cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 niezbyt duże marchewki 3 mniejsze(...)układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem. Pod koniec, kilka minut odkrywam i przypiekam. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka bez skóry 1 kg. sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki mąka(...)ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnie dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa. Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika ( u mnie 20 minut ze względu na małe udka ). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć
Kuchnia PaulettesKlasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób(...)solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia
Podróż w kulinariazimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane mięso i warzywa. Teraz w garnku(...)pęk koperku. Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy jego zawartość ( nie za długo, aby nadal były w nim wyczuwalne kawałki warzyw a nie papka). Teraz całość układamy na blachę piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę przekładamy do pojemnika
Miód i pieprzDietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50
SzczyptaSmaQciekawa propozycja na coś innego z drobiu. Nadzienie można oczywiście komponować dowolnie według własnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne.Filet z piersi kurczaka lub z indykasól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I:oscypekżurawina suszonażurawina do mięs ze słoiczkaOscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka. II: Bryndza(...)ceramicznej, w innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz
Praktyczna plminut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany 12% 200g żółtego sera Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi myjemy i obieramy. Zielone(...)masłem lub oliwą. Na dno wylewamy nieco śmietany i układamy warstwowo: ziemniaki, mięso, szparagi białe, zielone i cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch zapiekanki, gdy żółty ser będzie się rumienił to zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówcuknię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso(...)średni i pieczemy kolety z obu stron przez około 8-10 minut. Upieczone kotlety ściągamy na ręcznik papierowy. W międzyczasie gdy kotlety się pieką na patelni, włączamy piekarnik na 200*. Na blachę do pieczenia układamy papier. Bułki przecinamy na pół, liście sałaty myjemy i osuszamy. Ogórka myjemy i kroimy w duże plastry – najlepiej poprzecznie lub możecie
Smaczna Stronawytrybowane, świeże mięso z udek, wiedziałam, że przeznaczę je na coś fajnego. Wystarczyło kilka chwil, by skomponować pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki dla 4 osób: 4 udka kurczaka bez kości i skóry 200g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego) 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka tartego parmezanu 8 sztuk suszonych pomidorów 4 łyżki(...)następnie resztę- jak roladę. Spinamy dokładnie wykałaczkami, obtaczamy w mące i opiekamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem oraz vegetą, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 90 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub na zimno- pokrojone w plasterki jako przekąskę. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w czekoladziebędzie słodka i delikatna w smaku. Nie musicie się również obawiać „przykrego zapachu z ust” :) Konfiturę z cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek. Składniki na burgera 200g mięsa wołowego 1 żółtko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę z cebuli(...)Formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1-1,5 cm i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. W międzyczasie bułkę kroimy na połówki i wkładamy do piekarnika. Jak będą delikatnie chrupiące na spodzie układamy sałatę, mięso, plaster pomidora, konfiturę z cebuli i przykrywamy górną częścią półki posmarowaną domowym ketchupem . Smacznego! Post Domowy burger z konfiturą z cebuli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka suchego ryżu 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 sztuki cebule 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mieszanka groszku, kukurydzy i marchewki w słoiczku Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne do smaku ulubiony ser u mnie(...)wodę z mieszanki warzywnej połączyć z koncentratem i wraz z warzywami dodać do ryżu z mięsem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać starkowanym ulubionym serem i zapiec w piekarniku w 180stopniach do rozpuszczenia sera
W garach u GosiPyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnePyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnerewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej(...)smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać z patelni grillowej
Niespełnione zdolności kulinarnekomponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego boczku łuskanego 1 czerwona papryka 1 cebula 15 dag sera cheddar Majonez do posmarowania Sól i pieprz do smaku Przyprawa(...)plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach. Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy gorące danie z ulubioną surówką. Zapraszam do zapoznania
Wanilia i KardamonPyszny ,słodki kurczak Pachnący ŚWIEŻYMI ziołami.Uważam ,że bardzo trafiony przepis na delikatne mięso kurze.Bardzo winny i odświeżający sos oraz owoce dodają wyrazistości daniu. 12 udek kurzych sok z 2 cytryn sól pieprz 6 gruszek bez skórki i pokrojonych w plasterki o grubości 1 centymetra 3/5 szkl.białego wina po 1 łyżce posiekanych ziół świeżych : tymianku , estragonu rozmarynu ******************************************************************************** Udka(...)winem , posypujemy resztą przypraw . Na czynie nakrywamy folią aluminiową . Pieczemy 1 godzinę , od czasu do czasu polewamy zebranym w naczyniu sosem . Kiedy mięso zmięknie , usuwamy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 230 stopni . Piec jeszcze 10 minut , aż mięso będzie miękkie , a skórka zrumieniona . Przed podaniem przykryć i odstawić na 10 minut .Podajemy z sałatą lub surówką .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię na własnych, albo tych podesłanych przez najbliższych. Tartę Bakwell Gordona Ramsaya upiekłam, bo miałam ochotę na coś słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców(...)będzie twardsze. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie lokujemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 15 minut (aż zarumienią się brzegi). Odstawiamy do przestygnięcia. Z resztek ciasta możemy przygotować paski na kratownicę. Składniki na wypełnienie: - 300 gram miękkiego masła
Życie zamknięte w smakuPolecam wam ten przepis do przetestowania. My zrobiliśmy garnek 5 litrowy, tak żeby na jakieś 3 dni było, zawsze tak robimy. I na ten garnek potrzebujemy: 2 podudzia z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 duże ziemniaki pęczek szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki(...)zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder ManufactureLekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć(...)gałką. Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim liście laurowe (w mniej więcej równych odległościach). Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez
zabawa smakiemidealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta cynamonu szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta soli(...)przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy skrzydełka a na wierzchu układamy marchew. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C około godziny
Smakowite Dania