kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:343/456)

Meksykańskie enchiladas 173

serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem(...)enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej, jednak danie powinno być dość pikantne - jak przystało na kuchnię meksykańską. Smacznego

Wyprawy kulinarne
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 261497

wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj)  i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę). Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Udka faszerowane 263

Kurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką.    Składniki(...)wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez. ok. 60 minut. (na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę naczynia, aby skórka się zrumieniła).Udka faszerowane są daniem bardzo smacznym i prostym

mojewypiekiinietylko
Kurczak po grecku 115

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 135

smakuje: i ciasto drożdżowe z cynamonem, i kurczak w miodowej glazurze, i wreszcie pieczeń wieprzowa na kanapki. Pieczeń najbardziej przypadła do gustu Młodemu, który za ciastami nie przepada, a kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z szynki(...)zapasem z formy. 8. Do formy przełożyć masę mięsną. Stuknąć kilka razy o blat, aby masa rozłożyła się równomiernie. 9. Pieczeń zabezpieczyć folią przez wysuszeniem. 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w opcji dół-góra. 11. Piec 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozwinąć folię, aby wierzch pieczeni się zarumienił. 12. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia

W mojej kuchni
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 151

sól i pieprz do smaku do zamarynowania mięsa z kurczaka: sól pieprz mielony 1-2 cebule Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią(...)Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
Faszerowane udka 169

się jako danie na spotkania rodzinne , imieninowe , urodzinowe , także doskonale smakują na gorąco jak  na zimno na kanapki , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  15 pałek z kurczaka  2 łyżki wegety  1 łyżka papryki czerwonej  Farsz do udek  200 dag mięsa mielonego wieprzowego  10 sztuk pieczarek  1 mała szalotka  1 cebula(...)samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek .  Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką czerwoną , i układamy do formy , następnie wstawiamy do piekarnika na 160 stopni pod przykryciem na 2 godzinki . Po tym czasie nasze udka są gotowe do podania .                    Smacznego

Mój Smak
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno) 233

patate 2 peperoni gialli 2 peperoni rossi 2 scalogni 2 zucchine 2 carote 2 spicchi di aglio origano rosmarino salvia olio di oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na tarce ścieramy marchewki, pół czerwonej i pół żółtej papryki kroimy w podłużne paski. Na każdy filet kładziemy startą marchew, kawałki(...)warzywa obok roladek. Ziemniaki smarujemy przyprawami z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami. Na koniec wykładamy pomidorki. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 40 minut. **** PREPARAZIONE Tagliamo i petti di pollo per ricavarne 4 filetti che andranno leggermente battuti per appiattirli. Grattugiamo le carote e tagliamo

La grande e la piccola cuoca
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 204

Recenzja  formy silikonowej  Dzięki uprzejmości sklepu internetowego  pysznapaczka.pl  otrzymałam silikonową formę  w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów. Przetestowałam formę i dzielę się  opinią. Forma ładna i solidna.  Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm. Smarujemy  formę tłuszczem , tylko  przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się(...)Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna. Do pieczenia ciasta nie musimy  formy  wykładać   papierem Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi  ładnie od formy. Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować. Taka forma ma same zalety  Jest zdrowa i neutralna dla jedzenia Lepsza od tych metalowych

Kuchnia Danusi
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 183

chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku(...)posoliłam je.  Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut

Blondynka Gotuje
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 155

orzechy. Tych akurat nie miałam, ale i tak wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić  kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie  oraz  ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego(...)owoce i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać (od czasu do czasu mieszając). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Gruszki przełożyć do kokilek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut

zadanie-gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 185

Propozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 251

dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną(...)kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika

BaRepas
Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado 143

temperaturze pokojowej, ale nie dłużej niż pół godziny). Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika polędwiczki. Piecz bez przykrycia przez 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Krok 4 W czasie kiedy polędwiczki pieką się w piecu, ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź namoczoną kaszę. Zagotuj wrzątek – ¾ szklanki. Wsyp do wody kaszę, a kiedy się zagotuje(...)miąższ na kawałki dowolnej wielkości. Rozłóż na pozostałych składnikach sałatki. Całość polej kilkoma łyżkami sosu. Resztę dresingu przelej do sosjerki. Gotowe. Smacznego!   Artykuł Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 178

użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Miejcie to na uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki(...)łyżce szpinaku. Zwijamy ściśle w roladkę. Każdą roladkę układamy na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na około 40-45 minut. Kończymy przygotowywać sos. Ugotowane grzyby odcedzamy i po lekkim przestudzeniu drobno kroimy. Ponownie umieszczamy w rondelku. Dodajemy starty ser Lazur

Smaki Na Talerzu
Pisklę kurczaka w Peri -Peri na puree z groszku z glazurowanymi warzywami i faszerowaną pieczarką 189

Wspaniała Walentynkowa kolacja . Miała być w restauracji z GWIAZDKĄ MICHELIN. Ale pochorował nam się synek . Więc to była "moja gwiazdka" Dla mojej Walentynki . ViolaPassion Składniki 2 osoby 1 pisklę kurczaka do 480 g. 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 łyżki przyprawy Peri-Peri albo sos o tej samej nazwie Pieczarki: 2 duże pieczarki +ząbek(...)talerzu . Kurczaczka kroimy na pół pozbawiając go kości kręgosłupowej ,oczyszczamy z błonek , podrobów i osuszamy . Sposób i zdjęcie tutaj Nacieramy czosnkiem ,posypujemy sola, pieprzem ,papryką Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 30minut w 180C Następnie polewamy sosem Peri-Peri bądź sucha przyprawą  i pieczemy 10 - 12  minut. Jeśli używamy sosu zmniejszamy temp

Viola cooks with passion
Quiche z cukinią 182

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje(...)odciśniętą z wody cukinie. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około kwadrans. W tym czasie jogurt utrzeć mikserem z jajkami, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać cukinię oraz starty parmezan. Na podpieczony spód wylewamy masę

Ania i Marcin gotują
Pikantne serowe paluchy 191

likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości(...)Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne

My simple kitchen