lekkie dania - 4237 przepisów (strona:106/283)

Warzywny mix prosto z pieca :) 203

Naszła mnie dziś ochota na warzywny detoks :)  Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut(...)piecyka ,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :)   I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!  Kiedy warzywa już się upieką można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają

Sajkofanka smaku
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 226

użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych(...)torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 860

łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone(...)kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200 o C przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Indyk a’la książę Orloff. 252

książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam  1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy stole i my też. Pierś z indyka pieczona(...)pozostawić do posypania wierzchu . Etap 5 - epilog –zapiekanie. Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem. Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem  i posmarować (obłożyć)  nadzieniem-ryżem. Następny plaster położyć tak ,aby lekko zachodził na poprzedni ,doprawić i posmarować nadzieniem i tak przekładać do wykorzystania wszystkich plastrów mięsa. Resztą nadzienia

Kulinarny karnet Christophera
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 208

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z

Szybko Szybkowar
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 268

Początek grudnia może być pięknym czasem. Przymrozki, szron na drzewach, puszysty śnieg... I chociaż o tej porze roku nie byłoby to nic dziwnego, to za moim

Ratunku obiad
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 213

boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy(...)wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem faszerowanym” zorganizowany Na Fb przez administrację Grupy Gotowanie na wesoło . Nagrodą w konkursie był zestaw noży kuchennych (zdjęcie poniżej). Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem

mojewypiekiinietylko
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 406

godziny - no przecież nikt nie ma takich zasobów cierpliwości!). W rezultacie w łóżku wylądowałam w okolicach wpół do pierwszej, co, przy sprzyjających wiatrach, oznaczało ni mniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być(...)znalazłam w duńskiej książce Småkager. Kræs for slikmunde . I tu zaczęły się schody... Jednym ze składników bowiem był tajemniczy sukat . Hmm... Pierwsza pomoc w postaci Google Translate nic nie dała, w dodatku poddała w wątpliwość kompetencje autorów - bo czyż normalnym jest, aby do słodkich ciasteczek dodawać skarpetki ...? No chyba nie... Nic to. Udałam się do instancji wyższej, czyli słownika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 297

przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze(...)Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem. Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej  > KLIK < , to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami kupionymi w sklepie różnie bywa. Dół gotowej tortilli możemy owinąć papierową serwetką. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z łososiem i szpinakiem 252

Jeśli oczekujecie ekspresowego w przygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje(...)był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, mieszając aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dodać

Obiad za dychę
Guacamole 248

idealnego faceta. I tak samo, jak z idealnym facetem, los w końcu zsyła nam idealne awokado. W moim przypadku była to odmiana Hass, o ciemnej i chropowatej skórce, lekko orzechowym i cudownie maślanym smaku. Wyobraźcie sobie ten rozkwit uczucia! Będziemy z sobą na zawsze! Nie będę się rozpisywała o właściwościach zdrowotnych awokado, ale powiem wam jedno – jest zdrowe(...)miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam

ladykitchen
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 316

Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób(...)wykonania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju. 2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. 3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne

Kuchnia domowa Ani
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 236

magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, sód). Wpływa korzystnie na naszą urodę i samopoczucie. Aby jedzenie było pyszne, składniki, które znajdują się w repertuarze dania muszą być najwyższe jakości i świeżości. Bo nawet najlepsze danie idzie skaszanić, jeśli składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny;/ na słoiczek ok. 250 ml 2/3 szklanki listków(...)łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju

W kuchni Karmel-itki
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 161

dziwne, że dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy(...)godziny do lodówki.    Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z jabłkiem, doprawiając lekko solą i pieprzem.    Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni, a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy aby była obsmażona z każdej strony, następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta z grzybami i pieczarkami 160

bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar(...)zostawiamy do kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu.  Cebulę obieramy i  drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę

W kuchennym oknie Ewy