lekkie dania - 4237 przepisów (strona:119/283)

Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 228

Moje ulubione dania to te, które są smaczne, zdrowe a do tego szybkie w wykonaniu. Jasne, czasem, gdy zdarzy mi się wolny weekend, lubię sobie posiedzieć dłużej w kuchni. Jednak na codzień nie mam zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków i muszę się wyrobić w 30-40 minut. Na szczęście przy dobrej organizacji pracy można nawet w krótkim(...)czasie wyczarować coś pysznego a jednocześnie eleganckiego, np. placuszki z kuskusu. Jest to mój kolejny eksperyment, w 100% udany. Placuszki są bardzo aromatyczne, lekko pikantne. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z kremowym serkiem Apetina i wędzonym łosoiem dają połączenie idealne. I ładnie się prezentują :) Do zjedzenia na codzień lub od święta. Do poczęstowania gości i na romantyczną kolację

Zawsze głodna!
Pierogi leniwe 198

stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )." Składniki : 600 g białego sera jajko żółtko 2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania(...)bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym , masłem, albo bułką tartą i cukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 278

cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę(...)ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce. Przygotowując brie panierowany, na sałatce z cukinii, zaledwie z kilku składników mamy pyszne danie, które możemy sobie zafundować, np. na kolację, ale… nie tylko. Wiem, że ta potrawa nie jest dla wszystkich, bo smakoszem brie, albo się jest, albo nie. Jednak dodatek sałatki

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 184

upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową . Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam.   Składniki: - 500g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550) - 50g masła - 1 jajko - 1 i ¼ szklanki maślanki - 2 łyżki cukru - 20g świeżych drożdży - 2 łyżki mleka - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania bułeczek - kruszonka migdałowa(...)odstawiamy w ciepłe miejsce,aby drożdże ruszyły (ok. 15 minut). Masło roztapiamy (zrobiłam to w mikrofali), dodajemy pozostały cukier, sól. Gdy masło przestygnie wbijamy jajko i miksujemy robotem. Maślankę lekko podgrzewamy (aby była letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie

mojewypiekiinietylko
Paprykowy kurczak na ryżu 2158

osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozgrzany, na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę i delikatnie podsmażyć. Do lekko podsmażonej papryki z cebulą dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać i przez krótką chwilę wszystko razem podsmażyć. Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości(...)zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos). Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić

Gospodyni Miejska
Sałatka z grillowanym kurczakiem i mozarellą 425

Lekka ale sycąca sałatka na obiad lub kolację. Jako dodatek polecam kilka kromek razowego pieczywka. Składniki: pierś z kurczaka kuka mozarelli rukola pomidorki koktajlowe czerwona cebula zioła prowansalskie na sos: oliwa z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól czosnek Pierś z kurczaka skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Upiec na patelni grillowej. Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę(...)cienkie talarki, a pomidorki na połówki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać składniki sosu (mój był bardzo gęsty, ponieważ dałam aż 3 ząbki czosnku :) Na talerzu ułożyć rukolę i resztę warzyw, polać przygotowanym sosem.  Zgrillowanego kurczaka pokroić w paski i ułożyć na wierzchu sałatki.  Podawać z ulubionym pieczywem

wyzwania kuchenne
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 478

babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.  Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebulki 350 ml mleka 50 g solonej słoniny 2 jajka 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli(...)usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.  Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy.   Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy

Kuchnia Łukasza
Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe ) 279

Dieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :) Nom, może nie sama dieta a wybrane dania ! Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę ! Pasują do siebie idealnie. I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym  i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki  ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka(...)szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie:   Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu

kolorowotorcikowo
Babka czekoladowa z orzechami 295

mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa: * 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła * 2-3 łyżki posiekanych orzechów Masło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec(...)tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min. Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam do polewy). Ciasto nie jest duże, w sam raz na zimowy wieczór dla kilku osób:)   Komentarze rain1drop

Zdrowa Kuchnia Sowy
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 335

upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej wodzie tak, aby dało się ją rozpuścić, ale jednocześnie w jak najmniejszej wymaganej do tego ilości. Kiedy ostygnie,  mieszam z serkami. Zostawiam w lodówce(...)dwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny  Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie

W kuchni Karmel-itki
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 210

dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki pietruszki ( użyłam pełną garść posiekanej natki ) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce(...)ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Murzynek z masą jogurtową 53567

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :). Blaszka wymiary : 26 x 36 Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki(...)łyżki oleju 5 łyżeczek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 200 g margaryny 2 jogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób

Słodkości i nie tylko
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 358

ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut na wolnym ogniu(...)gram roztopionej margaryny. 250 ml mleka lekko podgrzałem, tak aby było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszałem dokładnie do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodałem do mąki. Z tak przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce

Wyprawy kulinarne
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 292

Biała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 205

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na

My Culinary Art
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 187

Naturalny Kwas Chlebowy  firmy Eko-Natura to jeden z tych wypróbowanych produktów, po które pojechałam na targi. Jako jedyny w Polsce w 100% naturalny, o delikatnym chlebowo-słodowym, lekko piwnym smaku - świetnie gasi pragnienie i ma właściwości prozdrowotne . Przy nim te dostępne w sklepach są dla mnie jak sztuczne napoje gazowane o smaku karmelowym (i tym raczej są patrząc(...)tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki :). Fasola Wrzawska - Uwielbiam takie kulinarne odkrycia - zaledwie dzień po opublikowaniu posta o gigantes plaki i poszukiwaniach polskiej fasoli, która mogłaby w tym daniu zastąpić wielką fasolię gigantes , natknęłam się na fasolę wrzawską - odmianę o największych nasionach w Polsce! Fasola wrzawska to fasola Piękny Jaś uprawiana u ujścia Sanu do Wisły w województwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinakowy makaron z suszonymi pomidorami , piri – piri i chrupiącą dynią 206

wiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam z nich nie tylko smaczne , ale i bardzo proste danie , które zachwyciło domowników! To i to na stałe zagości w mojej kuchni! Papryczki piri – piri ( African Birds Eye Chili ) , to dokładnie to czego poszukiwałam! Niesamowicie ostre(...)parmezan – 2 łyżki – olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia : Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy bardzo drobniutko posiekane papryczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem

Ostra na Słodko
Kalarepki faszerowane mięsem i warzywami 164

Dziś mam dla Was zaległy przepis na kalarepki , które pokazywałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje! Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne! Farsz jest niezwykle sycący i zaspokoi nas na długie godziny. Mięso fajnie doprawione … kukurydza … ostra papryczka piri – piri i dodatek aromatycznych przypraw sprawią , że każdy poczęstuje się z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI: - kalarepa(...)czosnek – 1 szt - kolendra – 1 szczypta - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kalarepy oczyszczamy , ścinamy kapelusz i wydrążamy wnętrze. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto. Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Mięso doprawiamy do smaku kolendrą , solą i pieprzem. Dodajemy do smażonej cebulki razem z pokrojonym pomidorem

Ostra na Słodko
Na drogę. Z jagodami 197

bardzo miałam ochotę na jagody... Pozmieniałam więc to i owo -  i są. Delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo owocowe. W sam raz na podróż. Te, których nie daliśmy rady pochłonąć, zniknęły w pięć minut w domu, kiedy Młoda, jej T. i Tata się do nich zabrali. Polecam! Muffiny z jagodami i creme fraiche Składniki: (na 12 sztuk) suche(...)creme fraiche (18%) 50 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 200 g jagód Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, proszek i sól, wymieszać. Jajka lekko ubić w drugiej misce. Wlać olej, mleko i creme fraiche, dodać ekstrakt i wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać jagody, wmieszać do ciasta. Masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z kurczakiem 399

umiem / nie lubię fotografować zapiekanek. Choć bardzo je lubię i często robię to jak mam zrobić jakieś zdjęcie, to od razu mi się wszystkiego odechciewa. Nie da się ich ładnie, równo pokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki:   2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule(...)Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Lekko przyrumienioną cebulkę rozkładamy równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki

Aga w kuchni
Strogonow 278

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta(...)papryka Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą

Salonik smaków
Kurczak Tandoori 303

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala(...)łyżeczki roztartych nasion kuminu 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 limonki 100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce.  Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki

wyzwania kuchenne
Ciasteczka wielce zdrowe 186

blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było to łatwe. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 min. czyli do lekkiego zbrązowienia. Kulki się rozpłaszczyły i bardzo mocno do siebie zbliżyły, niektóre kompletnie bez poszanowania granic sąsiada;) Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka były miękkie, chwilę je więc zostawiłam w spokoju(...)mlekiem i polewałam ciasteczka robiąc esy-floresy. Ciasteczka bardzo smaczne, niesłodkie i z wyczuwalną obecnością otrąb. Polecam:) ***** "Wybieraj bitwy wystarczająco duże, by miały znaczenie i wystarczająco małe, by dało się je wygrać." Jonathan Kozol Komentarze m.dawid 2011/10/17 20:06:55 ciastka słodkie, a co do bitew, to czasami dobrze mi robi bycie Don Kichotem;) kulinarnespotkania 2011/10/17 21:31:27 sliczne

Zdrowa Kuchnia Sowy
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 355

mnie, i co..? Przepadłam całkowicie. Ten tort jest tak pyszny, ze wręcz uzależnia :D Intensywne czekoladowe ciasto jest mięsiste i wilgotne, a krem miętowy smakuje idealnie, orzeźwiająco i niezwykle lekko, mięta nie dominuje silnie, jest idealnie wyważona. No mówię Wam, coś pysznego... Od tego czasu tort zrobiłam już 4 razy i za każdym razem znikał błyskawicznie. Tym razem okazja jest(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około 1,5-2 łyżeczek do smaku) odrobina zielonego barwnika w żelu/paście

Słodko-Słony Świat Ilony
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 238

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki(...)tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy

Kulinarne przemyslenia
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie 287

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam! Scroll down(...)English Puree ziemniaczane z kapustą i brie (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki 300 g kapusty, posiekanej 50 g masła 200 ml mleka, lekko podgrzanego 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź. W międzyczasie

karmelowy
Kuskus z bobem i pieczarkami 217

Sałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz cebulką. Ja to danie preferuję na ciepło- głównie na kolację- ale podane na zimno wcale nie traci na smaku i wyglądzie, dzięki czemu będzie odpowiednia na dłuższe biesiadowanie :) Sycąca, pożywna i bardzo smaczna(...)sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili. W miedzyczasie ugotować bób, a kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć i odstawić do napęcznienia. Wszystkie skladniki ze sobą wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Curry z kurczakiem, kalafiorem i zielonym groszkiem 199

Dzisiaj zapraszamy na curry z kurczakiem, kalafiorem oraz zielonym groszkiem. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 100 g ryżu - 200 g kalafiora - 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku - 2 łyżki masła - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kminu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka kurkumy - kawałek imbiru - 1 zielona papryczka chili - 150 g śmietany(...)wrzucamy kumin i podgrzewamy go ok. 1 minuty. Potem dorzucamy masło oraz cebulę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany i imbir obrany i starty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy

Kuchenne Wariacje
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 200

Witajcie w poniedziałek ! Mamy nadzieję, że weekend nie zmęczył Was zbyt mocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie.  Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna(...)początek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy i po rozgrzaniu dodajemy mieszankę. Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 169

cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym(...)nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili. Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem. To wszystko, danie gotowe :) Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski

vegetanie
Brokuł pod imbirowym beszamelem 181

mąki ok. 400 ml mleka sól pieprz 1,5 łyżki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, zmieszać z mąką i zasmażyć, ale nie rumienić. Dodać sól, pieprz i imbir i rozprowadzić mlekiem . Mleko należy dodawać powoli, cały czas mieszając(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut. Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie

W SMAK
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 205

wcale nie musi być złe … i kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;) Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI: - filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt - szpinak świeży – 100 g - pomidory suszone – 4 szt - oliwa – 2 łyżki - sól – do smaku - pieprz(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej. Pomidory kroimy na kilka części. Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem. Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy delikatnie w roladki. Spinamy dużą wykałaczką i układamy w parowarze posmarowanym odrobiną oliwy. Jeśli nie posiadamy parowaru śmiało

Ostra na Słodko
Makaron z sosem pieczarkowym 241

czasem takie dni ,kiedy nie ma ochoty na stanie przy garach..i wtedy można sięgnąć po prawie gotowe danie..wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos i gotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech , dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie(...)domowy..kiedyś próbowałam takiego sosu innej firmy i nie był on tak smaczny jak ten..  sos pieczarkowy  Orzech makaronu spaghetti cebula kiełbasa Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić. Makaron ugotować i odcedzić .Podawać

Moje domowe kucharzenie
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 215

Muszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli(...)puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 3. Cebulę siekamy. 4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko. 5. Płatki kukurydziane przesypujemy

Malowane smakiem
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 315

Bliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin.  Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być także farsz drobiowy, lub wieprzowy.  Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki(...)ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie:  We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę

Kuchnia Łukasza
Kotlety ryżowe. 403

 Pyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam

Kuchnia Łukasza
ZUPA KUKURYDZIANA – 1,40 zł 296

słodkawy posmak i jest bardzo pożywna. Może nie spodobać się mięsożercom, ale ma swój niespotykany urok. Fajna jako przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego niezwykle tania! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła(...)szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI (1 min): kromki chleba wrzucamy na suchą patelnię i w czasie ich lekkiego rumienienia zabieramy się za blendowanie. 4. BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. 3 minuty powinny wystarczyć. Pamiętajcie, że blender nie może pracować więcej niż 1 minutę

Nerds Kitchen
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 341

Ostatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota...  Składniki: 250g filetu z kurczaka,  ciasto francuskie,  100g pieczarek,  łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie

Z miłości do słodkości