lekkie dania - 4237 przepisów (strona:162/283)

Przekładaniec masą śmietanową 137

łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2  szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36(...)dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.  Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać owoce i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Powidło śliwkowe z węgierek. 105

Dani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut(...)otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.  Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce były dojrzałe ( skórka śliwki powinna być lekko pomarszczona wokół ogonka ) wtedy nie trzeba będzie dodawać dużo cukru i długo smażyć

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto „Tulipan” 476

proszku do pieczenia - 7 łyżek oleju - 1,5 łyżki cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 0,5 szklanki suchego maku - 1 kisiel wiśniowy - 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam(...)cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody - 250g serka mascarpone - 3 łyżek cukru pudru Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciasto

mojewypiekiinietylko
Kutia 143

Kolejne, świąteczne danie z makiem. Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne.     Składniki: -20 dkg pszenicy do kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów  i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli    Pszenicę(...)morele.    Mak odsączamy i mielimy.    Pszenica gotowa.    Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy.    Dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.    Dodajemy bakalie, dosładzamy cukrem i dodajemy aromat migdałowy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia..    Kiedy masa jest zimna dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i dekorujemy

Maminek kulinarny
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 209

Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-). Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka(...)mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cukiniowa 146

mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej(...)zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Szybkie lody light, bez maszynki /z jabłkami 143

małą porcję... Jedynym minusem moich ukochanych cynamonowych lodów jabłkowych jest fakt, że... są strasznie niefotogeniczne ;) Po wielu próbach postawiłam na proste zdjęcia i takie Wam prezentuje (lody już lekko topnieją w oczekiwaniu na ujęcie). W końcu liczy się smak! A ten jest wspaniały :) Składniki : (na 4-5 gałek) około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka) 2 łyżki kremowego(...)jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość cukru i cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie króciutko zmiksować, spróbować i opcjonalnie dołożyć wybrany składnik. Lodową masę przekładamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką. Całość wkładamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia należy mieszać lody

Słodkie okruszki
Burgery jagnięce 179

jagnięcą  łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek.  Inspiracją był przepis z   tej  strony   składniki ( ok 6 niedużych ) 600 g mielonej(...)jagnięcinę,  musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).  Rozgrzać patelnię grillową.  Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować  ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety

Stare Gary
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 365

święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko(...)około 30 minut.  Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Odtsawiamy do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu

Słodkie Przyjemności
Korzenne śledzie w oleju 132

Chyba zwariowałam, że się na to zgodziłam… Ale tak byłam zajęta gotowaniem a Małżonek przekonywał… i przekonywał… aż wreszcie się zgodziłam i właściwie

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą 192

letnie dni obiad.  Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, o niskiej kaloryczności i dużej zawartości związków odżywczych. Rezygnując z kiełbasy i zmniejszając ilość sera stworzymy pyszne, a zarazem dietetyczne danie. Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Składniki: 1,5 cukinii (1 kg po obraniu i wydrążeniu miąższu) 700 g pomidorów duża cebula 3 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz(...)wymieszanej z ok. 1/3 szklanki wody).  Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Cukinie obieramy, oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy

Słodka Strona
Ser camembert faszerowany śliwkami 169

coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast foodami proponują "smażeny syr" , bo to jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie.  Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki  1/2 szklanki bułki tartej  2 łyżki oliwy(...)więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany

pieprzny smaczek
Dżem dobry, czyli śniadanie idealne 163

Zasada jest prosta- udane śniadanie, udany dzień. A jeśli ma być ono naprawdę udane to dla mnie MUSI być to najwspanialsza, najcudowniejsza i najsmaczniejsza owsianka. Nie

peanutbuttermonster
Kieszonki z fetą 213

SER FETA JEST  SŁONY I W TAKICH KIESZONKACH DOBRZE SMAKUJE Kieszonki z fetą SKŁADNIKI: filet z piersi kurczaka- 1 podwójny jajko -1 szt sól i

Kuchnia Danusi
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 551

pszennej,  180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać.  Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy(...)przestudzone placki. Schłodzić. Polewa:  50g masła,  50g mlecznej czekolady,  50ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru,  łyżka kakao.  Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kawa i czekolada

Z miłości do słodkości
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 616

Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik , to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę. ... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne(...)miękkiego masła  125 g serka mascarpone NADZIENIE -  500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru  1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu  ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej

Smaczna Pyza
Pstrąg smażony z cebulką 159

Bardzo szybka i smaczna potrawa. Pstrąg  smażony na masełku z cebulką, warto spróbować. Potrzebujemy: Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny

W kuchennym oknie Ewy
Ravioli z grzybami 184

Pierożki..ravioli..z dowolnym nadzieniem...u mnie grzybki podsmażane z cebulką..wykonane przy pomocy pierogomanii   Tupperware ..Niby nic wielkiego..a pierożki ravioli robione przy pomocy

Moje domowe kucharzenie
Rolada z indyka z orzechami 181

bardzo Viki nie moze doczekac sie choinki i prezentow. W kuchni kroluja aromatyczne wypieki. Cudowna won cynamonu, kardamonu, gozdzikow rozchodzi sie po calym mieszkaniu. Pojawily sie tez wytrawne dania, ktore rowniez tworza ta niesamowita atmosfere. Nasza codziennosc stala sie nagle taka niecodzienna. Rolada z indyka z orzechami skladniki: 1,5 kg piersi indyka 1 marchewka 3 lyzki posiekanych(...)dodkladnie zwijamy. Mieso obwiazujemy bawelnana nitka i przekladamy do garnka do smazenia miesa. Obsmazamy rolade z kazdej strony na zloty kolor. Dodajemy posiekana w kostke cebulke i gdy sie lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda. Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia

Przysmaki Karolki