jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem zachęcająca dla oka, mamy potrawę niemal idealną. Nie będziemy dzisiaj „straszyć” kostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego(...)uwagi, ale za to gwarantuje, że wszystkie składniki będą smakowały i wyglądały dokładnie tak jak powinny. Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo
Kulinarna Pokusapieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony. Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku(...)zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabetplacuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić(...)Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie
Ratunku obiadczym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam 25 min. w temp. 200*C. Nie sądziłam, że zapiekanka makaronowa może być taka dobra:) Komentarze zen.ona 2010/04/23(...)znam przepisow na takie proste danie, ale nigdy nie robilam, a pewnie macie jakies fajne myki, zeby byly one szczegolnie pyszne sowa_nie_sowa 2010/04/23 18:29:15 zen.ona - co masz na myśli? m.dawid - tak, ziemniaczane zawsze z mięsem robiłam:) teraz pomyślałam, ze zrobię wersję wegetariańską, a mięso wykorzystałam do innego dania (hehe, oszczędna jestem;) kasia.eire - ziemniaczana
Zdrowa Kuchnia Sowymasła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne biszkopty ( pokruszone) Dodatkowo : - jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali - ok. 1 szklanki(...)tego wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko oraz kogel-mogel. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić
Smaczne Zdrowetych, którzy dbają o siebie. Doskonałych dla tych, którzy szukają siły i delikatności w jednym. RYŻOWE – wg. producenta dla lekkości Wzbogacone o crunch ryżowy i żurawinę. Bardzo lekkie, a dzięki tostowaniu – niezwykle delikatne i kruche. JĘCZMIENNE – wg. producenta dla chrupania Wzbogacone o crunch jęczmienny i prażone ziarna dyni i słonecznika Bardzo chrupiące, grube, „solidne(...)mega chrupiące, ale to jęczmienne totalnie podbiły moje serducho – za smak, za wygląd i za to chrupnięcie, które jest zdecydowanie bardziej wyraźne niż w pozostałych. Idealne zarówno da dzieciaków , jak i dorosłych! I tak jak już mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne
Ostra na Słodkoascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekko słodkawe z kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy(...)rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru 50 g masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita”) 1 jajko 240 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka olejku waniliowego Szczypta soli 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Składniki na kruszonkę 50 g miękkiego masła
Na słodko lub wytrawniesuper smak i wygląd) ale można również podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej. Składniki: - 150g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiennie 130g mąki orkiszowej jasnej) - 250g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (jasnej) - 30g świeżych drożdży(...)umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką), uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa
Smaczne ZdroweSkładniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk
W Mojej Kuchni Lubiężywieniowe); Kolejna zaleta to bardzo dobrze rozbudowany serwis internetowy,czytelna strona, jasno i wyraznie opisane.... Bardzo pozytywna cechą jest możliwość wyboru diety, która najbardziej nam odpowiada (Smacznie Dopasowana, Vita Lekka, Dużo błonnika itp.); Co ciekawe mamy bezpośredni kontakt z dietetykiem – włączamy czat i pytamy o co chcemy! Kolejna fajną sprawą jest fakt, że są oddane do naszej dyspozycji przeliczniki(...)przeprowadzić dogłębną analizę, obliczyć BMI, zważyć się, zmierzyć itp. wszystko zapisywanie jest w indywidualnym dzienniku i już nigdy nam nie ucieknie, więc można na bieżąco śledzić swoje postępy. Te dane potrzebne są dietetykom do traktowania nas indywidualnie i jednostkowo. Porcje ,które są podane nie są absolutnie mizerne i można się tym naprawdę najeść! Jeśli jakaś potrawa nam pasuje, można oczywiście
Z Kuchni Do Kuchnimięsa i bardzo smaczna. Możemy podać ozorki wołowe, wieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką i podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki(...)wodą i teraz dodajemy do ozorków obrana włoszczyznę lub pastę bulionowa. Gotujemy do miękkości mięsa, około 1,5 godziny. Gdy będą już miękkie wyjmujemy je z garnka, lekko studzimy w wodzie i zdejmujemy z nich skórę. Według mnie skóra schodzi najlepiej, wtedy gdy są jeszcze lekko ciepłe. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe
Proste PotrawyNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis(...)śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś
Kulinarny Pamiętnikskładniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Monia miesza i gotujeBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko(...)solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej
Walijskie Pichcenieuboższa w aromaty, ale do soczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała. Polecam też inne rozgrzewające dania, np. grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy
Kulinarne przygody GatityBaardzo soczysty kurczaczek z moim ulubionym serowym serem i kluskami śląskimi:) Danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Kluski śląskie ze zdjęcia niestety są kupne (cóż, weekendowe lenistwo wygrało), ale poniżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy! Grillowany kurczak (2 porcje): 2 piersi z kurczaka(...)minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera
My Culinary Arttaki jaki powinien być. Z tej porcji wychodzi 6 średnich, cienkich kawałków, więc jeśli macie więcej osób do wykarmienia zróbcie podwójną porcję. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PAPIER DO PIECZENIA (1 min): jeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale zalecamy jednak wyściełać ją papierem do pieczenia. 2. PIEKARNIK(...)blaszki, w której będziemy piec sernik. Formujemy z nich gładki i równomierny spód, dociskając kubkiem o płaskim dnie (jak na zdjęciu). 6. SERKI (3 min): przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, dosłownie 1 min, cały czas mieszając, a następnie ubijamy trzepaczką aby były puszyste (też ok. minuty). 7. CUKIER (2 min): do serków dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż grudki
Nerds KitchenJeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta(...)mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką do napuszonego zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało
Smaczne Zdrowe