lekkie dania - 4237 przepisów (strona:167/283)

Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 155

Wczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam dietę redukcyjną, w nadziei, że uda mi się przygotować do lata i uwidocznić efekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze, bo marchewkowe(...)obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchew do pieca! 220

fosfor, a także pektyny.  Jak na studentkę przystało postanowiłam już w pierwszym zdaniu podkreślić, dlaczego warto jeść marchewkę. Znalazłam na nią nieco inne rozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami(...)cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut.  Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić.   Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym możemy przełożyć ciasto

Sajkofanka smaku
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 167

okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować(...)dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka z dodatkami wyjąć skórkę z wanilii i wlać mleko z mąką. Ugotować lekki budyń. – Na koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować makaron al dente – ok. 5-6 minut, i odcedzić. – Do gorącego

To co kocham
Bigos wegetariański 152

Składniki (na 5 porcji) - kg kapusty kwaszonej, - pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g) - jabłko (ok. 188 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Omlet z serem 183

Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów.      Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący. Wykonanie omletu: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić

Kuchcik gotuje
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 146

Wszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku. Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie obłuskane i wypolerowane. Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. "W Polsce mamy wiele potraw z kasz. Nie wszyscy jednak lubią u nas kaszę. Jest w tym zapewne wina gospodyń, które(...)groszku cukrowego 1/2 cebuli 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka bulionu ok. 50 g parmezanu Sposób przygotowania: Pęczak wypłukać w dużej ilości wody, po czym wrzucić do lekko posolonego wrzątku (proporcja kaszy do wrzątku powinna wynosić 1:4) i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Kasza powinna się w tym czasie podgotować, ale nie może być całkiem miękka

W SMAK
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 139

Wygląd dania bardzo wiele znaczy, a jak wiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i dodatkowo 1 prostokątny bochenek. Składniki na chlebki: - 600g mąki tortowej - 350g mąki żytniej (chlebowa typ 720) - 21g drożdży suchych (+ 1 łyżeczka cukru, 50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn) - 400ml ciepłej(...)drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Obie mąki przesiałam do miski, dodałam sól, wyrośnięty rozczyn, olej, 2 białka i ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Posypałam lekko mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto kilka razy zagniotłam, aby odgazować i uformowałam 2 okrągłe chlebki (po ok.400g każdy

mojewypiekiinietylko
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 165

pory - 2 jajka - sól - olej arachidowy   Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko prażymy mielone migdały, uprażone przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Kroimy korzonki, pozostawione skórki z kapeluszy oraz pory. Na rozgrzany olej dodajemy pory – podsmażamy, następnie wrzucamy(...)posypujemy wierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy ok. 10 minut. Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką, to bardzo ciekawa kompozycja smakowa, wizualna chyba też. Danie idealne jako przystawka, ale można też śmiało podać je na kolację. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką appeared

mojewypiekiinietylko
Kwiaty cukinii w tempurze 223

Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem :) No dobrze, może nie wszystko. Kwiaty są bardzo efektowne. Całkiem smaczne, ale nie jest to nic takiego, co by mnie powaliło na kolana. Tak więc kiedyś być może znowu(...)przygotowanie Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki. Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość. Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku

Stare Gary
Racuszki kukurydziane z rodzynkami 130

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki . Kombinuję przeważnie ze składników , które mam pod ręką , w kuchennych szafkach czy też lodówce. Dziś mama dla

Ostra na Słodko
kotlety mielone z kurkami... 244

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek 230

Dawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego. Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć". Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach

Kuchnia moimi oczami
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 178

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek   "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki(...)placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia. Podawać ze szczypiorkiem

Kulinarny karnet Christophera
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 177

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100

My Culinary Art
Pierogi z kapustą i grzybami 500

Dziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam(...)drobno. Kapustę  dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy grzybki i wszystko zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania