lekkie dania - 4237 przepisów (strona:173/283)

Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 165

ciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się. Foremkę żaroodporną natłuściłam lekko. Na dno nalałam trochę sosu beszamelowego, a następnie ułożyłam pokrojone ślimaczki naleśnikowe.  Całość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem. Na sos beszamelowy potrzebujemy: 3 łyżki masła(...)piekarnika (nie przykrywamy naczynia).  Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki, których sklepy chcą się pozbyć. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 279

takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec(...)przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 202

przygotować wieczorem, a rano tylko wstawić do pieca. Chlebek na płatkach owsianych jest jednym z takich wypieków. Przygotowanie go do pieczenia nieco zmodyfikowałam. W ciągu tygodnia nie bardzo się da upiec go na śniadanie, bo przecież wszyscy rano się spieszą. W sobotę lub niedzielę możemy pozwolić sobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo :) Jest(...)potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji. Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duńskie bułki z parówką 197

znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek i szerokość 15-20 cm. Podzielić na 6 części po lekkim skosie. Szerszy koniec każdego paska posmarować sosem. Każdą parówkę podzielić na 3 części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 377

Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez

peanutbuttermonster
Chałwa domowa z pistacjami 210

zostawiamy na patelni – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziarna mielimy blenderem lub w młynku. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone orzeszki pistacjowe i mieszając dodajemy stopniowo nektar z agawy. Jeżeli damy za dużo nektaru chałwa zrobi się zbyt „plastyczna”, więc lepiej zachować umiar. Gdy tylko składniki się połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki(...)tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową - MOJE MAŁE CZAROWANIE – Blok twarogowo-pistacjowy z pastą sezamową

mojewypiekiinietylko
Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo 160

Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek

Gosia gotuje
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 290

Zapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska

Gosia gotuje
Parówki sojowe chili w omlecie wegetariańskim 195

Szybko,zdrowo i przede wszystkim genialnie smacznie..da się! I to z piekarnika, w brytfannie. To będzie szybkie śniadanie, ale takie , które przypadnie każdemu do gustu. Użyję do tego celu brytfanny Toscana, O NIEJ TUTAJ , której jestem pewna jak własnej kieszeni, gdyż mi nic nie przypali i niczego nie...doprowadzi do wyszuszenia na przykład. Składniki -parówki sojowe chili Polsoja(...)można potrząsać omletem na wszystkie strony a on sobie będzie latał czyściutki po całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 281

Dzisiaj z okazji Dnia Bloga mam dla was przepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki: 250 g chudego twarogu 250 g serka homogenizowanego 0% 50 g kaszy manny 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania) 4 łyżeczki cukru dodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;) 1 płaska łyżeczka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml) Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej). Wkładamy do lodówki na 30 min. Po 30 min wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie resztę galaretki. Wkładamy

Malowane smakiem
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 460

trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej(...)zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki

Nerds Kitchen
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 330

Jeśli lubicie mięso mielone, a bolognese i lasagne Wam się chwilowo przejadły, spróbujcie koniecznie tego dania. Na pozór nic spektakularnego. Mięso, ziemniaki, trochę warzyw, przyprawy. A może właśnie o taką prostotę tu chodzi? Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii , jest  daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki(...)serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski

bastalena
Szparagi z sosem holenderskim 138

Szparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas zdmuchnac swieczki - tort 197

pierwszych dni. Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili rozpakowywania prezentow. Czyli dzien(...)czekolade i ewentualnie dosladzamy cukrem pudrem. Dodajemy usztywniacz do smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy. Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim

Przysmaki Karolki
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 319

słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam, ich smak jest po prostu cudowny. Dla mnie to jeden z najlepszych obiadów, polecam wszystkim kaszomaniakom ale nie tylko, być może to danie sprawi, że do kaszy przekonają się ci, którzy za nią nie przepadają... Lub jeszcze nigdy jej nie próbowali :-) Z podanych składników wychodzi dość duża porcja. U mnie na obiad(...)ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż kasza wchłonie wodę, ok.20 minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość

Smaczne Zdrowe
Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 264

Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Składniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem(...)pokroić paprykę.  Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia Ellie
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 167

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka(...)wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem

Z Majeczką w kuchni
B... Bruschetta w 2 wariantach! 174

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę(...)mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie: I wersja pomidorowa: Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą. II wersja "wiejska" (:p):  Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy

Kitchens Alphabet
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 469

innych, dzieląc się plotkami z sąsiedztwa.  Tapas  to rytuał składający się z  sherry ( Jerez ) i podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być daniem głównym.  Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem  w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki(...)zobaczenia.  Bary tapas w Hiszpanii  oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania