ulubionych . Wyśmienita w smaku z powodzeniem zastępuje jeden pełny posiłek . Gęsta i pożywna , a do tego te czarodziejskie ,smażone klopsiki .. Polecam ! składniki : klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka ( ja mielę sama , najczęściej z własnych kur ) 1 jajko 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści kolendry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru(...)mięsa formujemy klopsiki o wielkości monety 5 zł , obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron . Dynię obieramy , pozbawiamy komory nasiennej i opiekamy w piekarniku , żeby nabrała smaku . Tak długo aż się przyrumieni , bez tłuszczu Przekładamy do garnka . Cebule obieramy , kroimy i razem z wyciśniętym praską czosnkiem , mieloną papryką , smażymy na maśle , także do momentu
Ogrodnik w podróżySłodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem
Smaki ArmineSkładniki ( 1poracja): 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cały brokuł 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę(...)także małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego, wymieszaj, dodaj brokuły i wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego na wierzch zapiekanki ułóż żółty ser naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz zapiekankę przez kwadrans Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujezmieści się na niej tylko jedno jajo sadzone. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki. 4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka) 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki + szczypta przyprawy uniwersalnej papryka konserwowa 2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 3/4 – 1 szkl. bulionu sól(...)roladki na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem. Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzumiseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz(...)francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut aż utworzą się rumiane czapy
Kulinarne InspiracjeOdchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera(...)przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb
SzczyptaSmaQSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna Kuchniasezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba . Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika . Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu
Kulinarne Przebojełyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe(...)utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera lub układamy plasterki sera (tak jak u mnie
Słodkie okruszkismaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 2 - 3 łyżki oliwy papryka słodka (około 1 łyżeczki) pieprz - według uznania sól - według uznania 5 marchewek 6 - 7 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy czubata łyżeczka oregano czubata(...)pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 65 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią. Pałki
Smak mojego domuZapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać swoje w lodówce. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane bardzo drobno zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawiamy do smaku(...)minut. Po odstawianiu w wodzie, przekładamy ziemniaki do garnka, zalewamy je świeżą wodą i gotujemy 4 minuty od chwili zagotowania, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik na 200° oraz przygotowujemy dużą blachę do pieczenia, wykładamy ją folią aluminiową. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy olej, roztarty w dłoniach rozmaryn, czosnek granulowany oraz pieprz i sól do smaku
Smaczna Stronateż fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek(...)niego układamy warstwę z ugęstowanej marchewki, na to kolejną tortillę i nadzienie z mięsem. Później kolejna tortilla i warstwa pieczarek i cebuli. Na sam koniec ostatni placek tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy naszą tortownicę na około 30 minut. Po tym czasie na wierzch tortu nakładamy pomidory i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy
Mama z miastacieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można użyć każdego rodzaju mięsa, którym karmicie psa - kurczaka, wołowiny, jagnięciny etc.) 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej 3 jajka wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych(...)wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 30 minut Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy upieczoną masę na mniejsze kawałki. Ciastka powinny być pół-twarde
Cooking Monsterksiążki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok(...)pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i OliwaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenkoktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam(...)przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy przekładamy do miski i jemy od razu. The post Chipsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię