kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:353/456)

Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 250

rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni. Farsz Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w wąskie paski o grubości około 2 cm. Przyprawić solą, słodką i ostrą papryką. Odstawić do lodówki. Marchew obrać i pociąć w maszynce(...)puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-35 minut. Ser powinien się lekko zrumienić. Podawać posypane świeżą bazylią. Przygotowane w taki sposób naleśniki są bardzo delikatne i miękkie w środku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tacos z wołowiną 228

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem(...)oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciep ł e. Następnie nakładamy do po ł owy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy

kulinarne odsłony pati
Zapiekanka Pasterska "inaczej" 243

zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową. Spróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki   2 łyżki koncentratu pomidorowego  2-3 łyżki passaty pomidorowej po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki(...)delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.    Smacznego

ChilliJemy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 267

wspaniała  na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych(...)Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.   Smacznego

potrawyregionalne
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 217

wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy(...)limonek) 2 jajka składniki suche: 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 342

szybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie(...)ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia około 20 minut. Podajemy z domowym dobrze doprawionym czerwonym barszczem lub w towarzystwie ulubionych sosów, czy ketchupu. Smacznego   #Duda

Słodkie okruszki
Tarta z fasolką szparagową na boczku 239

sobą do pracy w pojemniku można zawsze zabrać. Syto i treściwie! I o to chodziło! Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to: Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę Składniki na formę(...)manną - zapobiega przywieraniu.  Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w grubą kostkę

Grunt to przepis!
Łopatka pieczona z oregano 162

znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta(...)folię i wstawiłam na całą noc do lodówki, po wyjęciu posypałam mięso dodatkowo jeszcze 1 łyżką oregano. Po wyjęciu z lodówki  przełożyłam łopatkę do podłużnego korytka i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C,  piekłam mięso ok. 1 godziny  bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 222

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z mięsem 188

Wspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk

Opowieści z piekarnika
Nuggets z dorsza z pieca 165

Zapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy(...)Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut. Surówka z kapusty 350 g białej kapusty 1marchewka 1 czubata łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka

codojedzenia
Tajine warzywny 165

przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka miodowo sojowe 155

family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 4 udka z kurczaka, 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka papryki słodkiej Normal 0 21 false(...)udka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na  minimum  2 godz.Wkładamy do wysmarowanego olejem  naczynia żaroodpornego. piec w temp. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym

Co w garnkach piszczy
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 128

Perliczkę można nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka(...)spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze

wesoła kuchnia
Wielkanocny mazurek cytrynowy 188

Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko

kolorowotorcikowo
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 128

przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka 6 łyżek oleju 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki chili pół łyżeczki imbiru 400 g mąki(...)aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;) 4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C. 5. Przyszedł czas

karolgotuje