wspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ] 10 g soli 15 g octu balsamicznego Jamar 10 g miodu dodatki wg uznania(ale nie muszą być) W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przela(...)stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez
Moje domowe kucharzenieCiąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki(...)ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C
Emcia PichciSkładniki: (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru
Tanie przepisy studenckiePamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek? Zapiekanki takie najbardziej mi smakowały w Ustroniu Morskim, gdzie zawsze jeździliśmy na zakładowe wczasy. Rozmarzyłam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś polecam na obiadek kąski kurczaka zapanierowane w sezamie i u pieczone w piekarniku. Do tego ryż i suróweczka z rzodkiewki . składniki: 1 podwójna pierś
Monia miesza i gotujeSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna
Grunt to przepis!Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso lekko oprószamy różową solą himalajską. Są dwie szkoły – jedna preferuje solenie mięsa tuż przed smażeniem, druga po usmażeniu. Ja oprószam tuż przed smażeniem (nie przesadzam z solą, a steki(...)minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem
mojewypiekiinietylkoSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie(...)mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie
W kuchennym oknie EwyGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości
codojedzeniabobowatych. Znana od tysięcy lat, ma wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Wspaniale wpływa na obniżenie ciśnienia, cholesterol, jest skarbnicą białka i można wymieniać jeszcze wiele jej zalet. Najpopularniejsze danie to oczywiście bardzo popularny hummus. Zapewne jedliście i lubicie. Kilka pomysłów na hummus znajdziecie na naszym blogu. TUTAJ Nie chcemy się zbędnie rozpisywać o cudownych właściwościach cieciorki, bo ważniejszy jest(...)ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek
vegetanieLekka, przyjemnie słodka dzięki pomarańczy...Jak dla mnie bomba! Składniki: 2 garście rukoli 1 trójkącik camemberta 4 pomidorki koktajlowe 1/2 pomarańczy 4 plastry szynki parmeńskiej 2 plastry gruszki olej lniany 1 łyżka mieszanki ZIOŁOWO MI od Ziarenkowa Wykonanie: Wykładamy rukolę, na nia cząstki pomarańczy, kawałki gruszki i kawałki camemberta, ćwiartki pomidorków koktajlowych,paseczki szynki parmeńskiej. Obsypujemy sałatkę ziarnami, polewamy(...)Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ
Z Majeczką w kuchnipieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej nuty smakowej . To danie jest szybkie, smaczne i kremowe. Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku(...)całość smażymy. Sos sojowy mieszamy ze śmietanką. Ser trzemy na tarce. Do pieczarek wlewamy śmietankę, dodajemy ser i całość podgrzewamy. W czasie smażenia pieczarek, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na al dente. Lekko twardy makaron (wyciągnięty bezpośrednio z wody) dodajemy do pieczarek. Równocześnie dodajemy groszek i całość podgrzewamy, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed
Moniki Smakołykiciasto robotem z hakami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiałamy ciasto ręcznie. Tak, jak Paweł sugerował – łączny czas wyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy(...)piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar odjąć ilość wody przeznaczonej na rozczyn (w oryginalnym przepisie jest tylko 250ml). Te 100ml potem jednak dolałam. Czyli łącznie dałam 350ml wody. Wielką zaletą podłużnych bułek pszennych jest prostota ich wykonania. Pachnące, mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką, to najlepszy „budzik” z rana – na śniadanie. Swym cudownym zapachem przyciągną niejednego śpiocha. Polecam
mojewypiekiinietylkoosoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Ponadto domowa pizza jest prosta w wykonaniu i m.in. dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej samodzielnie. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki(...)bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut
Słodka Stronakuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka(...)cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry
ladykitchen