cytrynowym kurczakiem Podstawę tego dania stanowi sos nuoc cham, podawany w każdej wietnamskiej restauracji. Jest pyszny, a przy tym tak prosty, że nie uwierzycie. Głównym składnikiem noodli jest kurczak marynowany w aromatycznej zaprawie. Przepis już we wtorek Środa: Lasagna z cukinii Klasyczne włoskie danie z niewielką zmianą: zamiast płatów makaronu lasagna, warstwy zapiekanki tworzy bardzo cienko pokrojona, a później obsmażona(...)wymagają kilkanaście minut gotowania. Generalnie zmieścicie się w pół godzimy. Z wyjątkiem lasagni, która jest gotowa po jakichś 40 minutach. Z tym, że połowę tego czasu spędza w piekarniku. My wszystkie dania tradycyjnie zrobiliśmy w niedzielę, co ma tę zaletę, że raz gotujemy raz sprzątamy:) Równie dobrze jednak każdy przepis można robić codziennie wieczorem, tak żenb rano zabrać gotowy lancz
Niedzielny kucharzczubrycy czerwonej i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem które otrzymałam od RAFEX . Polecam ją na obiad. Zapraszam :) Składniki: 50 dag makaronu rurek 30 dag fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40 dag sera żółtego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej rzepakowy 1 łyżka ziół(...)dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania. 6. Smacznego. Rady: Można użyć dowolnych ziół i przypraw. Z przepisu wychodzi około
Izabelawkuchnipół. W sumie otrzymamy ich 14. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy, jak przy tradycyjnych faworkach. Gotowe układamy na przygotowanych blaszkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Upieczone studzimy na kratce. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z jednej porcji ciasta wyjdzie co najmniej 14 sztuk. Robiłam z dwóch arkuszy(...)jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Wydrukuj przepis The post Francuskie faworki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopowiem Wam, że jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza z "byle czym(...)tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, brzeg lekko zawiń. Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik. Obierz warzywa, pokrój je drobno. Pokrój mięso i kiełbasę. Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy wszystkie składniki i posyp
Gotuj Sam!propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 5 - 6 łyżek oliwy 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki(...)która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków. Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem
Smak mojego domużałuję, że nie kupiłam dwóch, kiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania(...)dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę
Kuchenna Kontrrewolucyaugotowania bulionu/rosołu, ale do niczego więcej. I zawsze omijałam je szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka(...)naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe
Zawsze głodna!sera wzmacnia smak, a do środka możecie dodać dowolne składniki, ja proponuję dodatek szynki, oraz cebuli dymki wraz ze szczypiorem. Będą smakowały idealnie. Możecie też zaszaleć, użyć papryki, pomidorków, kurczaka lub kurek. Za każdym razem Wasza zapiekanka z jakiem może być inna. Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do: – przepisu na domowy cheeseburger – domowe(...)jajek połowę startego sera. Bagietki połóż na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Wlej delikatnie masę jajeczną do środka obu bagietek. Całość posyp pozostałym serem. Zapiekaj bagietki w piekarniku w temperaturze 200 st C przez 12-15 minut. Podawaj od razu posypane szczypiorem, możesz podać do nich ketchup lub domowy sos pomidorowy. Smacznego! Artykuł Zapiekanki z jajkiem pochodzi z serwisu
nietylkopasta.plDziś jeszcze kilka przepisów na dietetycznego kurczaka z cyklu bez soli i cukru, dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią 2 piersi z kurczaka 1 szklanka brązowego ryżu lub dzikiego 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki startego miąższu dyni 1/2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała(...)wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego piekarnika). Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu w miseczkach. Posypujemy listkami pietruszki do dekoracji
Gotuj Sam!łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy(...)mniejsze części. Ziemniaki razem z marynatą przekładamy do drugiego foliowego rękawa, który również zawiązujemy z obu stron, ale nie nakłuwamy. Rękaw kładziemy w naczyniu żaroodpornym obok pałek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. W połowie pieczenia worek z ziemniakami obracamy
Trzeci talerzdodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby(...)należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij
W kuchni u MonikiSkładniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny
prawdziwe jedzeniemąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie: 250 g filetu z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 papryczka chili 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego ponadto(...)nadzienia. Zlepić i uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,odstawić na 10-15 minut by wyrosły. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 25 minut. Bułeczki podawać ciepłe. Z podanej porcji wyszło 12 bułeczek
Kolorowa kuchnia Elkipieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły(...)orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce. Foremkę bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 stopni. Pasztet najlepiej piec w kąpieli wodnej – na blachę z formą z pasztetem wlewamy ok. 0,5 litra wrzątku. Pasztet powinien być gotowy
Gotujemy i jemyoliwek, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, ponadto: 1 polędwiczka z indyka (można zastąpić polędwiczkami z kurczaka), oliwki zielone, rukola i radicchio (odmiana cykorii o fioletowych liściach), ok. 50 g sera twardego długodojrzewającego np. bursztyn, świeży szczypiorek, świeży tymianek, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie(...)fajniej wyglądać, oraz zatrzyma sos. Polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy delikatnie oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy z obydwu str. na patelni. Ser ścieramy na drobnej tarce. Piekarnik nastawiamy na 230°C. Na ciasto przekładamy sos, dodajemy listki świeżego tymianku i posypujemy serem. Rada: sosu dajemy tyle żeby przykrył ciasto, to co zostanie można podać z upieczoną pizzą
Moniki Smakołyki/dwie rosołu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Odkładamy do przestudzenia. Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem(...)jedną warstwę, ale można dać więcej). Całość zawijamy w roladę. Delikatnie, razem z papierem do pieczenia, przekładamy rolady do podłużnych foremek (keksówek/cwibakówek). Pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzuwersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka(...)Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat
Kulinarne przygody Gatityjadłam tego z budki :D Składniki na ciasto: 5 dag drożdży 1/2 kg mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa(...)sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko. Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia
Bea(u)ty kitchen