kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:356/456)

Kurczak tagine, czyli obiad w stylu marokańskim 203

Jest to typowe danie marokańskie, jeśli nie macie takiego naczynia do pieczenia można upiec w żaroodpornym naczyniu. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka

Kuchnia Pokoleń
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 484

dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy(...)sosu serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 143

uznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody. Skrzydełka z kalafiora z hummusem To danie może zastąpić często goszczące na imprezach skrzydełka z kurczaka. Wystarczy kupić: dużego kalafiora, jajko, mąkę pełnoziarnistą, sól, pieprz, ostrą paprykę, granulowany czosnek, płatki kukurydziane, ciecierzycę, cytrynę, tahini, czosnek, oliwę z oliwek. Zacznij od hummusu. Odsączoną ciecierzycę (puszka) zblenduj(...)międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia

Kuchcik gotuje
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 175

minut, będzie już miękka i złota. Jak przestygnie, łyżką oddziel miąższ od skórki. Paprykę pieczemy dłużej, jej skórka musi się spalić. Musi być czarna. Paprykę wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski, przykrywamy torebka foliowa i odstawiamy na 15-20 minut. Papryka dzięki temu zabiegowi, zaparuję się i bez problemu będziemy mogli zdjąć z niej skórkę. Miąższ papryki przekładamy do garnka(...)możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad

SMYKWKUCHNI
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 162

polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso(...)końcówki i naciąć wierzch rękawa nożyczkami, robiąc 3 małe dziurki. To umożliwi ujście nadmiaru pary z rękawa podczas pieczenia. Umieścić rękaw wraz z mięsem w naczyniu do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 180, piec mięso 25 minut. Większe i grubsze kawałki piersi (ok. 1 kg) piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć naczynie z mięsem z piekarnika i pozostawić jeszcze

Codziennik Kuchenny
Piersi kurze w sosie czosnkowym 139

Wymyśliłam to danie na imprezę urodzinową mamy. Takie dania wszyscy lubią i dobrze się je je. Wyszło wybornie z całą odpowiedzialnością mogę je polecić Nic prostszego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekane nachos 216

dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich. Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być(...)miseczek włóż nachos, następnie dodaj przygotowane wcześniej mięso z fasolą, dorzuć oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki i papryczki jalapeno. Całość posyp startym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. Tak przygotowane danie podawaj z awokado lub przygotowanym guacamole, z kwaśną śmietaną i dodatkowymi papryczkami jalapeno. SMACZNEGO! Artykuł Zapiekane nachos pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Zapiekane nachos 235

dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich. Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być(...)miseczek włóż nachos, następnie dodaj przygotowane wcześniej mięso z fasolą, dorzuć oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki i papryczki jalapeno. Całość posyp startym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. Tak przygotowane danie podawaj z awokado lub przygotowanym guacamole, z kwaśną śmietaną i dodatkowymi papryczkami jalapeno. SMACZNEGO! Artykuł Zapiekane nachos pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 232

godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf(...)Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę - o boku mniej więcej 5x5 cm. Osuszenie mięsa jest konieczne, by ładnie się zrumieniło i zamknęło, zamiast obgotować. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa

W SMAK
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 442

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka brokułowa 1143

składniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki

Mix smaku
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 163

bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego(...)jeszcze przez około 3-4 minuty.   Uwagi: Jeżeli obawiacie się tego, że mięso w środku nie będzie dopieczone, można podsmażone wstępnie roladki wstawić na kratkę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia tak na prawdę będzie zależał od wcześniejszego podsmażenia oraz wielkości porcji – ja mam termometr do mięsa, więc zawsze sprawdzam temperaturę przed podaniem. Notabene

Smaki Na Talerzu
Skrzydeła w chrupiącej panierce z paluszków słonych 121

Można w ten sposób przygotować pałki, piersi lub jak ja skrzydełka kurze. Ja bardzo lubię mięsko ze skrzydełek, jest soczyste i pyszne. Przygotować je dzień wcześniej

Kuchnia Pokoleń
Żeberka w glazurze pomarańczowo-sojowej. 213

Amerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka  takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym(...)sosu sojowego. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia - około 20 - 30 minut. Odstawić. Wyjąć ugotowane żeberka i odsączyć. Odczekać 10 minut. Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i posmarować glazurą. Piekarnik rozgrzać do 210 - 230 stopni (grill). Umieścić mięso pod grillem na 3 - 5 minut, aż glazura zacznie się gotować. Odwrócić kostki, posmarować drugą stronę glazurą i włożyć pod grill

zadanie-gotowanie