Schab i sos z maślaków 237danie pojawiło się na naszym stole w niedziele. Zdjęcie kiepskie bo robione na szybko - goście byli, ja uwijałam się w kuchni i w międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków(...)łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić
Pasja Smaku
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 298lepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego pikantna wołowina w winie - zestaw
Ala piecze i gotuje
Blyskawiczna czerwien 301czerwone risotto z zielonymi akcentami, do tego dosc pikantne, z dodatkiem soczystego kurczaka. Jak sobie pomysle, to jest to wlasciwie wszystko to co lubie. Proste, kolorowe i smaczne danie. Czerwone risotto z kurczakiem skladniki: 1 piers kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka suszonego oregano 1 lyzeczka papryki w proszku 1 lyzeczka pieprzu cayenne(...)szklanki zielonego groszku mrozonego sol, pieprz olej do smazenia wykonanie: Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostke sredniej wielkosci. Lekko solimy i podsmazamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do kurczaka posiekana papryke, cebule, czosnek i oregano. Podsmazamy przez okolo 5 minut. Nastepnie przyprawiamy papryka w proszku i pieprzem cayenne. Dokladamy
Przysmaki Karolki
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 297przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego(...)łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, mąką i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość
Obiad za dychę
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 232niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym. W ten sposób zrobimy danie mniej kaloryczne, a dodatkowo delikatniejsze dla żołądka. Do tego nie warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso(...)problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :) Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować
Powiedz dietom nie
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 240mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto - kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni. jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka(...)kładę fetę i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem - Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać to co aktualnie mamy w lodówce Uwielbiam kolorowe aromatyczne dania, może to być też propozycją na zbliżające się "walentynki" lub inne okazję. Smacznego
Basia w kuchni
Węgierskie leczo 274smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie podsmażałem na tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej kiełbasy. Na opróżnioną patelnię dodałem 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 3 łyżeczki suszonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego. Proporcje tych przypraw(...)dodałem ją na patelnię. 3 ząbki czosnku posiekałem niezbyt drobno i również dodałem na patelnię. Danie przyprawiłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodałem 3 szczypty suszonego oregano, szczyptę suszonego tymianku i 2 szczypty suszonego lubczyku. Do dania dodałem około 300 ml wody i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia
Wyprawy kulinarne
Faworki z piersi kurczaka 274Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś
Maminek kulinarny
Sałatka grecka 256Idzie wiosna, a właściwie to już do nas zawitała, bo mimo że mamy dopiero luty, dni są piękne i słoneczne, ślad po śniegu dawno zaginął, a
Taste Of My Day
Kalafior zapiekany w sosie serowym 445kalafior się nie rozgotował. Odlać ½ szklanki wywaru z gotowania kalafiora, a samego kalafiora odcedzić.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę i lekko ją zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kalafiora, cały czas delikatnie mieszając, aby nie powstały kluski (najlepiej użyć do tego rózgi). Zagotować całość, dodać serek topiony, połowę startego żółtego sera(...)posypać koperkiem a następnie resztą startego sera i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach około 20 -25 minut (aż ser się ładnie rozpuści a danie będzie gorące
Moje domowe kucharzenie
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 247Danie zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia innego, niż takiego na szybko cykniętego telefonem... Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego(...)prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw
Kuchenna Kontrrewolucya
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 240smak podjadanej wtedy przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana(...)Jest słodycz, jest ostrość, jest... prędkość i łatwość - jest dobrze! :) Kombinowałyśmy długo z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji (bo najpierw wyszedł nam sos kukurydziany - fajny tak swoją drogą), ale dałyśmy radę. Reasumując - jaka ona jest: - szybka, - łatwa, - rozgrzewająca, - kremowa, - słodko-ostra, - niedroga, - sycąca, :)) Co prawda gdy te ryby łowiłyśmy (czyt. gdy się nudziłyśmy zagryzając policzki/język itd żeby tylko się
Wypisz Wymaluj
Kotlety ryżowe z kurczakiem 412świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” ) Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem
Ostra na Słodko
Kwaśny kapuśniaczek 240Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę(...)kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika
NA MOIM TALERZU
Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym 310Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym... Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem. Do tego podsmażona cebula i szynka. A całość oprószona mozzarellą. Pyszne i proste danie! Składniki: 350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty); 2 duże cebule; 250 g szynki (u mnie drobiowa); 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu(...)Odcedzić i przełożyć do miski. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać. Gdy cebula będzie lekko podsmażona dodać pokrojoną wędlinę i podsmażać, aż uzyska lekko złocisty kolor. Następnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować
Gospodyni Miejska