ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę
Wędrówki po kuchniGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem
Gosia gotujeGulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu(...)przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Całość przerzucamy do brytfanki gdzie wcześniej wlałam ok 2 łyżki oleju. Na patelni pozostaje nam taka" skorupa " wlewamy na to zimną wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej
Basia w kuchniChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka
Kuchnia Beatyskładniki * 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka
Mix smakuWczoraj byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki: 300 g ryżu arborio, 4-6 udek kurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki(...)czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli. Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża
Kulinarna rozmowaSkładniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory
Proste PotrawyAromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie(...)dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor
Poezja Smaków - blog kulinarnyLeczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :) Składniki - cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze ) - papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona ) - pomidory 4- 5 szt. - cebula(...)duże pestki to je usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby. W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Następnie dodaję paprykę, kiedy trochę zmięknie dodaję cukinię
Kuchnia z widokiem na ogródjedzeniem mamy też gonitwę za prezentami. Zastanawiamy się co komu i tak co roku, może w tym razem postawmy na coś słodkiego wykonanego przez nas samych. Ile to da nam radości i satysfakcji a i zaskoczy obdarowywana osobą :) Mi święta kojarzą się ze śliwkami suszonymi i marcepanem. Taki słodki upominek chciałam wam przedstawić Suszone śliwki z domowym marcepanem moczonym(...)minut, aż powstanie gęstniejący syrop. - czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca. - każdą śliwkę nadziać kostką marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków). Odłożyć na kawałek pergaminu do czasu, aż syrop zastygnie. Następnie śliwki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na kratce do zastygnięcia
Basia w kuchniBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego(...)będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym. Smacznego
Truskawkowa FiestaRacuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kolejny, niezapomniany smak z domu rodzinnego. Robiła je moja Babcia, robiła moja Mama, teraz… robię ja. Składniki: - 500g mąki tortowej
mojewypiekiinietylko8 kiełbasek np. zwyczajnych 2 cebule 750 g ziemniaków 150 g śmietany 36% 100 g startego, żółtego sera np. cheddar 5 łyżek musztardy
Świat Domowej Kuchni150 g mięsa mielonego z kurczaka 150 g mięsa mielonego wieprzowego 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr 1 cebula czerwona 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2
Świat Domowej KuchniSzukając inspiracji do dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak
W poszukiwaniu inspiracji