscy znają to proste, włoskie danie. A w sumie nawet nie danie, tylko prostą przystawkę z pysznej grzanki, pachnącej czosnkiem i oliwą, podanej ze świeżymi pomidorami. Ja tradycyjną wersję wzbogaciłam o mozzarellę i zielone oliwki. Składniki: 4 średniej długości bagietki 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy (lub wg uznania) 1 mozzarella 4 pomidory garść listków bazylii sól(...)listki bazylii, sól i pieprz. Wymieszać. Oliwą czosnkową posmarować kromki bagietek, wystawić do piekarnia i piec w temperaturze 180 st.C przez 7 minut lub do czasu, gdy staną się lekko przypieczone. Następnie na gorące grzanki wyłożyć pomidory połączone z mozzarellą. Piec jeszcze przez 5 minut. Smacznego

Pasja Smaku
Orzechowy tort kajmakowy 478

zmielonych orzechów laskowych 8 g cukru waniliow ego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( mo żna pominąć ) szczypta soli  Nastawić piekarnik na temperaturę 160 - 170ºC . Mąkę przesiać ( dałam pól na pół mąki ziemniaczanej i pszennej ), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W od dzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczy pt ą soli. Cały czas(...)opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści ć biszkopt formie na blat z wysokości o k. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyją ć formę z pie karnika, ostudzić.   Krem 250 g serka mascarpone 100 ml ś mietany kremówki 200 g masy kajm akowej (ok. połowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tradycyjna sałatka Cezar 361

lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli(...)mamy jajka z niepewnego źródła. W takich przypadkach lepiej ugotować dodatkowe jajko na półtwardo lub twardo i dodać takie żółtko do dressingu. Można też całkowicie z niego zrezygnować i dać więcej oliwy Sałatka Cezar – wersja klasyczna Sałatka Cezar – wersja europejska Post Tradycyjna sałatka Cezar pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Walentynkowa pizza 135

Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad takim dniem jak Walentynki, może dlatego, że uczucia trzeba pielęgnować zawsze, nie tylko od święta, a może dlatego, że

dom-agi.pl
Filet kurczaka w migdałach 146

National Almond Day. Dziś moje ukochane migdały mają swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki

Kto ugości moich gości?
Łazanki z kiełbasą 345

mama. To jest jedno z moich ulubionych dań. Tak jak mój mąż mógłby jeść na okrągło zupę pomidorową tak ja łazanki.  Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze ta sama czyli kapusta i makaron w kształcie kwadracików. Dziś(...)Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny.  W osobnym garnku w osolonej lekko wodzie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, podsmażamy na patelni na łyżce oleju,  dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy.  Następnie na patelnię dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 187

dość czasochłonne, bo trzeba osobno przygotować każdą warstwę, a potem poczekać, aż każda zastygnie przed nałożeniem kolejnej. Mimo wszystko, przy dobrej organizacji, nie jest źle. No skoro ja dałam radę... Trzeba tylko całość dobrze skleić, żeby w trakcie nakładania masy nic się nie rozjechało. Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem(...)przy jedzeniu tych serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej smakują, kiedy na łyżeczce zbierze się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 154

Kiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem. Bardzo lubię makaron z sosem serowym.  Nie dodaję do niego

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo - pomidorowym 261

Rewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym(...)składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego kurczaka. Gdy szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Racuchy z jabłkiem i rodzynkami 146

Racuchy traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa                   "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy?  Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny     i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku.  SKŁADNIKI(...)Powinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż drożdże podrosną. Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i tyle mleka, aż otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki. Wsypujemy namoczone wcześniej w  wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Meksykańskie tacos con carne 249

czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem

Wyprawy kulinarne
1472. Schabowy po parysku 192

Proszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż

Moje domowe kucharzenie
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 465

jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba jak zdrowe są owoce to każdy wie :) Napoje to herbata (bez cukru, z mlekiem) woda lekko gazowana nisko-sodowa,  a w ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest(...)przed snem) Ja upodobałem sobie kanapki. Jakoś się do nich przyzwyczaiłem i mi bardzo smakują :) Tak więc jak widać jemy praktycznie co chwile, więc jak tu zgłodnieć? :) Na prawdę da się do tego przyzwyczaić i wcale nie jest ciężko :P A na koniec najważniejsze: CO MI TO DA ? Otóż da bardzo dużo! Obniżenie ciśnienia, poprawa pracy układu pokarmowego

All My Fit Life
Perfekcyjny biszkopt 251

st.C. Ważne, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia (może skończyć się to zakalcem, lub opadnięciem biszkoptu) 6. TEST "SUCHEGO PATYCZKA" Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt jest upieczony? Wystarczy lekko uchylić piekarnik i wbić w biszkopt np. wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy- biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek będzie mokry i będzie na nim surowe(...)jest to zakazane. Ja również w niektórych przepisach go używam. 9. BISZKOPT CIEMNY Jeśli chcemy przygotować biszkopt ciemny-z dodatkiem kakao, należy zastąpić tyle łyżek mąki ile chcemy dać kakao (np. odejmuje 3 łyżki mąki, a w zamian dodaje 3 łyżki kakao) 10. NASTAWIENIE Pamiętaj! Człowiek uczy się na błędach...najgorsze co można zrobić, to poddać się

Nastoletnie Wypiekanie
Wątróbka wieprzowa z sokiem pomarańczowym i cebulą 98

Jeśli lubicie podroby tak jak ja, to zapraszam na proste i pyszne danie w 20, no 25 minut. Wątróbka potrzebuje szybkiej obróbki cieplnej zatem jest idealna dla zapracowanych. Można też ją wcześniej pokroić, rozbić i zamarynować w soku, bardzo zyskuje na smaku. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym połączenia mięsa czy podrobów z owocami. Składniki: 0,7 kg wątróbki wieprzowej(...)folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni do miski, a na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju i wrzucić na już rozgrzany odsączoną z soku

Gosia gotuje