kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:347/456)

Pizza na cieście francuskim 130

niej roztopionego sera, za zastępuje go surowa mozzarella i pyszne pieczone warzywa. Naprawdę warto spróbować. Polecam Wam także: –  mini pizza –  pizza na tortilli –  pad thai z kurczakiem –  pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto –  pizzę z szynką i pieczarkami –  pizzę z patelni –  pizzę z ciasta francuskiego –  zapiekanki(...)kawałki, bakłażana pokrój w plasterki, cebulę w ósemki a następnie rozdziel na mniejsze części. Warzywa połóż na blasze, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C na około 20 minut . Delikatnie przemieszaj w trakcie pieczenia. Po pieczeniu wyjmij warzywa, przesuń je bardziej na środek blaszki i wytnij nieco większy niż

nietylkopasta.pl
Zapiekanki z kaszy jaglanej 134

niżej znajdziecie także inne dania, które przygotowywaliśmy, każde z nich było wyjątkowe i na pewno odtworzę je na blogu. Zobacz też: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Mini burgery koreczki na dwa kęsy Przepis na zapiekanki z kaszy jaglanej Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g kaszy jaglanej 2 jajka(...)minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 3 Na tak przygotowanych blatach układamy pomidory, brokuły, a także pokrojone w plastry, podsmażone pieczarki. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, do zrumienienia się sera. *wpis powstał we współpracy z marką Kamis   Artykuł Zapiekanki z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Bezglutenowa pizza 180

wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli(...)dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach, - po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą i drobnym parmezanem. SMACZNEGO

MintTaste
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 183

sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały(...)wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego

Nie tylko w kuchni
Tagine z kurczakiem i gruszkami 216

łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)otwór, natomiast bardzo starannie zawinąłem folię przy naczyniu do tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić

Wyprawy kulinarne
Żabie udka po francusku 159

spore parę tysięcy lat temu! Natomiast to, co jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę. Składniki: 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże) 1-2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 100 g masła sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka(...)przez kilka minut. Usmażone żabie udka ułożyć na niskiej blaszcze lub w naczyniu żaroodpornym (ważne, żeby miało nieprzywierającą powłokę). Zalać udka maślano-czosnkowo-cytrynowo-pietruszkową miksturą i zapiekać w piekarniku (200 stopni) przez około pół godziny. Tak przygotowane żabie udka po francusku podawać gorące posypane resztą natki pietruszki. Są bardzo kruche i delikatne. Palce (i udka) lizać :) Post Żabie udka

Pociąg Do Kuchni
Pieróg z kurczakiem i grzybami 150

Składniki:   200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g fileta z kurczaka, 200 g grzybów, 1 cebula, szczypta soli, pieprz,  szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę(...)widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz z grzybów i mięsa i polać sosem. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Rozłożyć na cieście.(kratka). Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ok. 40 – 45 min.Po upieczeniu zostawić na parę minut w formie. Pokroić i podawać ciepłe

kulinarnajamka.blogspot.com
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 170

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety à la pizza 2117

albo pokruszony ser feta i oliwki, może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki:4 plastry schabuok. ½ szklanki mąki(...)tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów układamy farsz z pieczarek, cebuli i papryki,  posypujemy startym serem.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Smacznego!  The post Kotlety à la pizza appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana brokułami i selerem naciowym 171

grzankami też pyszna...  Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również z  kurczakiem i wtedy mięsożercy będą również zadowoleni. Składniki: - 3 kolorowe papryki - 1 opakowanie czyli 40 dag  mrożonego brokuła Poltiono - 2 cebule, 1 czerwona 1 biała - 1/2 kostki sera fety(...)minut. 4. Papryki wypełniamy warstwowo mieszanką brokułową i serem feta, uciskamy dłonią, , a wierzch przykrywamy odciętym kawałkiem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut na 200 C. Podajemy na gorąco. Jeśli lubicie to warto dodać ulubiona mieszankę ziół, która dodatkowo wzbogaci nasze danie o walory smakowe

Apetyczna babeczka
Tarta z boczkiem i cebulą 225

króluje tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami , którą się niemalże każdy zachwyca! Zobacz przepisy na tarty: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem i cebulą Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO(...)pieprzem - przykrywamy i dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka. 3 Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblepiamy nim dokładnie formę (średnica 25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika. 4 Na ciasto nakładamy cebulę z boczkiem oraz starty ser cheddar. Śmietanę łączymy dokładnie z jajkiem, dodajemy odrobinę soli

Kuchnia Bazylii
Grillowane skrzydełka i papryczki padron 188

świetnie pasują do grillowanych skrzydełek zwłaszcza z takimi dodatkami jak pieczone bataty , awokado i sos z orzechów cashew. Grillowane skrzydełka Składniki: na 4 porcje Marynowanie 1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk 250 g papryczek padron 75 ml sosu sojowego, tajskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki sezamowego oleju 1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonych płatków chili(...)umieść w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste puree. Jeśli dip jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Mimo wszystko dip powinien być w miarę gęsty i łatwo się nabierać. Nastaw piekarnik na 175ºC na funkcję grilla lub pieczenia. Przełóż skrzydełka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą i grilluj przez godzinę. Po tym czasie dodaj papryczki i wymieszaj je z gorącą marynatą

codojedzenia
Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem 215

olej 1,5 - 2 łyżki sos do pizzy: jogurt naturalny 400 g koperek wg uznania czosnek świeży lub granulowany majonez ok 2 łyżki sól lub vegeta pieprz pierś z kurczaka 2 szt (4  połówki) cebula ok 4 średnie przyprawa do gyrosa sól pieprz  ser ok 400 g Zaczynam od zrobienia ciasta, przepis znajdziesz   tutaj .  Gdy ciasto(...)razem okrągła). Następnie przekładam ciasta na blachy, smaruje sosem, zostawiając wolny brzeg pizzy. Wykładam pierś z cebulą i posypuję obficie startym na grubych oczkach serem. Pizze wkładam do nagrzanego piekarnika do 220-250 stopni i piekę przez ok 13-15 minut zależy od piekarnika. I gotowe, smacznego

Kuchnia Viki
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 224

moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa, które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego(...)uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzaną patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją przez trzy minuty i przewracamy

Miód i pieprz
Calzone a'la gyros 223

miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu(...)kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika). Podawać gorące

Nie tylko w kuchni
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 151

obieramy, kroimy ząbki na pół i dodajemy do pomidorów. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy szczodrze papryką, tymiankiem i świeżo zmielonym, grubym pieprzem. Na koniec solimy. Pomidory wstawiamy na górną półkę piekarnika ustawionego na 200⁰C, z termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się(...)makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr wody 2 kostki bulionowe – z kurczaka i jarzynowa 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 niepełna łyżka grubej soli morskiej lub płaska łyżeczka soli kamiennej 4 łyżki oliwy z oliwek grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen